Μουσικές βιογραφίες και μικρές αλήθειες τραγουδιστών, καλλιτεχών, μουσικών, στιχουργών, ποιητών και πολλών άλλων ΕΔΩ
30/1/23
Boğaz Μusique
27/1/23
Ο πιο γνωστός Κύπριος Youtuber του εξωτερικού με 2 εκατομμύρια ακόλουθους
8/1/23
Μίμης Χριστόπουλος
Επιτυχίες: «Αγάπες μου περαστικές» (Αγγελόπουλος), «Αδυναμία μου μεγάλη» (Ψιλόπουλος), «Αλίμονο» (Κωστής Χρήστου), «Γιατί μου τη θυμίσατε», «Είναι στιγμές» (Μυτιληναίος), «Ο Ταχυδρόμος», «Συγχαρητήρια» (Γαβαλάς), «Εσύ κρατάς τη μοίρα μου» κ.ά.
Σάκης Καπίρης (1937-2019)
Μεγάλες του Επιτυχίες: "Αλίμονο" (Κώστας Χρήστου), "Αγάπες μου περαστικές" (Αγγελόπουλος), "Αδυναμία μου μεγάλη" (Ψιλόπουλος), "Παρακαλώ" (Βοσκόπουλος) κ.ά.
Στίχοι: Σάκης Καπίρης
Μουσική-Εκτέλεση: Γιώργος Κοινούσης
5/1/23
Manu Chao
2/1/23
Γεώργιος Ακροπολίτης (1217-1282)
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς ευγενείς το 1217 (κατ' άλλους το 1220). Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, κατείχε τη θέση του Μεγάλου Λογοθέτη.
Σε ηλικία δεκαέξι χρονών μετοίκησε στη Νίκαια όπου διδάχτηκε φιλοσοφία από τον Βλεμμύδη. Τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Δούκα Βατάτζη με το αξίωμα του μεγάλου Λογοθέτη. Το 1257 αιχμαλωτίστηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό Δούκα, όταν, ως στρατηγός του στρατού του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεοδώρου Β΄ Λάσκαρη αντιμετώπισε τον στρατό του εξεγερμένου Μιχαήλ, με αφορμή την αντίρρησή του στην εδαφική παραχώρηση του Δυρραχίου, ως προίκα για τον γάμο των παιδιών τους. Ο Ακροπολίτης ελευθερώθηκε τελικά δύο χρόνια αργότερα.
Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο (1261) τοποθετήθηκε ως δάσκαλος φιλοσοφίας και μαθηματικών. Το 1274 συμμετείχε στη σύνοδο της Λυών, εν ονόματι του αυτοκράτορα, κατά την οποία ο αυτοκράτορας αναγνώρισε τα πρωτεία του Πάπα και δέχθηκε την προσθήκη του filioque στο Σύμβολο της Πίστεως. Η έντονη αντίδραση, όμως, των υπόλοιπων ορθοδόξων της Αυτοκρατορίας οδήγησαν στη ματαίωση της συμφωνίας.
Το πιο γνωστό του έργο είναι το ιστορικό έργο "Χρονική Συγγραφή", που πραγματεύεται γεγονότα της περιόδου από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους μέχρι την ανακατάληψή της από τους Παλαιολόγους (1204-1262). Το έργο αυτό θεωρείται ως μια αρκετά αξιόπιστη και πολύτιμη πηγή, λόγω κυρίως της θέσης του Ακροπολίτη ως Μέγα Λογοθέτη και στρατιωτικό διοικητή. Σώζονται ακόμα διάφοροι λόγοι του, όπως επιτάφιοι ή πανηγυρικοί. Τέλος, γνωστό κείμενό του αποτελεί και ένα ποίημα σχετικό με την Αποκαθήλωση και την Ταφή του Ιησού, το οποίο στην ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση ψάλλεται κατά τη διάρκεια της Περιφοράς του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.
Σύζυγός του ήταν η Ευδοκία Παλαιολογίνα, ο γιος του, Κωνσταντίνος Ακροπολίτης, υπήρξε γνωστός συναξαριστής, ενώ διατέλεσε και αυτός στο αξίωμα του Μεγάλου Λογοθέτη. Ο υιός άκμασε περί το 1285. Έγραψε πολλούς λόγους κατά των Λατίνων.
Ο Γεώργιος Ακροπολίτης πέθανε τον Αύγουστο του 1282.
https://www.youtube.com/watch?v=_nRLlfnSpco
1/1/23
Δημήτρης Φάμπας (1921-1996)
Ο Δημήτρης Φάμπας απεβίωσε στις 3 Μαΐου 1996 στην Αθήνα.
https://www.youtube.com/watch?v=LV5hzWQ5gTs
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Η μουσική γράφτηκε για τις ανάγκες της κινηματογραφικής μεταφοράς του θεατρικού έργου των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου "Η μεγάλη παρένθεσις" όπου μεταξύ άλλων, ακούγεται και το γνωστό "Βαλς των χαμένων ονείρων".