5/8/13

ΠΥΞ ΛΑΞ 1989--2004

"Με γροθιες και κλωτσιες"

Είδος: Έντεχνο-Εναλλακτικό
Τα βασικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας και Μάνος Ξυδούς.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλη του συγκροτήματος διετέλεσαν οι μουσικοί:

Γιώργος Γιαννόπουλος (τύμπανα)
Νίκος Γιαννάτος (ηλ. μπάσο)
Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν)
Άλκης Παπαδόπουλος (πλήκτρα)
Κώστας Σαρδέλης (ηλ. μπάσο, κιθάρα)
Βασίλης Σπυρόπουλος (ηλ. κιθάρα)
Παναγιώτης Σπυρόπουλος (ηλ. κιθάρα)
Δημήτρης Κανελλόπουλος (ηλ. κιθάρα)

Το όνομα "Πυξ Λαξ" προέρχεται από την αρχαία ελληνική, που σημαίνει "γροθιά και λάκτισμα" και ήταν εμπνευσμένο από τον τίτλο ενός θεατρικού έργου που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περίοδο κατά την οποία η μπάντα σχηματίστηκε το 1989. Πρώτο όνομα του γκρούπ λεγόταν "Παναγιά βοήθα".
Ο αξέχαστος Μάνος

Πούλα με -Μάνος Ξυδούς (Η καλύτερη εκτέλεση)
http://www.youtube.com/watch?v=DsIDFcZG16A]
Στίχοι-Μουσική: Μάνος Ξυδούς
Εκτέλεση: Μάνος Ξυδούς
Άλλες Εκτέλεση: Μπάμπης Στόκας

"στην επόμενη ζωή..." Gtim83

ΠΥΞ ΛΑΞ -Μια συνουσία μυστική ( Video clip )
http://www.youtube.com/watch?v=xHCy13ncsv4
Στίχοι: Αυγή Κεφάλα & Μπάμπης Στόκας
Μουσική: Μπάμπης Στόκας & Ανδρέας Τσέκος & Τάκης Βούζας
Δίσκος : Στίλβη (1998)
" Το ΤΙΠΟΤΑ ήταν ποτό, λευκό λικέρ, σε διαφανές μπουκάλι με μπλέ ετικέτα και έκανε θραύση την δεκαετία 65 75. Το λικέρ Τίποτα, παράγεται στην Τρίπολη. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται δεν είναι γνωστές, ωστόσο σε τούτο το διάφανο ποτό θα διαπιστώσετε την ύπαρξη αρωμάτων από πικραμύγδαλο, καραμέλα και εσπεριδοειδή. Είναι ένα ηδύποτο που παράγεται και εμφιαλώνεται στην καρδιά της Αρκαδίας, στην Τρίπολη, από το 1949. Το λικέρ αυτό που έχει σχεδόν παγκόσμια διάδοση, άρχισε ως απάντηση σε εκείνους που όταν ρωτούνται τι θα πάρουν απαντούν “τίποτα, ευχαριστώ”. Έτσι η αρχή της Αρκαδικής φιλοξενίας αλλά και η ευφυία του ποτοποιού Νικολάου Μπίρη, επέβαλλε όποιος απαντά “τίποτα”, να λαμβάνει ένα ποτηράκι από το λικέρ του. Θα το βρείτε στα περισσότερα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, τις κάβες και τα παντοπωλεία." adsdentiste
ΠΥΞ ΛΑΞ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 30/5/13

4 σχόλια:

  1. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δυο παιδικοί φίλοι προερχόμενοι από τις δυτικές συνοικίες, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθεια του τρίτου άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη των Πυξ Λαξ. Έναν χρόνο αργότερα πραγματώθηκε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος.

    Ο πρώτος τους δίσκος ονομαζόταν Τι άλλο να πεις πιο απλά και κυκλοφόρησε το 1990. Έναν χρόνο μετά εκδόθηκαν οι Ζόρικοι Καιροί, και δύο χρόνια αργότερα Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί, στον οποίο τους βοήθησε συμμετέχοντας ο Βασίλης Καρράς. Από τον δίσκο αυτό και ύστερα, το συγκρότημα άρχισε να καθιερώνεται και να γίνεται όλο και γνωστότερο στο κοινό.
    Ακολουθούν δύο Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης (1994) που γίνεται χρυσό, και το 1996 το Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες όπου είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που γίνεται πλατινένιο.

    Το 1997 εκδίδονται δυο άλμπουμ (single + LP) σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα, το Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό και η Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό που έγιναν και αυτά πλατινένια. Το δεύτερο μάλιστα έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα, πράγμα πρωτόγνωρο έως τότε για το συγκρότημα.

    Ακολουθεί η κυκλοφορία του δίσκου Παίξε παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997) που περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις της περιόδου 1993-1997. Το επόμενο άλμπουμ, η Στίλβη, κυκλοφόρησε το 1998, έγινε πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως τα Μοναξιά μου όλα, Μια συνουσία μυστική, Έπαψες αγάπη να θυμίζεις, Senor (διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν). Στη Στίλβη, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται τραγούδια γραμμένα για τις ταινίες "Μοναξιά μου όλα" και "Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς".

    Το 1998 το συγκρότημα πραγματοποίησε περιοδεία στην Βρετανία και αποτέλεσμα αυτής ήταν τέσσερις sold-out εμφανίσεις, φαινόμενο πρωτόγνωρο για ελληνικό συγκρότημα σε προσπάθεια εκτός συνόρων.

    Ακολουθεί ο διπλός δίσκος με τίτλο Υπάρχουν Χρυσόψαρα εδώ; (1999), όπου στο πρώτο μέρος περιέχονται καινούργια κυρίως κομμάτια ("Μέλυδρον", "You get in love", "Ένα γέλιο κρεμασμένο στο μπαλκόνι", "Πίνακας", "Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;") αλλά και κάποιες διασκευές παλιότερων κομματιών τους. Στο δεύτερο μέρος συμπεριλαμβάνονται ηχογραφήσεις παλιότερων επιτυχιών του συγκροτήματος από ζωντανές εμφανίσεις. Ο δίσκος ήταν και η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία, καθώς έγινε τριπλά πλατινένιος.
    Λίγο μετά ακολουθούν δυο cd singles - συνεργασίες με τον Λάκη Παπαδόπουλο (Νετρίνο) και με τους I. Muvrini & Sting (Ασ' την εικόνα να μιλάει).

    Ύστερα από κάποια προσωρινή (τουλάχιστον συναυλιακά) αποχή ως συγκρότημα, επανέρχονται στη δισκογραφία το 2001 με Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά, ένα ακόμα διπλό άλμπουμ που γίνεται πλατινένιο.

    Έναν χρόνο αργότερα κυκλοφορούν cd με τις περισσότερες συνεργασίες τους κατά το παρελθόν, που ονομάζουν Από εδώ κι από κει....

    Το 2003 κυκλοφορεί το νέο τους άλμπουμ Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών στο οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως ο Έρικ Μπάρτον, ο Gordon Gano, οι Marc Almond και Steve Wynn.

    Το 2004 οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν πως θα διαλυθούν αφού προηγηθούν συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένας ακόμη ζωντανός δίσκος. Ο δίσκος ονομάστηκε Τέλος, και περιέχει πολλά από τα γνωστά τραγούδια τους με συμμετοχές καλλιτεχνών που παραβρέθηκαν στις εμφανίσεις του Λυκαβηττού στις 18 Σεππτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Όναρ, οι Domenica. Αυτό ήταν το τέλος των Πυξ Λαξ, που χαρακτηρίστηκαν ως ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών. Με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού τα μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν αυτόνομη δισκογραφικά πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωρινή Επανασύνδεση

    Το 2010, έξι δηλαδή χρόνια μετά την διάλυση του συγκροτήματος, έφυγε από τη ζωή ένα από τα ιδρυτικά μέλη, αλλά και ο υπεύθυνος για την είσοδο των Πυξ Λαξ στην ελληνική δισκογραφία, Μάνος Ξυδούς. Ήταν εκείνος που ως παραγωγός στις αρχές, αλλά και ως ενεργό μέλος αργότερα, άφησε το δικό του μουσικό, και όχι μόνο, στίγμα στο συγκρότημα.

    Το καλοκαίρι του 2011, οι Πυξ Λαξ επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μια μικρή περιοδεία συναυλιών σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, συναυλίες οι οποίες θα συνέβαιναν αργότερα, επισπεύστηκαν όμως λόγω του θανάτου του Μάνου Ξυδούς ένα χρόνο νωρίτερα, με αποτέλεσμα αυτός ο κύκλος να κλείσει με αυτήν την περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδούς.

    Οι συναυλίες αυτές έγιναν με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση, στα Ιωάννινα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στην Λάρισα, στην Αγία Νάπα, αλλά η μεγαλύτερη και πολυαναμενόμενη πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στις 13 Ιουλίου του 2011, συναυλία η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 75.000 ακροατές του συγκροτήματος. Τον Αύγουστο, συνέχισαν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ξεκινώντας από το Καρπενήσι και συνεχίζοντας σε Καλαμάτα, Ολυμπία,Θεσσαλονίκη, στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα,σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τον χειμώνα του 2012 και στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας οι Πυξ Λαξ πραγματοποιήσαν 4 επιτυχημένες όσον αφορά στην προσέλευση συναυλίες στη Β.Αμερική, στις πόλεις της Βοστώνης, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης και του Τορόντο.

    Φιλμογραφία

    Flamingo (2002)
    Σαν ένας πίνακας που έμεινε στη μέση (2003)
    Τέλος - Live στο Λυκαβηττό (2004)
    Ήμουν και εγώ εκεί (2011)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μάνος Ξυδούς (15 Μαΐου 1953 - 13 Απριλίου 2010) ήταν μουσικός παραγωγός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. Έγινε κυρίως γνωστός από τη συμμετοχή του στους Πυξ Λαξ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αγίους Αναργύρους και αρχικά εργάστηκε ως κλητήρας. Κατάφερε να περάσει στην ΑΣΟΕΕ και μετά την αποφοίτησή του σπούδασε marketing. Εργάστηκε ως DJ στο κλαμπ Καρυάτιδες στην Πλάκα και στη συνέχεια στην δισκογραφική εταιρία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως πωλητής και αργότερα ως Marketing Director.

    Ο Μάνος Ξυδούς ήταν βοηθός του παραγωγού Θοδωρή Σαράντη στον δημοφιλή δίσκο Φλου του Παύλου Σιδηρόπουλου με τη Σπυριδούλα (1979). Υπήρξε παραγωγός σε αρκετούς δίσκους διαφόρων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως για παράδειγμα στις Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση, αλλά και συνεργάστηκε με τον Νίκο Νομικό, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Κούτρα, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τον Βασίλη Καρρά, τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γιάννη Χαρούλη, τους Όναρ, τους Ντομένικα, τη Λευκή Συμφωνία, τους Βωξ, τους Tsopana Rave, τους Κολλεκτίβα, τον Κώστα Χρονόπουλο και άλλους.

    Ο Μάνος Ξυδούς ήταν ο ιθύνων νους κάποιων συνεργασιών Ελλήνων μουσικών με δημοφιλείς ξένους καλλιτέχνες, όπως εκείνης του Μιχάλη Ρακιντζή με τον Ian Gillan των Deep Purple το 1992, αλλά και των Πυξ Λαξ με τους Eric Budron των Animals, Gordon Gano των Violent Femmes, Marc Almond των Soft Cell, και Steve Wynn. Επίσης, ήταν εκείνος που ως απλός υπάλληλος της δισκογραφικής εταιρείας το 1977 κατέβαλε προσπάθειες για να εκδοθεί πολύ αργότερα ο πρώτος δίσκος των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα με τίτλο Ζεστά Ποτά το 1985, και για τον λόγο αυτό στο ένθετο του δίσκου οι αδεφλοί Κατσιμίχα του αφιερώσαν τον Φάνη, αλλά και ως αργότερα υπεύθυνος για την έναρξη της προσωπικής δισκογραφικής πορείας (μετά τους Χαϊνηδες) του Μιλτιάδη Πασχαλίδη.

    Από το 1984 έως και το 1986 υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Dreamer and the Full Moon μαζί με τους Νίκο & Γιάννη Πιπινέλη, Γιώργο Γκικοδήμο, Γιάννη Ευσταθίου, Τόλη Σκαμαντζούρα και Σωτήρη Τσούκαλη με τους οποίους είχε κάνει επιτυχία με το "Sandrina" το οποίο συνέγραψε με τον Νίκο Πιπινέλη και ερμήνευσε ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του '80, τραγούδι που βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών charts.

    Το 1989 ως στέλεχος της EMI συναντήθηκε με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, και δημιουργήθηκαν οι Πυξ Λαξ. Αρχικά ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου του συγκροτήματος ενώ παράλληλα συμμετείχε στην δημιουργία αρκετών από τα τραγούδια τους, μέχρι να ενταχθεί και επίσημα σε αυτό ως μέλος το 1993. Κάποια από τα τραγούδια των Πυξ Λαξ που φέρουν την σφραγίδα του Ξυδούς είτε ερμηνευτικά είτε ως δημιουργού είναι τα "πούλα με", "εσύ εκεί", "χωρίς ντροπή", "μόνο για εκείνη μη μου λες", "με στέλνεις", "τι ζητάς", "υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ", "η εικόνα του χειμώνα", "άχρηστα ρολόγια" , "δεν θα δακρύσω πια για σένα", "τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά", "κάνε κάτι και για σένα", "ποδήλατα δίχως φρένα", "πυξίδα","you get in love" κ.α. Με τους Πυξ Λαξ, όπου οι δίσκοι τους γνώρισαν μεγάλη αποδοχή για τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά στα συγκροτήματα, το όνομά του έγινε δημοφιλές στο ευρύ κοινό, καθώς εκτός από ενεργό μέλος, υπήρξε ο εμψυχωτής και ο οργανωτής του συγκροτήματος στους δίσκους αλλά και στις συναυλίες.

    Μετά την διάλυση των Πυξ Λαξ ακολούθησε ξεχωριστή δισκογραφική πορεία, έχοντας έξι προσωπικούς δίσκους, στους οποίους συνεργάστηκε με τον Πάνο Κατσιμίχα, τους Βωξ, τον Γιάννη Χαρούλη, τους Σαμπάντα, το Άρωμα Γυναίκας κ.α. Το 2010 συμμετείχε στην περιοδεία Best Of Tour των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, η οποία ήταν και η τελευταία του συναυλιακή περιοδεία. Η τελευταία ζωντανή εμφάνιση του Μάνου Ξυδούς ήταν στις 8 Απριλίου 2010 στην Κύπρο.

    Απεβίωσε στο Νέο Φάληρο στις 13 Απριλίου 2010 από ανακοπή καρδιάς ενώ πραγματοποιούσε πρόβες, σε ηλικία 57 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στίλβη (μυθολογία)

    Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Στίλβη είναι γνωστή μια θυγατέρα του ποτάμιου θεού Πηνειού και μιας Νύμφης, της Κρέουσας, κόρης της Γαίας. Η Στίλβη ήταν αδελφή του βασιλιά των Λαπιθών Υψέως. Η Στίλβη ζευγάρωσε με τον θεό Απόλλωνα και γέννησε δύο γιους: τον Λαπίθη και τον Κένταυρο.

    Η Στίλβη των Πύξ Λαξ είναι κατα τεκμήριο η καλύτερη τους δισκογραφική δουλειά. Το άλμπουμ, η Στίλβη, κυκλοφόρησε το 1998, έγινε πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως τα Μοναξιά μου όλα, Μια συνουσία μυστική, Έπαψες αγάπη να θυμίζεις, Senor (διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν). Στη Στίλβη, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται τραγούδια γραμμένα για τις ταινίες "Μοναξιά μου όλα" και "Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή