6/9/15

Χρόνης Αηδονίδης (1928-2023)

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1928, στην Καρωτή Έβρου. Υπήρξε από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές δημοτικών και θρακιώτικων τραγουδιών. Στο χωριό του, στην Καρωτή, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα απ' τους πλανόδιους μουσικούς. Μαθητής ακόμα, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον ιερέα πατέρα του και μετά από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και ολοκλήρωσε αργότερα τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Αργότερα διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος σε ένα χωριό της βουλγαρικής μεθορίου, τα Πετρωτά. Το 1950 βρίσκεται στην Αθήνα και δουλεύει στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ως λογιστής. Το 1953 γνώρισε τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο και να βοηθήσει στην διάσωση και την διάδωση των Θρακιώτικων τραγουδιών. Αργότερα συμμετέχει και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά, ενώ από το 1957, αναλαμβάνει τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας περισσότερο το μουσικό θησαυρό της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Θράκης. Έλαβε μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό έχοντας πλούσια δισκογραφία, με πολλά από τα ωραιότερα τραγούδια της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Ευξείνου Πόντου.

Ο Χρόνης Αηδονίδης πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 2023.

Μαύρο μου χελιδόνι
https://www.youtube.com/watch?v=Vwxxjn4hhZ8
Παραδοσιακό τραγούδι της ξενιτιάς από τo Μπογιαλίκι Ανατολικής Ρωμυλίας. Πρόκειται για ένα καθιστικό σκοπό (Σουμπέτι λέγεται στη Θρακιώτικη διάλεκτο), το οποίο ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο ο μεγάλος Χρόνης Αηδονίδης. Περιλαμβάνεται στον δίσκο: "Από τη Θράκη του Ορφέα και του Διονύσου - Χοροί και τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας".
Στο βίντεο παρουσιάζονταοι εικόνες από τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού (Μικρά Ασία, Πόντο, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία).


Φίλοι μ' καλωσορίσατε
https://www.youtube.com/watch?v=DggbM2roh58
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, ο Χρόνης Αηδονίδης καλωσόρισε τους ξένους φίλους μας, στην τελετή λήξης, τραγουδώντας, το καθιστικό: "Φίλοι μ' καλωσορίσατε".

Γεια σου ρε Θράκη τιμημένη!!!!" Ντίνα Μοσχολιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου