21/8/15

Ρέκβιεμ μουσική

H λέξη Requiem αποτελεί σήμερα αυτούσια κοινή διεθνή έκφραση στην καθομιλουμένη με τη σημασία "Νεκρώσιμη Τελετή". Η ορθή και επίσημη ονομασία της νεκρώσιμης ακολουθίας, όπως φαίνεται και στα οικεία λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, είναι Λειτουργία υπέρ τεθνεώτων (Missa pro defunctis). Με την ονομασία Ρέκβιεμ, φέρεται στην καθομιλουμένη η νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας, της οποίας το εισοδικό αρχίζει με την παρακλητική φράση: "Requiem aeternam dona eis, Domineet lux perpetua luceat eis" (= Ανάπαυσιν αιώνια δώσε σ΄αυτούς Κύριε, κι ας τους φωτίζει αιώνιο φως).

Ειδικότερα στο χώρο της μουσικής ο όρος Ρέκβιεμ περιγράφει την ιδιαίτερη μουσική σύνθεση για την νεκρώσιμη θεία λειτουργία. Αυτή η σύνθεση αποτελείται στην κλασσική μορφή της από τα ακόλουθα πέντε ψαλτά μέρη της νεκρώσιμης λειτουργίας:
  1. Εισοδικό (Introitus): Requiem aeternam dona eis Domine
  2. Ειρμός (Sequentia): Dies Irae = Ημέρα οργής)
  3. Χερουβικό (Offertorium): Domine Iesu Christe = Κύριε Ιησού Χριστέ)
  4. Σάνκτους (Sanctus) Sanctus, sanctus, sanctus Dominus Sabaoth, Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ)
  5. Άγκνους Ντέι (Agnus Dei = Ο αμνός του Θεού)
Οι μελοποιήσεις του Ρέκβιεμ, που βασίζονται -συχνά με παραλλαγές- στη διάταξη του αρχικού κειμένου, είναι πολλές από τον 15o αιώνα μέχρι σήμερα. Το κείμενο που ακολουθεί, αποδίδει στα ελληνικά τη διάταξη από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Η διάταξη στο Ρέκβιεμ του Βέρντι, είναι λίγο διαφορετική, το κείμενο όμως είναι το ίδιο. H τελευταία ενότητα Libera me, υπάρχει μόνο στη διάταξη του Βέρντι.

Πλέον ο όρος έχει διευρυνθεί κατά πολύ και περιλαμβάνει και τα πένθιμα μουσικά κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται στην καθολική εκκλησιαστική μουσική αλλά κυρίως στις ταινίες και στους δίσκους των διαφόρων καλλιτεχνών.

Mozart - Requiem
https://www.youtube.com/watch?v=78KtEjdAszw

Requiem For A Dream
https://www.youtube.com/watch?v=i5Kwf_nNmGI


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου