Μουσικές βιογραφίες και μικρές αλήθειες τραγουδιστών, καλλιτεχών, μουσικών, στιχουργών, ποιητών και πολλών άλλων ΕΔΩ
28/6/23
Προοδευτικές Φωνές BOSPHORUS
23/6/23
Οι 10 πιο αντιπροσωπευτικές ελληνικές ταινίες των '80s
https://www.youtube.com/watch?v=M6Tdr-2DjmY
Εκτέλεση: Σταμάτης Γαρδέλης
Από την ταινιά "Καμικάζι Αγάπη μου"
21/6/23
Dr. Pips (Σπύρος Γουρδούπης)
18/6/23
Νίκος Ζαπατίνας
17/6/23
Soumka (Χρήστος Σούμκας)
Φάνης Μεζίνης
Νικόλαος Πετιμεζάς-Λαύρας (1872-1952)
14/6/23
Les poètes maudits / Οι Καταραμένοι Ποιητές'
Τυπικά παραδείγματα καταραμένων ποιητών υπήρξαν ο Σαρλ Μπωντλαίρ, ο Πωλ Βερλαίν και ο Αρθούρος Ρεμπώ.
Οι καταραμένοι ποιητές (γαλλικά: poètes maudits) είναι ποιητές που διάγουν τη ζωή τους έξω από τα κοινωνικά πλαίσια ή και ενάντια σε αυτά. Η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, η τρέλα, το έγκλημα, η βία, και γενικά κάθε μη αποδεκτή κοινωνική πράξη, όπως και ο πρόωρος θάνατος είναι τυπικά στοιχεία της βιογραφίας ενός καταραμένου ποιητή.
Ο πρώτος καταραμένος ποιητής υπήρξε ο Φρανσουά Βιγιόν, που έζησε τον 15ο αιώνα, η φράση όμως κατοχυρώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλφρέντ ντε Βινύ στο δραματουργικό του έργο του 1832 Stello όπου αποκαλεί συλλογικά τους ποιητές ράτσα των παντοτινά καταραμένων από τους ισχυρούς της γης.
Τέλος ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κ θατέχει και ο πρόδρομος του Υπερρεαλισμού, Λωτρεαμόν.
https://www.youtube.com/watch?v=xLTw6AkADLU
Ποίηση: Paul Verlaine
Μελοποίηση: Γιάννης Παπαδόπουλος
Απόδοση: Λίλα Αδαμάκη
13/6/23
Οι 10 ομορφότερες Ελληνίδες ηθοποιοί
11/6/23
Δημήτρης Αϊβαλιώτης
7/6/23
Δημήτρης Βάρος (1949-2017)
Εξέδωσε τα βιβλία Φρύνη, Θηρασία, Ανδρομέδα, Ω ξειν (ποιήματα), We are Geeks, (ευθυμογραφήματα) Painting with a camera (φωτογραφίες) κ.ά. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποίησε ποιήματά του, που υπάρχουν στους δίσκους «Ηλεκτρικός Θησέας» και «Τολμηρή Επικοινωνία». Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Παύλος Σιδηρόπουλος, Μαρία Φωτίου, Νέοι Επιβάτες, Βασιλική Λαβίνα και Vox. Πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα.
https://www.youtube.com/watch?v=Ps-ckWeFwgM
Στίχοι: Δημήτρης Βάρος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Εκτέλεση: Δημήτρης Ζερβουδάκης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
4/6/23
Νίκος Βουρλιώτης
3/6/23
Κική Σεγδίτσα (1930-2019)
Η δημοσιογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός κινηματογράφου Αγγελική (Κική) Σεγδίτσα γεννήθηκε στη Λαμία το 1930. Στη δημοσιογραφική της καριέρα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες (Αθηναϊκή, Απογευματινή, Ακρόπολη, Προοδευτική, Νίκη, Οικονομική, Νέα Πολιτεία, Εξπρές, Μεσημβρινή) και με περιοδικά ποικίλης και ειδικής ύλης (Ρομάντσο, Πάνθεον, Βεντέττα, Ταχυδρόμος, Επίκαιρα, Και, Αλίκη και Μανίνα, του οποίου διετέλεσε και αρχισυντάκτρια). Στο ραδιόφωνο συνεργάστηκε με την ΤΕΔ (κατόπιν ΥΕΝΕΔ), το ΕΙΡ (κατόπιν ΕΡΤ) και το Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΑ. Στην τηλεόραση συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 και ειδικότερα στον Πρωινό Καφέ. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (ΕΣΕ) της οποίας υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. το διάστημα 2009-2010, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πρωτεργατών Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, μέλος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (I.F.J.).
Έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο ("Η Φωνή μιας Αθώας" το 1965, "Ο άγιος Νεκτάριος, ο Προστάτης των Φτωχών" το 1969, "Η Λιτανεία των Ηρώων" και άλλα), όπως και την τηλεόραση ("Το Σπίτι με τον Φοίνικα"). Έγραψε επίσης και θεατρικά έργα, όπως και έργα για θεατρικές παραστάσεις των σπουδαστών της Σχολής Θεάτρου της Μαίρης Τράγκα, στην οποία υπήρξε καθηγήτρια. Είχε εκδώσει συνολικά 11 ποιητικές συλλογές και είχε ασχοληθεί και με τη στιχουργική τραγουδιών. Το 1992 το τραγούδι “Δωσ’ μου την καρδιά μου πίσω” (σε μουσική Ζακ Ιακωβίδη) πήρε το πρώτο βραβείο στίχου στο 31ο Φεστιβάλ Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Έχουν εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά της. Είχε δώσει δεκάδες διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με θέματα που άπτονται των πολιτιστικών δρωμένων και είχε προλογίσει τιμητικές εκδηλώσεις για ανθρώπους της καλλιτεχνίας και του πνεύματος. Για την ποιητική της δημιουργία είχε βραβευθεί δυο φορές, από την γαλλική Union et Maintien το 1967 με το Χρυσό της Φοίνικα και από την ολλανδική Netherlands Laureat Van De Arbeit, με το Α′ τάξεως Παράσημο Γραμμάτων και Τεχνών.
Πες μου αγάπη μου
Ποίηση: Κική Σεγδίτσα
Μελοποίηση: Δημήτρης Μαχαιρίτσας
Απόδοση: Γιοβάννα
Νίκος Παππάς (1906-1997) & Ρίτα Μπούμη - Παππά (1906-1984)
Ο ποιητής και ιστορικός της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Νίκος Πάππας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1906. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου τΑθηνών και σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στα Τρίκαλα και στην Αθήνα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λογοτεχνικό προσκήνιο το 1928 με την δημοσίευση μηνυμάτων του στο περιοδικό «Νέα Εστία» στο οποίο το 1930 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή "Μάταια Λόγια’’. Κατά την διάρκεια της κατοχής από το 1941 μέχρι και το 1944 έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Δημοσίευσε μάλιστα την ποιητική συλλογή ’’ Το Αίμα των Αθώων’’ στην οποία και και καταγράφονται συγκλονιστικά γεγονότα της περιόδου εκείνης. Ποιήματα του Νίκου Παππά μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Το 1946 ολοκλήρωσε τον κύκλο της κατοχικής δημιουργίας αφού κυκλοφόησε την συλλογή’’ Τετράχρονη Νύχτα’’ με πολύ έντονα τα αντιπολεμικά και ανθρωπιστικά στοιχεία. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Ελληνικά Γράμματα", "Το Ξεκίνημα", "Το Νέον κράτος", "Νεοελληνικά Γράμματα", "Μακεδονικές Ημέρες", "Εφημερίδα των ποιητών", "Επιθεώρηση Τέχνης", και άλλα, όπου δημοσίευσε ποιήματα, μεταφράσεις και δοκίμια. Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα "Καθημερινή" (1935-1940). Υπήρξε εκδότης και διευθυντής στο περιοδικό των Τρικάλων "Επαρχία" (1931-1932), μέλος της επιτροπής του περιοδικού της Χαλκίδας "Νεοελληνικά Σημειώματα" (1936), καθώς επίσης των "Νέων Ρυθμών" (1949-1950) και της "Εφημερίδας των ποιητών" (1956-1958). Το 1936 παντρεύτηκε την ποιήτρια Ρίτα Μπούμη. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Μετέφρασε έργα των Μπρεχτ, Ρίλκε, Απολλιναίρ και άλλων.Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στης οποίες δυο πρώτα κρατικά βραβεία ποίησης και διηγήματος το 1958 και το 1965. Το 1958 ό Νίκος Παππάς έλαβε το Α΄ Κρατικό βραβείο ποιήσεως για την ιστορική ποιητική του συλλογή Το Αίμα των Αθώων, με την οποία και περιγράφει πολύ γλαφυρά τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ενώ το 1965 έλαβε επίσης το Α΄ Κρατικό βραβείο ποιήσεως για την πρώτη του μεταπολεμική ποιητική του συλλογή Μάταια Λόγια. Το 1980 έλαβε το πρώτο βραβείο της ομάδας των Δώδεκα κορυφαίων ελλήνων λογοτεχνών. Το 1981 έλαβε το Παράσημο και τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Ο Νίκος Παππάς το 1988 έλαβε το Παράσημο και τον Χρυσό Σταυρό του Tάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ. Το 1982 ο Παππάς έγινε ακαδημαϊκός, αφού ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών. Πέθανε στις 28 Απριλίου 1997 και κηδεύτηκε τη μεθεπομένη από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
ΡΙΤΑ ΜΠΟΥΜΗ - ΠΑΠΠΑ: Ποιήτρια και μεταφράστρια. Ήταν σύζυγος του επίσης λογοτέχνη Νίκου Παπά. Έγραψε ποιήματα και πεζά, ενώ ασχολήθηκε και με την ταξιδιωτική λογοτεχνία ενώ διηύθυνε και το λογοτεχνικό περιοδικό Κυκλάδες.
Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1906 στη Σύρο και στα 20 της χρόνια εγκαταστάθηκε στις Συρακούσες στη Σικελία. Στη διάρκεια της παραμονής της στην Ιταλία σπούδασε Παιδαγωγικά και ειδικεύτηκε στη μοντεσοριανή μέθοδο. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην "Αυγή". Στη λογοτεχνία έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1929 με το ποίημα "Μικρέ μου Αλήτη..." που δημοσιεύτηκε στη Νέα Εστία. Μετέφρασε έργα πολλών ξένων συγγραφέων, όπως ο Σάμιουελ Μπέκετ και ο Βίκτορ Ουγκο. Τα ποιήματά της μεταφράστηκαν και σε ξένες γλώσσες. Ήταν ταγμένη στο πλευρό της Αριστεράς, ενώ είχε λάβει και ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ιδιαίτερα με την ποίησή της. Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου 1984.
Ποίηση: Ρίτα Μπούμη - Παππά
Μελοποίηση-Απόδοση: Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας