26/3/16

Ρώμος Φιλύρας (1888-1942)

Ο Κώστας Βάρναλης τον χαρακτήριζε «Ο Ρεμπό της Ελλάδος».

"Ταραγμένη και περιπετειώδης ήταν η ζωή του Κορίνθιου νεορομαντικού ποιητή Ρώμου Φιλύρα. Η ερωτική του ευγένεια, οι ονειροπολήσεις, ο αυτοσαρκασμός και το κυνήγι του ιδεατού, είναι μερικά από τα στοιχεία που διέπουν την προσωπικότητά του. Στην ποίηση του, διαφαίνεται η πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει νέες λυρικές φόρμες αλλά και φραστικούς νεωτερισμούς, ενώ δεν λείπει η μουσικότητα και ο ρομαντισμός."

Ο Ιωάννης Οικονομόπουλος γεννήθηκε στο Δερβένι της Κορινθίας το 1888 και έγινε γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο Ρώμος Φιλύρας. Την μόρφωσή του την πήρε κατ' οίκον από τον ίδιον τον εκπαιδευτικό πατέρα του. Σε ηλικία 14 χρόνων η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Εκεί ο ποιητής αρχίζει να εργάζεται σε εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Παράλληλα γράφει ποιήματα αλλά και μερικά πεζογραφήματα. Ο Φιλύρας συνεργάστηκε στα περιοδικά "Ακρίτας", "Ηγησώ", "Οικογένεια", "Μπουκέτο", "Νουμάς", "Νέα Εστία", "Παναθήναια" κ.α. Εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές. Ωστόσο άρχισε να εκφράζει πολλές ψυχικές διακυμάνσεις, οι οποίες επηρρέαζαν την ίδια την συμπεριφορά του αλλά και τα γραφόμενά του. Όταν υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Πέρασε πολλές περιπέτειες και μεταπτώσεις σ' όλο τον υγιή του βίο, ύστερα, συνεπεία αφροδισιακού νοσήματος, το 1920, πέρασε τα σύνορα της ουτοπίας και του δράματος, για να υποκύψει στη τρέλα. Ήδη από το 1920 άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα τρέλας, προερχόμενη από σύφιλη (σεξουαλικό αφροδίσιο νόσημα). Με τον καιρό η κατάστασή του επιδεινώθηκε περαιτέρω και χρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία μέρα εμφανίστηκε στην οδό Σταδίου ως βασιλιάς Ρωμανός Β'. Ωστόσο στην περίοδο της ασθένειάς του, είχε πολύ ήρεμες εκδηλώσεις, ίσως να ήταν και ερωτευμένος με την ποιήτρια Μελισάνθη. Το 1927 κλείστηκε στο "Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο". Εκεί συνέχισε να γράφει ποιήματα, εκ των οποίων πολλά χαρακτηρίζονται άρτια, για  άλλα όμως εύκολα διαφαίνεται, ότι αποτελούν αποκυήματα της σκοτισμένης φαντασίας του. Πέθανε το 1942, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο "Δρομοκαΐτειο ". Την συγκέντρωση των ποιημάτων του και την τακτοποίηση του συγγραφικού έργου του επιμελήθηκε ο ποιητής Τάσος Κόρφης με τη μελέτη του "Ρώμος Φιλύρας" που εξέδωσε το 1974.

http://www.sarantakos.com/kibwtos/komnas/filbio.html
http://www.sansimera.gr/biographies/692

Οι Ερχόμενες
https://www.youtube.com/watch?v=3-y9FT3xZoI
Ποίηση: Ρώμος Φιλύρας  Μουσική: Μανώλης Γαλιάτσος Εκτέλεση: Δημήτρης Ζερβουδάκης
Από το άλμπουμ ‘Μανώλης Γαλιάτσος - Του Μάγου Τα Παιχνίδια' ℗ 2005 Libra Music


Δεν ήταν να γίνω
https://www.youtube.com/watch?v=8a_iLhjBrWs
Ποίηση Ρώμος Φιλύρας Μουσική: Δημήτρης Κογιάννης, Αδριανός Παπαμάρκου 
Εκτέλεση: Βιολέτα Φιλίππου 
Από το βιβλίο-cd ALDEBARAN

«Θέλουν να σας κάνουν καλά. Αλλοίμονο, εκεί φτάνει ο παραλογισμός των λογικών.
Καλά, δηλαδή να γυρίσετε πίσω, έξω στην τέφρινη πραγματικότητα, να ξαναδήτε πίσω με την κρίσι του ακέραιου μυαλού την πιο αβάσταχτη, την πιο αρμολογημένη αλλόφρονη λογική της ζωής που σκοτώνει την ανθρώπινη καρδιά. [...] Μα τι θα βάλετε στη θέση του οράματος εσείς οι λογικοί; [...] Καλοπροαίρετοι γιατροί μου, αν επιμένετε να με γιατρέψετε από κάτι, γιατρέψτε με από την λογική». Αυτά έγραφε ο ποιητής Ρώμος Φιλύρας μέσα από το Δρομοκαΐτειο. Εκεί πέρασε δεκαπέντε χρόνια από τη ζωή του, από το 1927 έως το 1942 - εκεί τελείωσε τις μέρες του, έχοντας τη μοίρα του Βιζυηνού και του Μητσάκη. Ένας άνθρωπος που παρακαλάει να τον γιατρέψουν από τη λογική, όσο αντιφατικό κι αν είναι το αίτημά του, δεν είναι έτσι απλά «τρελός» μα ένας πάσχων που βρίσκεται παράλληλα μέσα και έξω από την ασθένειά του. Στα φτερά του καρχαρία


03/10/15 Αφιέρωμα: Ρώμος Φιλύρας-Γιώργης Ζάρκος & Ψυχιατρεία
https://www.youtube.com/watch?v=hfw1frKe8p4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου