28/8/13

Αριστοτέλης Ωνάσης (1906-1975)

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε τον Ιανουαρίου του 1906
στη Σμύρνη. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια αφού ο πατέρας του Σωκράτης Ωνάσης ήταν έμπορος καπνού. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και το 1922 φεύγει πρόσφυγας στην Ελλάδα και το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή. Στην Αργεντινή θα κάνει διάφορα επαγγέλματα θα επενδύσει στο χρηματιστήριο, θα γίνει εισαγωγέας καπνού κλπ ώσπου το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο. Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, τη Τίνα Λιβανού και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950. Πολύ γρήγορα ο Ωνάσης, χάρις στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του μύθου όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων. Το 1956, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία η οποία μετά τον θάνατό του, μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο. Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε το νησί του Ιονίου Σκορπιό το οποίο και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο. Εκεί συνήθιζε να περνά κάποιες μέρες των διακοπών του συντροφιά με διάσημους φίλους του. Για τον Ωνάση οι γυναίκες ήταν κυρίως άλλο ένα τρόπαιο για τη συλλογή του αλλά και μία προβολή της δύναμης του, έτσι την Τίνα Λιβανού διαδέχεται η μεγάλη πριμαντόνα της όπερας η Μαρία Κάλλας και αυτήν η Τζάκι Κένεντι, η χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.


Η κατάρα των Ωνάση ουσιαστικά ξεκινάει όταν ο 25ετής γιος του, Αλέξανδρος τραυματίζεται θανάσιμα σε αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη αμέσως μετά την απογείωση μέσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και που πιθανολογήθηκε με βάσιμα στοιχεία ως εγκληματική πράξη. Παραμένοντας "κλινικά νεκρός", ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του Αριστοτέλη Ωνάση, οι γιατροί αφαίρεσαν στις 23 Ιανουαρίου του 1973 τη μηχανική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του. Ο πρόωρος θάνατός του γιου του, του επέφερε βαρύ πλήγμα δήλωσε χαρακτηριστικά "Είμαι ο πιο φτωχός άνθρωπος του κόσμο". Ο Έλληνας Κροίσος πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια. Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις ενώ εκεί ετάφη αργότερα και η κόρη του η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.


Οι Γνωστότερες Ρήσεις του Αριστοτέλη Ωνάση
https://www.youtube.com/watch?v=9TUlAoiIsUg

Λεβεντόπαιδο Αρίστο
https://www.youtube.com/watch?v=tC7kvgTZfqY
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Εκτέλεση: Γιάννης Καλατζής

2 σχόλια:

  1. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1948 και ήταν γιος του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας". Τραυματίστηκε θανάσιμα σε αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη αμέσως μετά την απογείωση μέσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και που πιθανολογήθηκε με βάσιμα στοιχεία ως εγκληματική πράξη. Παραμένοντας "κλινικά νεκρός", ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, οι γιατροί αφαίρεσαν στις 23 Ιανουαρίου του 1973 τη μηχανική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Χριστίνα Ωνάση γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1950 στη Νέα Υόρκη. Μετά τον θάνατο του αδελφού της ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα της και σύντομα αφοσιώθηκε σε αυτές. Μόλις στα είκοσί της χρόνια παντρεύτηκε τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της κτηματομεσίτη Μ. Τζ. Μπόλκερ, με τον οποίο χώρισε εννέα μήνες αργότερα. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον εφοπλιστή και τραπεζίτη Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γόνο γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας και σε τρίτο τον Ρώσο Σεργκέϊ Καούζοφ. τελευταίος γάμος της ήταν με τον Τιερί Ρουσσέλ, διάσημο πλέι-μπόυ της εποχής, με τον οποίο απέκτησε την Αθηνά Ωνάση. Μετά από οκτώ μήνες χώρισαν. Τα τελευταία χρόνια, ενώ ετοιμαζόταν να τελέσει γάμο με τον Γιώργο Τσολμεκτόγλου, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας της Αργεντινής, επήλθε αιφνίδια ο θάνατός της, πριν προλάβει αυτός να πραγματοποιηθεί.
    Απεβίωσε το 1988 στην Αργεντινή από έμφραγμα. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ενταφιάστηκε στην ιδιόκτητη νήσο της οικογένειάς της, στον Σκορπιό. Σύμφωνα με τη διαθήκη της όριζε, μετά τον θάνατό της, πενταμελές συμβούλιο για τη διαχείριση της περιουσίας της, η οποία και θα μεταβιβαζόταν στην κόρη της Αθηνά, μετά την ενηλικίωσή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή