4/2/15

Αλίκη Βουγιουκλάκη (1934-1996)

Τα τραγούδια της Αλίκης

Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν τα τραγούδια που ερμήνευσε ως ηθοποιός, τόσο στις κινηματογραφικές της ταινίες όσο και στις θεατρικές της παραστάσεις. Σημαντικοί Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί όπως οι Ξαρχάκος, Πλέσσας, Λοΐζος, Μαρκόπουλος, Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Μικρούτσικος, Ζαμπέτας, Θεοδωράκης, Σακελλάριος και με κορωνίδα τον Μάνο Χατζιδάκι, έντυσαν μουσικά/στιχουργικά τα κινηματογραφικά και θεατρικά της έργα.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι. Τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία και αμέσως οι γονείς της φώναξαν ιερέα να τη βαφτίσει. Το όνομα που της έδωσαν: Αλίκη - Σταματίνα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ο πατέρας της Ιωάννης Βουγιουκλάκης δολοφονήθηκε από τους Κομμουνιστές και η μητέρα της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη.

Το Σεληνόφως -- Θάλασσα πλατιά (1960) 
https://www.youtube.com/watch?v=YMFH4hQMUyU&spfreload=10
Στίχοι: Γιώργος Ρούσσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκης
Εκτέλεση: Αλίκη Βουγιουκλάκη



Νανούρισμα (Νάνι του Ρήγα το παιδί)
https://www.youtube.com/watch?v=mCmyXFlZxUc
Στίχοι:  Νίκος Γκάτσος 
Μουσική: Μάνος Λοΐζος 
Εκτέλεση: Αλίκη Βουγιουκλάκη



Ακούστηκε πρώτη φορά στο κινηματογραφικό έργο του 1962 «Aliki my love» (σκηνοθεσία: Rudolph Mate, ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Jess Conrad κ.α.) και συμπεριλήφθηκε στον L.P. «Aliki my love» (1963).

Το 1969 συμπεριλήφθηκε στον L.P. της Πόπη Αστεριάδη «Σκληρό μου αγόρι» (Lyra).
Το 1985 συμπεριλήφθηκε στον L.P. «Νανουρίσματα» ερμηνεία της Σαβίνα Γιαννάτου
Το 1987 συμπεριλήφθηκε στην συλλογή με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (με νέους ερμηνευτές) «Η λαϊκή αγορά», με την ερμηνεία της Έλλη Πασπαλά.

Νανούρισμα (Αγόρι μου)
https://www.youtube.com/watch?v=y_LItV28yCA&spfreload=10
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκης
Εκτέλεση: Αλίκη Βουγιουκλάκη 



Οι "Θαλασσογραφίες" είναι ο δεύτερος μεγάλος δίσκος που κάνουν μαζί ο Μάνος Λοΐζος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 1970, λίγο προτού συμπληρωθούν δυο χρόνια από την έκδοση του πρώτου κοινού τους δίσκου, του "Σταθμού". Το Νανούρισμα πρωτακούγεται από την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Η Νεράιδα και το παλικάρι", η οποία προβάλλεται στους κινηματογράφους, επίσης στα τέλη του 1969.


Τα τραγούδια της Αλίκης (Full CD 1 ) / Τα τραγούδια της Αλίκης (Full CD 2)

4 σχόλια:

  1. Καριέρα

    Το 1952 έδωσε κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε τρία χρόνια μετά με Λίαν Καλώς. Προτού ακόμη αποφοιτήσει από τη Σχολή ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από το θέατρο. Ο πρώτος της θεατρικός ρόλος ήταν στο έργο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου το 1953 και η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία Το Ποντικάκι το 1954.[3] Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου συμμετείχε χωρίς άδεια της Σχολής στην παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Τότε συζητήθηκε από τον σύλλογο των διδασκόντων της Σχολής η παραμονή της ή όχι στη Σχολή: Ο Καρθάιος είχε ισχυρισθεί πως δέχθηκε την επίσκεψη της θείας του Νίκου Χατζίσκου, και του ζήτησε να επιτρέψει ως διευθυντής της Σχολής να παίξει η Βουγιουκλάκη στις παραστάσεις του Εθνικού Κήπου. Ο διευθυντής είπε πως ο κανονισμός της Σχολής δεν το επέτρεπε, αλλά δεν διαβιβάστηκε σωστά στην Βουγιουκλάκη, η οποία παραπλανήθηκε και χωρίς να αντιμετωπίσει το ζήτημα υπεύθυνα, συμμετείχε στις παραστάσεις. Η Βουγιουκλάκη αιτήθηκε συγχώρεσης από το Συμβούλιο των καθηγητών, επικαλούμενη πως και στο παρελθόν είχε αρνηθεί πρόταση συμμετοχής της σε παράσταση του θιάσου της Κοτοπούλη. Τελικά ο Καρθαίος πρότεινε την επιεική κρίση της σε κάτι που συμφώνησε και ο Ροντήρης. Σύντομα καθιερώθηκε στο χώρο και λόγω της εξαιρετικής δημοτικότητας που απέκτησε στο ευρύ κοινό ονομάστηκε (από τον Φιλοποίμενα Φίνο αρχικά) "Εθνική Σταρ" της Ελλάδας.

    Το 1960, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.[1]

    Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκρότησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα Καίσαρ και Κλεοπάτρα, Χτυποκάρδια στο θρανίο κ.α. Αργότερα γνωρίστηκε με τον Φιλοποίμενα Φίνο και άρχισε μια μόνιμη συνεργασία με την εταιρία του, τη Φίνος Φιλμ.[3] Μαζί έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους οι ταινίες: Αστέρω, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Μανταλένα, Το κλωτσοσκούφι, Η Αλίκη στο ναυτικό, Η Λίζα και η άλλη, Η ψεύτρα, Το δόλωμα Η Αρχόντισσα και ο αλήτης, Υπολοχαγός Νατάσσα, Η κόρη του ήλιου, Η Μαρία της Σιωπής κ.α.. Οι, μεταξύ άλλων, κινηματογραφικοί της ρόλοι, άλλοτε της χαριτωμένης σκανδαλιάρας μαθήτριας, άλλοτε του πλουσιοκόριτσου που επαναστατεί εναντίον του πλούσιου πατέρα της, άλλοτε της φτωχής και ασήμαντης κοπέλας που καταφέρνει να ανέβει κοινωνικά, να επιτύχει και να δοξαστεί, είχαν και συνεχίζουν να έχουν, μεγάλη απήχηση στο κοινό εξασφαλίζοντας στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα ενώ η ταινία Υπολοχαγός Νατάσα ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για τρεις δεκαετίες. Επίσης οι δύο επόμενες μεγαλύτερες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.[1]

    Η σημαντική εμπορική κάμψη που σημείωσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο ελληνικός κινηματογράφος ώθησε την Αλίκη να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θέατρο παίζοντας συνολικά σε 53 θεατρικές παραστάσεις. Το 1975 αλλάζει τον μέχρι τότε τρόπο ανεβάσματος των μιούζικαλ, φέρνοντας στην Ελλάδα τα μιούζικαλ-υπερπαραγωγή, με το έργο του Νιλ Σάιμον Καμπίρια. Ανέβασε επίσης με μεγάλη επιτυχία και άλλα έργα του είδους, όπως το Καμπαρέ, Ωραία μου κυρία, Τζούλια,Άννυ Εβίτα, Βίκτωρ-Βικτώρια με τελευταίο το μιούζικαλ Η μελωδία της ευτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπική ζωή
    Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στη Δραματική Σχολή και στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Μαζί πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 5 Ιουλίου 1975, οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο, επισήμως λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων.

    Η Αλίκη έκανε ένα δεύτερο γάμο το 1980 με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, ο οποίος δεν κράτησε πολύ και έμεινε μυστικός ακόμα και μετά τη λήξη του. Ο γάμος έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και το αποκάλυψε το 1993 η ίδια σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεοπτική εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω. Το διαζύγιό τους εκδόθηκε επισήμως στις 9 Δεκεμβρίου 1983. Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 γνωρίζει τον Βλάσση Μπονάτσο με τον οποίο ήταν μαζί περίπου 6 χρόνια. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για εννιά χρόνια (1987- 1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

    Θάνατος
    Μετά από δυο μήνες νοσηλείας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από καρκίνο. Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 25 Ιουλίου 1996, η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλμογραφία

    Κινηματογράφος
    Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
    1954 Το ποντικάκι Κρινούλα ή "Ποντικάκι"
    1955 Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας Κρυστάλλω
    1956 Το κορίτσι με τα παραμύθια Αγνή
    1957 Μαρία Πενταγιώτισσα Μαρία Πενταγιώτισσα
    Διακοπές στην Αίγινα Αλίκη
    Χαρούμενοι αλήτες Αννούλα
    Έρωτας στους αμμόλοφους Άννα
    Η ζαβολιάρα Λενιώ
    1958 Ερωτικές ιστορίες Μαρίτσα
    Ο Μιμίκος και η Μαίρη Μαίρη Βέμπερ
    Η μουσίτσα Αλίκη
    Αστέρω Αστέρω
    1959 Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο Λίζα Παπασταύρου
    1960 Το κλωτσοσκούφι Μαίρη Γεωργαντά
    Μανταλένα Μανταλένα Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1960
    Η Αλίκη στο ναυτικό Αλίκη
    1961 Η Λίζα και η άλλη Λίζα Φραγκούδη/Μήτση Γαβριήλογλου
    1962 Αλίκη (Aliki my love) Αλίκη
    Ταξίδι Μαρίνα
    1963 Η ψεύτρα Μαίρη Δεληπέτρου/Άννα
    Χτυποκάρδια στο θρανίο Λίζα Πετροβασίλη
    1964 Η σωφερίνα Μαίρη Διαμαντίδου
    Το δόλωμα Καίτη
    1964 "Ο Παράς κι ο φουκαράς" Καμέο - Ο εαυτός της
    1965 Μοντέρνα σταχτοπούτα Κατερίνα Πιερή
    1966 Η κόρη μου η σοσιαλίστρια Λίζα Δέλβη
    Διπλοπενιές Μαρίνα
    1967 Αχ αυτή η γυναίκα μου Νίνα
    Το πιο λαμπρό αστέρι Κατερίνα
    1968 Το κορίτσι του λούνα παρκ Μαργαρίτα
    Η αγάπη μας Μαρίνα Ραζέλου
    Η αρχόντισσα κι ο αλήτης Ρένα Κατσαρού/Πίπης
    1969 Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά Μυρτώ Θεοδώρου Καρατάσου
    Η νεράιδα και το παλικάρι Κατερινιώ Φουρτουνάκη
    1970 Ένα αστείο κορίτσι Χριστίνα
    Υπολοχαγός Νατάσσα Νατάσσα Αρσένη
    1971 Σ' αγαπώ Αγγέλα
    Η κόρη του ήλιου Μάγια Βαλή
    1972 Η Αλίκη δικτάτωρ Αλίκη
    Η Μαρία της σιωπής Μαρία Γεραλή
    1980 Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα Έλενα Ντάβαρη
    1981 Κατάσκοπος Νέλλη Νέλλη
    Τηλεόραση

    Και εύθυμη και χήρα- ΑΝΤ1
    Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα- ΑΝΤ1... Τρελή που νομίζει πως είναι η Αλίκη, η κόρη της τρελής και ο εαυτός της.
    Δέκα Μικροί Μήτσοι- MEGA... Συνελήφθησα
    Εναν ελληνικό ΑΝΤ1... Αλίκη Βουγιουκλάκη
    Βασίλισσα Αμαλία- ΕΙΡΤ...Πρωτο επεισόδιο "Δευτέρα 5 Μαίου 1975" - Τελευταίο επεισόδιο "Κυριακή 22 Αυγούστου 1976"
    Η Θεατρίνα- ΕΙΡΤ...Πρώτο επεισόδιο "Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 1977" -Τελευταίο επεισόδιο "9 Οκτωβρίου 1977"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τραγούδια

    Ο πρώτος χρυσός δίσκος που δόθηκε στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας ήταν αυτός με τα τραγούδια από την ταινία "Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο" (1959), σε μουσική του Μ. Χατζιδάκι και ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι 75.000 δίσκοι που πωλήθηκαν αποτέλεσαν ένα ρεκόρ. Στα τραγούδια από την εν λόγω ταινία ανήκουν τα πολύ γνωστά "Το Γκρίζο Γατί" και "Έχω Ένα Μυστικό" (Μ. Χατζιδάκι - Αλ. Σακελλάριου). Ο Μ. Χατζιδάκις και η Α. Βουγιουκλάκη συνεργάστηκαν και στις ταινίες «Το κλωτσοσκούφι» (1960), «Μανταλένα» (1960), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Αλίκη» (1962) & «Χτυποκάρδια στα θρανία» (1963). Αξιοσημείωτα είναι τα τραγούδια «Θάλασσα πλατιά» (στίχοι Γ.Ρούσου), «Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα» (στίχοι Μάνου Χατζιδάκι), «Τράβα μπρος» (στίχοι Αλ.Σακελλάριου), «Ξημερώνει» (στίχοι Βαγγέλη Γκούφα), «Θαλασσοπούλια μου» (στίχοι Ν.Γκάτσου), «Κλωτσοσκούφι» (στίχοι Χρ.Γιαννακόπουλος / Αλ.Σακελλάριος) μαζί με τον Μπιθικώτση , «Σ’ αγαπώ» (στίχοι Αλέκου Σακελλάριου) και «Ο αμαξάς» (στίχοι Αλ. Σακελλάριου). Η Βουγιουκλάκη ερμήνευσε τα τραγούδια από τα «Χτυποκάρδια στα θρανία» και στην τουρκική γλώσσα, για την τουρκική εκδοχή της ταινίας. Το τραγούδι «Μια περιπέτεια στη Νότιο Καρολίνα» (1959) είναι το μοναδικό σόλο τραγούδι της Βουγιουκλάκη, σε μουσική και στίχους του Χατζιδάκι, που δεν έχει κινηματογραφικές ή θεατρικές καταβολές. Με τον Μάνο Χατζιδάκι συνεργάστηκαν δισκογραφικά και το 1970, στο άλμπουμ του συνθέτη «Επιστροφή», σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, όπου εμφανίζεται ως έκτακτη συμμετοχή, αφού τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν ο Γρ.Μπιθικώτσης και η Δ. Γαλάνη. Το τραγούδι στο οποίο συμμετέχει η Βουγιουκλάκη φέρει τον τίτλο «Το Δεσποινάκι» και το ερμηνεύει μαζί με τον Μπιθικώτση. Η τελευταία φορά που συνεργάστηκαν καλλιτεχνικά ήταν στο ανέβασμα της «Λυσιστράτης» το καλοκαίρι του 1986 στην Επίδαυρο. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμήνευσε κι ένα πλήθος ακόμα διαχρονικών τραγουδιών όπως: «Φως της αυγής» (στίχοι Βαγγέλη Γκούφα) , «Η νύχτα» (στίχοι Ν. Γκάτσος), «Ο Λευτέρης» (Ν.Γκάτσος), «Κατερίνα», «Ξανθομαλλού», «Ήλιος πάνω , ήλιος κάτω» (Γ.Μαρκόπουλος-Λ.Παπαδόπουλος), «Στον ήλιο του μεσημεριού», «Αλητάκι μπατηράκι» και «Η αγάπη θέλει δύο» μαζί με τον Δ. Παπαμιχαήλ, «Άναψε μέσα μου φωτιά» (Ν.Μαμαγκάκη-Ντ.Δημόπουλου), «Μου αρέσουνε τ’ αγόρια» και «Άστο το χεράκι σου» (Κ.Καπνίσης-Α.Σακελλάριος),«Νανούρισμα» (Μ.Λοΐζος-Λ.Παπαδόπουλος), «Χάλι γκάλι», «Το φεγγαράκι», «Το τιμόνι» (Γ. Λαβράνος-Α. Σακελλάριος),«Σήκω χόρεψε συρτάκι», «Η Κυριακή», «Δημήτρη μου», «Είναι το στρώμα μου μονό» (Γ. Ζαμπέτας),«Γείρε στην πέτρα» (Γ.Κατσαρός - Πυθαγόρας) μαζί με τον Δ. Παπαμιχαήλ, «Γεννήθηκα στον Πειραιά» (Γ.Κατσαρός - Πυθαγόρας), «Ποιος, ποιος, ποιος» (Γ. Κατσαρός - Πυθαγόρας), «Αλίμονο στα νιάτα μου» (Ν.Καλλίτσης - Κ.Λιακάκος) μαζί με τον Δ.Παπαμιχαήλ & «Όσα δώσεις στην αγάπη» (Ν. Καλλίτσης - Κ. Λιακάκος) κ.ά. Την περίοδο 1974-75 η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανεβάζει την παράσταση "Μαντώ Μαυρογένους" του Γ. Ρούσου, τη μουσική της οποίας υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης όπως και τη μουσική για την παράσταση της "Αντιγόνης" το 1990. Το 1983-84 η Αλίκη ανέβασε το μιούζικαλ «Βίκτωρ - Βικτώρια» του Σίντσελ. Τη μουσική για την παράσταση έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος. Το 1989 η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανέβασε την παράσταση «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» ερμηνεύοντας δυο τραγούδια των Κραουνάκη - Νικολακοπούλου, τα «Δεσποινίς Βαλεντάιν» και «Το σπίτι αυτό». Την ίδια χρονιά συμμετείχε στον δίσκο «Δεν έχω ιδέα» των ίδιων δημιουργών με «Το τραγούδι της Αλίκης», το οποίο γράφτηκε για εκείνη κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή