18/2/15

Κ. Χ. Μύρης: Προσπάθησα να δώσω την τραυματική περιπέτεια του Ελληνισμού.

Κάνοντας χρήση ενός καβαφικό ψευδώνυμου, ο κος Κωνσταντίνος Γεωργουσόπουλος (καθηγητής, φιλόλογος, μεταφραστής των αρχαίων συγγραφέων, κριτικός θεάτρου, συγγραφέας και ποιητής) "προσπάθησε να δώσει την τραυματική περιπέτεια του Ελληνισμού".

Γεννήθηκε το 1937 στη Λαμία και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 ολόκληρα χρόνια, από το 1964 ως το 1999. Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 και εργάζεται ως κριτικός θεάτρου και επιφυλλιδογράφος μέχρι και σήμερα, ενώ εκτάκτως συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Κύριος άξονας του μεταφραστικού του έργου είναι, το αρχαίο δράμα. Από το 1990 διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Έχει διατελέσει μέλος, αλλά και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και επί μία εικοσαετία Πρόεδρος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του "Κέντρου Έρευνας & Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ΔΕΣΜΟΙ", του οποίου σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ., είναι Αντιπρόεδρος της "Εταιρείας Συγγραφέων", μέλος της "Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων" και από τον Νοέμβριο του 2003 Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Κέντρου Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου". Το 2000 του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, ενώ τον Ιούνιο του 2006 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008, από το Υπουργείο Πολιτισμού για το συνολικό του έργο.

Υπό το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Αμήχανον Τέχνημα", 1971, 1980 (μαζί με την Παράβαση), τα διηγήματα "Η Καμπάνα" και "Οδάξ", 1985 και τη συλλογή τραγουδιών τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες όπως ο μεγάλος Γιάννης Μαρκόπουλος και η Ελένη Καραΐνδρου (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980, Σειρήνες).

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ -ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
https://www.youtube.com/watch?v=YI1W-g3ImhY&spfreload=10

Γεννήθηκα -Νίκος Ξυλούρης
https://www.youtube.com/watch?v=p3ECnA-7J48&spfreload=10
Στίχοι: Κ. Χ Μύρης (Κωνσταντίνος Γεωργουσόπουλος)
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπολυος



 "Υπάρχει άραγε κάποιο τραγούδι του Ξυλούρη το οποίο να μην μας κάνει να ανατριχιάζουμε; "    andrian_natal

"Εγώ πάλι δε δακρύζω, ανατριχιάζω. Χώμα, πέτρα και άνεμος αυτό το τραγούδι. Έχει τύχει να το ακούσει φίλος αλλοδαπός που δεν ήξερε γρυ Ελληνικά. Όταν τον ρώτησα αν κατάλαβε τίποτα από τα λόγια μου είπε: "Δεν χρειάζεται"  Βόρειος

Πανσέληνος ο έρωτας -Χάρις Αλεξίου
https://www.youtube.com/watch?v=Zz90-Y9-vvA&spfreload=10
Στίχοι: Κ. Χ Μύρης (Κωνσταντίνος Γεωργουσόπουλος)
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Το μετέωρο βήμα του πελαργού"


2 σχόλια:

  1. Βιογραφικά στοιχεία

    Γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί είκοσι πέντε χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου.
    Διακρίσεις Βραβεία

    Το 2008, βραβεύτηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε το 2006 σε επίτιμο διδάκτορά του.

    Επίσης για τα έργα του "Τα μετά το θέατρο", 1985, έλαβε το πρώτο Κρατικό βραβείο δοκιμίου,και για το "Από τον Στρίντμπεργκ και τον Αντόν Τσέχωφ στον Λουίτζι Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000).
    Σταδιοδρομία

    Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας Το Βήμα και συνέχισε στην εφημερίδα Τα Νέα, όπου εργάζεται ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος μέχρι σήμερα, ενώ εκτάκτως συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
    Έργα

    Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρεία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο 1, 2 - Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο 3 - Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000.

    Με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αμήχανον Τέχνημα, 1971, 1980 (μαζί με την Παράβαση), τα διηγήματα Η Καμπάνα και Οδάξ, 1985 και τη συλλογή τραγουδιών τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980). Επίσης με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.

    Έχει μεταφράσει τα ακόλουθα έργα:

    Αισχύλος: Ικέτιδες, Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας

    Σοφοκλής: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αίας

    Ευριπίδης: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάκχες, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Εκάβη (τραγωδία), Κύκλωψ (Σατυρικό Δράμα), Ελένη (τραγωδία), Ανδρομάχη, Τρωάδες (τραγωδία)

    Αριστοφάνης: Λυσιστράτη, Πλούτος, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες, Ιππής

    Μολιέρος: Ταρτούφος

    Από το 1990 διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Έχει διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο και επί μία εικοσαετία πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του.

    Από το 2013 είναι διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεννήθηκα στο βλέφαρο του κεραυνού,
    σβήνω κυλώντας στα νερά.
    Ανέβηκα στην κορυφή της συννεφιάς
    σαλτάροντας με τις τριχιές
    του λιβανιού,
    πήρα το δρόμο της σποράς.

    Κοιμήθηκα στο προσκεφάλι
    του σπαθιού,
    είχα τον ύπνο του λαγού.
    Αγνάντευα την πυρκαγιά
    της θεμωνιάς
    αμίλητος την ώρα της συγκομιδής,
    πήρα ταγάρι ζητιανιάς.

    Αντάμωσα τον χάρο της ξερολιθιάς,
    το άλογο στ’ αλώνι να ψυχομαχεί,
    πήρα ταγάρι ζητιανιάς.

    Κ. Χ. Μύρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή