6/7/15

Το Ηπειρώτικο τραγούδι και η ιστορία του

Τραχιά και ορεινή περιοχή, η Ήπειρος βρίσκεται μεταξύ της οροσειράς της Πίνδου και του Ιονίου Πελάγους, εκτεινόμενη από τον κόλπο του Αυλώνα και τα Κεραύνια όρη στον βορρά, μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Νικόπολη στον νότο. Η ονομασία προέρχεται από το επίθετο ἄπειρος, την δωρική προφορά της λέξης ἤπειρος και της αποδόθηκε από τους απέναντι Κερκυραίους που αναφέρονταν στην γη που έβλεπαν απένατί τους, με την έννοια της άπειρης έκτασης ξηράς.

Το ύφος και το ρεπερτόριο των Ελλήνων της Β. Ηπείρου περιλαμβάνει: μοιρολόγια, τραγούδια της ξενιτιάς, ιστορικά τραγούδια, τοπικοί χοροί (όπως ο μπεράτης) και κυρίως τα τόσο χαρακτηριστικά πολυφωνικά τραγούδια με τις πανάρχαιες πεντατονικές κλίμακες και το αδρό άκουσμα από τις «φωνές της πέτρας». Κλαρίνο και ντέφι.

Το θέμα της ξενιτιάς που βιώθηκε τόσο έντονα από τους ανθρώπους του Πωγωνίου κυριαρχεί στα τραγούδια τους και συχνά συγχέεται με το μοιρολόι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολυφωνικό Πωγωνήσιο τραγούδι που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ελληνική μουσική παράδοση. Η Ήπειρος μεταπολεμικά υπήρξε από τις πιο παραμελημένες, οικονομικά, περιοχές της χώρας, με πολλούς Ηπειρώτες να φεύγουν για το εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεγάλη έξαρση έχει σημειώσει ο τουρισμός της περιοχής, ιδιαίτερα το καλοκαίρι στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά ακόμη και τον χειμώνα στις ορεινές (ιδιαίτερα στο Ζαγόρι και το Μέτσοβο).

Ηπειρώτικο Τραγούδι
https://www.youtube.com/watch?v=-ydi2JqsGTc
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Αφροδίτη Μάνου
Από το album "Που Πας Καραβάκι Με Τέτοιο Καιρό"


Γιάννη μου το μαντήλι σου (Πωγώνι)
https://www.youtube.com/watch?v=oWRoD8XR6A8
Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο της Δόμνας Σαμίου: "Τραγούδια της ξενιτιάς".
Ερμηνεύει ένας από τους καλύτερους Ηπειρώτες τραγουδιστές ο Σάββας Σιάτρας, με χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και αυθεντική φωνή.
 

"Ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα Πωγωνίσια τραγούδια από την Ήπειρο. Χορεύεται "στα δύο" όπως ονομάζεται στην Ήπειρο ή "στρωτό" ή απλώς "πωγωνίσιο". Αποτελεί κατ' ουσίαν ένα τραγούδι της ξενιτιάς, όπως και η πλειονότητα των τραγουδιών της Ηπείρου, αφού οι Ηπειρώτες βίωσαν την ξενιτιά πιο σκληρά ίσως από κάθε άλλον Έλληνα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν διάφορες στιγμές από τη ζωή στο Πωγώνι και περιλαμβάνονται και στιγμιότυπα από την εκπομπή "Ελλήνων Δρώμενα", αφιερωμένη στον Πωγωνίσιο χορό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου