26/7/13

Αρετή Κετιμέ

INFO: Η Αρετή Κετιμέ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1989 στην Αθήνα από γονείς Μεσολογγίτες. Σε ηλικία έξι ετών, ξεκίνησε μαθήματα σαντουριού δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Αριστείδη Μόσχο και σε ηλικία εννιά χρονών, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας στο Ωδείο Αθηνών. Μετά τον θάνατο του Μόσχου συνέχισε σπουδάζοντας κλασικό σαντούρι με την Αγγελίνα Τκάτσιεβα. Παρά το νεαρό της ηλικίας, η Αρετή, λόγω του μεγάλου ταλέντου της κατάφερε να γίνε γνωστή μέσα από τις πολύ πετυχημένες συνεργασίες της.

Τζιβαέρι
https://www.youtube.com/watch?v=lj_YdBJyHiw
Παραδοσικό -Νησιώτικο
Άλλες εκτελέσεις: Δόμνα Σαμίου, Μαρίζα Κώχ, Γλυκερία, Πασχάλης Τερζής,
"ΑΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΓΗΙΝΟ ΜΑΖΙ.." Χρίστος Πασσάκος
Τα παιδιά της γειτονιάς σου
http://www.youtube.com/watch?v=SJKenvTQ7No
Παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι. Αγριλαμάς.
Άλλες Εκτελέσεις:  Αντώνης Νταλγκάς, Μαρίκα Παπαγκίκα, Κώστας Νούρος, 

2 σχόλια:

  1. Το σαντούρι είναι έγχορδο κρουστό* επίπεδο μουσικό όργανο. Το όνομά του προέρχεται εκ της ελληνικής λέξεως ψαλτήριον μέσω της περσικής γλώσσας σαντούρ (βλ. και ψαλτήρι).

    Πρόκειται για αρχαίο μουσικό όργανο που επινοήθηκε πιθανόν στη Περσία από την οποία και διαδόθηκε τόσο προς την Ινδία και την Κίνα, όσο και δυτικά στη Μέση Ανατολή και τη Βαλκανική.

    Κατασκευάζεται συνηθέστερα από ξύλο καρυδιάς. Έχει σχήμα τραπεζοειδές επί του οποίου φέρονται οριζοντίως και επάλληλα 72 μεταλλικές χορδές, ανά τρεις για κάθε φθόγγο, αποδίδοντας έτσι 23 νότες, με τις μεγαλύτερες σε μήκος χορδές στο κάτω μέρος και τις μικρότερες στο άνω. Οι χορδές του οργάνου αυτού, "χορδίζονται" στο 1/4 με ειδικά "ωτία" που φέρονται συνηθέστερα επί της δεξιάς πλευράς του οργάνου και οι οποίες κρούονται με μικρά ραβδία, οι άκρες των οποίων φέρουν μεταλλικές κοιλόμορφες σφύρες (σαν κουταλάκια).

    Το σαντούρι χρησιμοποιείται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και άλλων χωρών της Εγγύς Ανατολής. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δεξιοτέχνες του οργάνου αυτού ήταν ο Αριστείδης Μόσχος, ο οποίος και είχε δημιουργήσει σχετική σχολή διάδοσης.


    Σημείωση: * Έγχορδα κρουστά μουσικά όργανα είναι το σαντούρι, το κλειδοκύμβαλο και κατ΄ επέκταση το πιάνο. Βασική διαφορά είναι η διάταξη των μουσικών χορδών τους, όπου στο μεν σαντούρι είναι οριζόντιες, στα δε άλλα κάθετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αρετή Κετιμέ γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μεσολογγίτες .Στα 6 της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα σαντουριού κοντά στον αξέχαστο δάσκαλο Αριστείδη Μόσχο .Στα 9 της χρόνια άρχισε μαθήματα πιάνου θεωρίας στο ωδείο Αθηνών.Ταυτόχρονα άρχισε ιδιαίτερα μαθήματα σαντουριού με τη Λευκορωσίδα δεξιοτέχνη Αγγελίνα Τκατσίεβα που τη βοήθησαν στην τεχνική και την γενικότερη αντίληψη του οργάνου.

    Το 2000 και 2003 συμμετείχε στο φεστιβάλ της Σύμης Το 2002 όταν ο Γιώργος Νταλάρας ανακάλυψε το ταλέντο της την κάλεσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του ΖΥΓΟΥ στην πλάκα δίπλα του, με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Μελίνα Ασλανίδου .Συμμετείχε στο δίσκο ‘’ Από καρδιάς ‘’ ζωντανή ηχογράφηση από τον ΖΥΓΟΥ. Το 2003 συμμετείχε στην παράσταση ‘’Αφιέρωμα στην Μ .Ασία ‘’ κοντά στους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία και ορχήστρα ‘’Εστουδιαντίνα Ν .Ιωνίας Μαγνησίας στο ΄΄ΗΡΩΔΕΙΟ΄΄ .Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το DVD της παράστασης με τη συμμετοχή της. Τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί το CD single με τίτλο ‘’το τραγούδι της Αρετής.

    Το 2004 συμμετείχε στις τελετές έναρξης και λήξης των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Το 2005 συμμετείχε στις παραστάσεις ‘’Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα ‘’ δίπλα στους Στέλιο Διονυσίου ,Μελίνα Ασλανίδου , Ανδρέα Καρακότα Ηρακλή Βαβάτσικα [ακορντεόν] Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο δίσκο με τα τραγούδια της ταινίας ‘’γαλάζιο φόρεμα’’ σε μουσική Διονύση Τσακνή.

    Το 2005 συμμετείχε στην θεατρική παράσταση του Γιώργου Κιμούλη «Οιδίπους τύρρανος με τη Νόνικα Γαληνέα και κορυφαίο του χορού τον Γιώργο Ντάλαρα . Συμμετείχε επίσης στον δισκο της ‘εστουδιαντίνας ‘’δάκρυ στο γυαλί’’ με το τραγούδι ‘’μονοπάτια’’[μουσική Ζωή Τηγανούρια- στίχοι Σταμάτη Μεσημέρη].

    To 2006 Συμμετείχε στο δίσκο του Λευτέρη Παπαδόπουλου ‘’ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΡΟΔΙ’’ με το τραγούδι ‘’ένα φιλί για κείνον ’’ ντουέτο με τον Δημήτρη Μπάση [μουσική Ανδρέας Κατσιγιάννης].

    Το 2008 έπαιξε στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης ‘’ Βυζαντινούς ύμνους της μεγάλης εβδομάδας.Έπαιξε στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τον Γ. Παπαενουήλ για τα εγκαίνια της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης επίσης συμμετείχε στο δίσκο του Δημήτρη Καρρά ντέμο με το τραγούδι ‘’λυπάμαι ’’ .

    Το 2009 συμμετείχε στο δίσκο ‘’το δικό μας παραμύθι’’ με το τραγούδι
    ‘¨Άμα δε σε δω’ ’ντουέτο με τον Γιώργο Αλκαίο. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στα τραγούδια της σειράς ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’ [κανάλι sigma ΚΥΠΡΟΣ] [μουσική Γιώργος Καλογήρου –στίχοι Ορέστης Σοφοκλέους]. Επίσης συμμετείχε στο δίσκο του Νίκου Καρίμπα ‘’Εφτά φωνές κ’ ένας καημός’’ [μουσική Βαγγέλης Σίμος] με το τραγούδι στην Αγια-Σοφιά στην πόλη [εκδόσεις Κονιδάρη]
    Τον Γενάρη του 2009 συνεργάστηκε με την ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ Κ’ τον HAIG YAZDJIAN στο κύτταρο από όπου και κυκλοφόρησε ο δίσκος ‘’ζωντανό κύτταρο ’’την ίδια χρονιά συμμετείχε στο δίσκο του ΠΕ.ΘΕ. Καρδίτσας ‘’ΤΑ ΑΝΘΟΤΡΑΓΟΥΔΑ’’ [Χρήστος Νικολόπουλος -Δημήτρης Ρήτας ]. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο
    ‘’ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ’’.

    Το 2010 συμμετείχε πάλι στο δίσκο του Δημήτρη Καρρά Αστιβή με το τραγούδι
    ‘’Ηλεκτρισμένη μου ματιά’’[studio pazl] Επίσης συμμετείχε στο δίσκο της Πίτσας Παπαδοπούλου ‘’Νά ‘χε καρδιά η μοναξιά’’, και στο δίσκο του Κοντραμπασίστα συνθέτη Θεόδωρου Κουέλη ...[ανεξάρτητη παραγωγή].

    Έπαιξε στα 85α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Λυκαβηττό στις 29
    Ιουλίου (λέγοντας την ’’απαγωγή‘‘) κοντά σε καταξιωμένους τραγουδιστές όπως ,Γλυκερία , Νένα Βενετσάνου , Πέτρο Γαϊτάνο ,Διονύση Σαββόπουλο ,Δημήτρη Μπάση κ.α.

    Είναι σχεδόν μόνιμη συνεργάτης της ορχήστρας ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ,των μουσικών συνόλων του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ , των αδελφών Παπαεμανουήλ και σχεδόν όλων των λαϊκών μουσικών και τραγουδιστών.

    Το 2010/2011 κυκλοφορει η τριτη ολοκληρομενη δουλεια της με τιτλο "καλη σου τυχη".
    Φετος τραγουδα στο καφε διπλο στην Αθηνα καθως κ επισης κανει εμφανισεις σε ολη την Ελλαδα σε ενα προγραμμα με την δικη της ορχηστρα που επιλογες τραγουδιων εχει ο Μακης Ρουσομανης.

    Πηγή: facebook.com/AretiKetime

    ΑπάντησηΔιαγραφή