Ο Χρήστος Δάντης γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1966 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καισαριανή και έχει ρίζες απ΄ τη Μικρά Ασία. Οι γονείς του ήταν και αυτοί τραγουδιστές και το πραγματικό του επώνυμο είναι Βλαχάκης, αλλά επέλεξε το «ΔΑΝΤΗΣ*» ως το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική και το τραγούδι. O Δάντης έχει rock, funk και metal επιρροές καθώς από έφηβος ήταν λάτρης του είδους. Από μικρός αγαπούσε πολύ τη μουσική και το τραγούδι, γι΄ αυτό και πολύ νωρίς έμαθε να παίζει μπάσο ενώ συμμετείχε ως μαθητής και σε νεανικά γκρουπ. Γνωστοί και φίλοι αναγνωρίζοντας πόσο μεγάλο ταλέντο είναι και πόσο εκπληκτική φωνή διαθέτει τον προέτρεπαν να ασχοληθεί και επαγγελματικά με το τραγούδι. Το 1987 ο Χρήστος Δάντης για πρώτη φορά μπήκε σε στούντιο ηχογράφησης καθώς έκανε φωνητικά στον Μιχάλη Ρακιντζή, στον δίσκο «Μωρό μου φάλτσο». Η πολυετής συνεργασία του με τον Γιάννη Καραλή θα μείνει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Μέχρι και σήμερα ο Χρήστος Δάντης συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή με μεγάλες επιτυχίες που ερμηνεύει ο ίδιος ή με τραγούδια που γράφει για άλλους καλλιτέχνες. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και μας έχει απασχολήσει κατά καιρούς και με την προσωπική του ζωή και κυρίως με τους πολλούς γάμους του τα διαζύγια του. Read more: pamebouzoukia.gr
Χειμώνας είναι ( Video clip )
https://www.youtube.com/watch?v=iHSdrCMdyNo
Στίχοι: Βασίλης Καπερνάρος
Μουσική: Χρήστος Δάντης
Εκτέλεση: Χρήστος Δάντης - Νότης Σφακιανάκης ( Ντουέτο )
Απο το άλμπουμ "Το Δωμάτιο"
"τα αδέλφια που χάθηκαν δεν τα κλαίμε ρε μάγκεεες τα τραγουδάμε R.I.P σε όσους κοντινούς μας έφυγαν. σας θυμώμαστεεεεε" MHTSARASG4
"Τέτοια τραγούδια και τέτοιες συνεργασίες κακά τα ψέματα δεν θα ξαναβγούνε...το κομμάτι είναι απλά τέλειο και αναλοἰωτο στο χρόνο" banderKG83
Μεγάλες Επιτυχίες: Το παλιό μου παλτό, Ένα τραγούδι ακόμα, Κάποιος σ΄αγαπάει, Οι ωραίοι έχουν χρέη, Χωρίς εσένα, Α, ρε μοναξιά,
Χειμώνας είναι ( Video clip )
https://www.youtube.com/watch?v=iHSdrCMdyNo
Στίχοι: Βασίλης Καπερνάρος
Μουσική: Χρήστος Δάντης
Εκτέλεση: Χρήστος Δάντης - Νότης Σφακιανάκης ( Ντουέτο )
Απο το άλμπουμ "Το Δωμάτιο"
Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου
http://www.youtube.com/watch?v=FivgHSKzSlk
Στίχοι-Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Ντουέτο: Δάντης - Ευρυδίκη
Πρὠτη Εκτέλεση: Σάκης Ρουβάς
"Τέτοια τραγούδια και τέτοιες συνεργασίες κακά τα ψέματα δεν θα ξαναβγούνε...το κομμάτι είναι απλά τέλειο και αναλοἰωτο στο χρόνο" banderKG83
Το 1990 ο Χρήστος Δάντης κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Δακτυλικά αποτυπώματα". Ακολούθησαν πολλοί άλλοι δίσκοι, σε ποπ-ροκ αλλά και λαϊκό ύφος: Αμαν 1992, Άλα 1993, 4 1994, Τάμα 1995, Φωνή Βοώντος 1996, Τα Γιουσουφάκια 1997, Live στο Κεντρί (με τον Κώστα Τουρνά)1998
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1999 κυκλοφορεί "Το παλιό μου παλτό", ένας δίσκος ο οποίος περιέχει συνεργασίες με αξιόλογους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής. (Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Τουρνάς, Λάκης Παπαδόπουλος, Αντώνης Ανδρικάκης κ.ά.)
