12/4/16

Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616)

Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (29 Σεπτεμβρίου 1547 - 22 Απριλίου 1616) μεγάλος Ισπανός συγγραφέας της Αναγέννησης. Eφτά ισπανικές πόλεις ερίζουν για την καταγωγή του. Οι γονείς του ήταν ευγενείς όχι όμως και πλούσιοι. Από νεαρή ηλικία έδειξε την κλίση του προς τα γράμματα και στα 20 του χρόνια είχε ήδη δημοσιεύσει τα πρώτα του έργα. Θα φύγει για την Ιταλία και το 1571 παίρνει μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου ο ενωμένος ευρωπαϊκός στόλος νίκησε τον τουρκικό εκεί όμως θα τραυματιστεί και θα αχρηστευτεί το αριστερό του χέρι. Κατά τα επόμενα τρία χρόνια συμμετείχε στις εκστρατείες της Κέρκυρας, του Ναυαρίνου και της Τύνιδας. Το 1575 και ενώ επέστρεφε για την Ισπανία έπεσε στα χέρια των Βερβερινών πειρατών μένοντας αιχμάλωτος στο Αλγέρι για πέντε χρόνια όταν το 1580 τον εξαγόρασαν με λύτρα, είχε όμως διαπράξει 4 απόπειρες να δραπετεύσει. Στην Ισπανία εργάστηκε στην Αυλή του βασιλιά Φιλίππου Β' ως φοροεισπράκτορας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του Δον Κιχώτη (1605), έργο που του χάρισε παγκόσμια και αθάνατη δόξα. Το 1607 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη, όπου ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού έργου του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το έργο του ανήκει χρονικά στην Ισπανική «χρυσή εποχή» (1492-1648), κατά την οποία παρατηρήθηκε εξαιρετική άνθηση σε όλες τις τέχνες. Το διασημότερο μυθιστόρημά του, ο Δον Κιχώτης, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Δον Κιχώτης του Θερβάντες
https://www.youtube.com/watch?v=ucbyTfcjDr4
Στίχοι-Μουσική: Σταλυρις Σιδεράς
Εκτέλεση: Παμπίνα Κοντέα


Δυτικές Συνοικίες - Δον Κιχώτης ( Video Clip )
http://www.youtube.com/watch?v=jadDlUzsDM0

 
"Όλες οι προσωπογραφίες του Θερβάντες είναι μεταγενέστερες του θανάτου του και προϊόντα της φαντασίας των δημιουργών. Η μοναδική γραπτή περιγραφή των εξωτερικών χαρακτηριστικών του που είναι γνωστή ανήκει στον ίδιο και περιέχεται στον πρόλογο της έκδοσης των Υποδειγματικών διηγημάτων (1613)."

1 σχόλιο:

  1. Εργογραφία

    El cerco de Numancia (Η πολιορκία της Νουμαντίας, 1582, τραγωδία)
    La Galatea (Γαλάτεια, 1585, ποιμενικό μυθιστόρημα)
    El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha (Ο μεγαλοφάνταστος ιδαλγός Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα, μυθιστόρημα, Α΄μέρος 1605, Β΄μέρος 1615) [1] ― ελλην. μετάφρ. πρώτου μέρους Κ.Καρθαίος, "ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ", δευτέρου μέρους Κ.Καρθαίος & Ιουλία Ιατρίδη, "ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ" και "Νέα Εστία" 1958 Β΄επ.
    Novelas exemplares (Υποδειγματικές νουβέλες, 1613) ― ελλην. μετάφρ. Ηλ. Ματθαίου, "ΓΝΩΣΗ"
    Viage del Parnaso (Ταξίδι στον Παρνασσό, 1614, ποίηση)
    Ocho comedias, y ocho entremeses nuevos (Οκτώ κωμωδίες και οκτώ φάρσες, 1615)
    Los trabaios de Persiles y Sigismunda, historia setentrional (Οι μόχθοι του Περσίλες και της Σιγισμούντα, Ιστορία βορεινή, μυθιστόρημα, 1617

    ΑπάντησηΔιαγραφή