Το 2001 κυκλοφορεί το 2πλό cd "Το δωμάτιο" (Πλατινένιο) που κινείται σε ποπ-ροκ ρυθμούς.Το mastering του δίσκου έγινε στα "Abbey road studios", το πιο περίφημο studio του κόσμου, μιας και ηχογραφούσαν εκεί οι Beatles. Στο cd ακούγονται και κάποια αγγλόφωνα κομμάτια.
Ακολουθεί η συνεργασία του με τον Γιώργο Θεοφάνους για το cd "Ένα τραγούδι ακόμα" 2003 και ο δίσκος Maya maya 2004 ο οποίος γίνεται χρυσός.
Το 2005 κατέκτησε την πρωτιά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, έχοντας γράψει το τραγούδι "My Number One", το οποίο τραγούδησε η Έλενα Παπαρίζου. Παράλληλα ηχογραφεί τον δίσκο "Κατά Βάθος" που κινείται σε λαικούς ρυθμούς.
Το 2006 κυκλοφορεί το cd "Μην πεις ποτέ" στο οποίο περιλαμβάνεται και η διασκευή του "Για σένανε μπορώ" τραγούδι που είχε πρωτοερμηνεύσει η Μαρινέλλα.
Το 2007 με το τραγούδι "No Madonna" σε ερμηνεία του ιδίου ήταν υποψήφιος για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision για πρώτη φορά ως ερμηνευτής. Τελικά, κέρδισε το τραγούδι του Σαρμπέλ.
Ήταν παντρεμένος για μικρό χρονικό διάστημα με την τραγουδίστρια Λίτσα Γιαγκούση. Ενώ από το γάμο του με την τραγουδίστρια Κατερίνα Τοπάζη (1996) απέκτησε ένα γιό. Χώρισαν το 2003. Μετά ο Δάντης παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο την Φλώρα Θεοδώρου. Τώρα, με την νυν αγαπημένη του και μητέρα της κόρης του, την Τζένη Βουτσίνου, σκοπεύει να παντρευτεί για τέταρτη φορά, όμως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοση του διαζυγίου του από τη Φλώρα Θεοδώρου που δεν θα αργήσει να έρθει.
*Δάντης Αλιγκέρι (Dante Alighieri) (22 Μαΐου ή 13 Ιουνίου 1265 – 14 Σεπτεμβρίου 1321)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές. Θεωρείται ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση ενώ το περίφημο έργο του, η Θεία Κωμωδία, εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο Dante σε ηλικία μόλις εννέα ετών, γνώρισε την Βεατρίκη Πορτινάρι, ένα χρόνο μικρότερη και κόρη του πλούσιου άρχοντα Folco Portinari. Η Βεατρίκη αποτέλεσε τον πρώτο πλατωνικό έρωτα του Δάντη, ο οποίος, όμως, είχε άδοξη κατάληξη με το θάνατο της Βεατρίκης το 1290. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε και την αφορμή να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά ο Δάντης στην Λατινική λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Μεταγενέστερα, η Βεατρίκη παρουσιάζεται ως κεντρικός χαρακτήρας στη Θεία Κωμωδία.
Το 1296 παντρεύτηκε την Γκέμμα, από την οικονομικά ισχυρή οικογένεια των Ντονάτι. Είναι αξιοσημείωτο πως ο ίδιος ο Δάντης δεν αναφέρει στα γραπτά του τίποτα σχετικά με την Γκέμμα. Πιστεύεται πως μαζί απέκτησαν τρία παιδιά (Jacopo, Pietro και Antonia).
Τα νεανικά χρόνια του Δάντη επηρεάστηκαν άμεσα από τις πολιτικές καταστάσεις. Την εποχή εκείνη, η Φλωρεντία, όπως και ολόκληρη η Ιταλία, ήταν διχασμένη ανάμεσα σε δύο μεγάλα κόμματα, τους Γουέλφους και τους Γιβελίνους. Οι Γουέλφοι βρίσκονταν περισσότερο με το μέρος του πάπα ενώ οι Γιβελίνοι με του αυτοκράτορα. Από το 1289 ο Δάντης έλαβε μέρος σε πολέμους εναντίον των Γιβελίνων. Το 1292, το κόμμα των Γουέλφων ήρθε στην εξουσία και εκδίωξε από τα δημόσια αξιώματα τους αντιπάλους τους. Ωστόσο ξέσπασαν έντονες διαμάχες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να διασπαστούν στους Μαύρους, που υποστήριζαν πως δεν έπρεπε να δοθούν πολλά προνόμια στον λαό και στους Άσπρους Γουέλφους, τους δημοκρατικούς. Ο Δάντης πήρε το μέρος των Άσπρων, ωστόσο η πλευρά των Μαύρων επικράτησε με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε εξορία και επιπλέον στο να πληρώσει πέντε χιλιάδες φλωρίνια εντός τριών ημερών. Μετά από αδυναμία του Δάντη να πληρώσει αυτό το ποσό, μια νέα καταδικαστική απόφαση όρισε πως έπρεπε να καεί ζωντανός, όπου και αν συλληφθεί.
Ο Δάντης περιπλανήθηκε εξόριστος από τη Φλωρεντία σε πολλές Ιταλικές πόλεις. Επισκέφθηκε τη Βερόνα ως καλεσμένος του Bartolomeo Della Scala και στη συνέχεια την πόλη Sarzana. Θεωρείται πως πέρασε επίσης ένα διάστημα στην πόλη Λούκκα, όπου φιλοξενήθηκε από την Madame Gentucca, η οποία φρόντισε για την πολυτελή και άνετη παραμονή του εκεί. Άλλες πηγές αναφέρουν πως την περίοδο 1308-1310 βρέθηκε στο Παρίσι. Παρά το γεγονός πως βρίσκεται εξόριστος, ο Δάντης γράφει στίχους και μεταφέρει μαζί του τα χειρόγραφά του. Αυτή την εποχή ξεκινά επίσης να εργάζεται πάνω στη Θεία Κωμωδία.
Για ένα διάστημα συμφιλιώθηκε με τους Γιβελίνους εναποθέτοντας τις ελπίδες του στον ερχομό του Ερρίκου Ζ΄ της Γερμανίας, ο οποίος πολιορκούσε την Ιταλία. Ο Ερρίκος Ζ΄ επιτέθηκε και στη Φλωρεντία, όπου κατάφερε να νικήσει τους Μαύρους Γουέλφους. Ο θάνατος του, όμως, το 1313 στερεί από τον Δάντη τη δυνατότητα να επιστρέψει στη Φλωρεντία.
Το 1315 δόθηκε αμνηστία στους εξόριστους Γουέλφους, υπό τον όρο όμως πως θα παρουσιάζονταν δημόσια ομολογώντας πως έσφαλαν. Ο Δάντης αρνήθηκε να δεχτεί κάτι τέτοιο και χαρακτηριστικά έγραψε: "Δεν είναι αυτός ο δρόμος για να γυρίσω στην πατρίδα, αν μπορέσετε να βρείτε άλλον τρόπο πιο σύμφωνο με την τιμή και τη δόξα του Δάντη, θα έρθω με βήματα γοργά".
Τα τελευταία χρόνια του Δάντη πέρασαν χωρίς ιδιαίτερες κακουχίες, στη αυλή του άρχοντα της Ραβέννας Guido Novello. Εκεί τον επισκέπτονταν οι γιοι του και οι φίλοι του, ενώ ο ίδιος αφοσιώθηκε σε επιστημονικές μελέτες. Στην πόλη της Ραβέννας ολοκλήρωσε και την Θεία Κωμωδία.
Επιστρέφοντας από τη Βενετία όπου βρισκόταν μαζί με επίσημη αποστολή του ηγεμόνα της Ραβέννας, ο Δάντης ασθένησε και τελικά πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1321. Τον έθαψαν με τιμές στον Άγιο Πέτρο, όπου βρίσκεται έως σήμερα ο τάφος του.