27/9/16

Angelo Branduardi

Ο σπουδαίος Ιταλός μουσικός βιολονιστής, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδοποιός Άνγγελο Μπραντουάρντι γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1950 στο Cuggiono, ένα μικρό χωριό κοντά στο Μιλάνο, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Γένοβα. Ο Angelo Branduardi, εκτός από την πατρίδα του Ιταλία, είναι διάσημος και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Ελλάδα. Ουσιαστικά ο σπουδαίος Ιταλίς αξιοποιεί την ιταλικής φολκλορική μουσική παράδοση και ιστορία επενδύοντας και με κάποια ροκ-φολκλορική μουσικά στοιχεία. Σε ηλικία 18 ετών συνέθεσε τη μουσική για το Confessioni di un malandrino (Hooligan's Confession) του Ρώσσου ποιητή Sergei Yesenin. Το πρώτο του album ουσιαστικά δεν κυκλοφόρησε αλλά παρουσιάστηκε σε συνεργασία με ένα ταλαντούχο Ιταλό performer, τον Maurizio Fabrizio. Έτσι το πρώτο του album κυκλοφόρησε το 1974. Πλέον έχει κυκλοφορήσει πέραν των 30 δίσκων και μάλιστα σε διάφορες χώρες. Ο Μπραντουάρντι έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες σε όλη την Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό. Μερικά από τα τραγούδια του μετέφρασαν και στα Ελληνικά, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Ισαάκ Σούσης, ο Ξενοφών Μπρουντζάκης και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ο οποίος τα ερμηνεύει εκπληκτικά.

Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα
https://www.youtube.com/watch?v=7iSbiqlrgzA
Ελληνικοί Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Angelo Branduardi
Διασκευή: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & Angelo Branduardi


Il Sultano Di Babilonia E La Prostituta  -Angelo Branduardi e Franco Battiato
Το τραγούδι αναφέρεται στον Άγιο της Καθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκο της Ασίζης (1182-1226)
https://www.youtube.com/watch?v=B0Waczk7F6k


Τερατάκια της τσέπης
https://www.youtube.com/watch?v=sW0DKXqC9J4
Στίχοι: Ισαάκ Σούσης
Μουσική: Angelo Branduardi
Εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & Angelo Branduardi
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «Οι Αγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο», Καλλιμάρμαρο Στάδιο, 9.7.2012

Vanità di vanità 
(Η ματαιοδοξία της ματαιοδοξίας)
https://www.youtube.com/watch?v=_bbWGnGib8M

1 σχόλιο:

  1. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης (1182 – 3 Οκτωβρίου 1226)[1] είναι άγιος της Καθολικής εκκλησίας, ιδρυτής του Τάγματος των Φραγκισκανών.

    Γεννήθηκε στην Ασίζη της Ιταλίας, από πλούσια οικογένεια. Πήρε μέρος σε εμφύλιους πολέμους. Κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας του είδε δύο όνειρα τόσο συγκλονιστικά, που τον οδήγησαν στην αμετάκλητη απόφαση να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο έργο της φιλανθρωπίας. Στόχος της φροντίδας του ήταν οι φτωχοί και σε αυτούς έδειχνε έμπρακτα την αγάπη του. Κάποτε μάλιστα ενώθηκε μαζί τους σε μια εξέγερση κατά των ευγενών και αυτό του στοίχισε ένα χρόνο φυλάκιση. Διωγμένος και αποκληρωμένος από τον πατέρα του, έγινε ερμηνευτής των αισθημάτων που ήταν διαδεδομένα στην εποχή του: κήρυξε την ισότητα, την ειρήνη, την περιφρόνηση του πλούτου και την υπεροχή της φτώχειας, την αγάπη προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού, έμψυχα και άψυχα, τη στοργή στους λεπρούς. Ο ίδιος κυκλοφορούσε ντυμένος με ένα χιτώνα, δεμένο στη μέση με ένα σκοινί (αυτό το είδος ενδυμασίας έχουν και σήμερα οι μοναχοί του τάγματός του).
    Commons logo
    Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
    Φραγκίσκος της Ασίζης

    Για τρία χρόνια αποσύρθηκε στην ησυχία της ασκητικής ζωής, ώσπου το 1209 ίδρυσε χωριστό μοναχικό τάγμα. Οι οπαδοί του ολοένα πλήθαιναν και αποτέλεσαν το τάγμα των Φραγκισκανών, που είχε την έγκριση και του Πάπα Ιννοκέντιου Γ΄. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης επισκέφθηκε τη Γαλλία, την Ισπανία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο. Επιστρέφοντας στην Ιταλία έθεσε κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του τάγματος, του οποίου η οργάνωση έγινε αρτιότερη. Το 1224, ύστερα από σαράντα ημέρες προσευχής και νηστείας, είδε να αποτυπώνονται πάνω στο σώμα του τα στίγματα των πληγών του Ιησού.

    Το 1224 εγκατέλειψε την Ασσίζη με 3 μαθητές και εγκαταστάθηκε στις ερημιές, στο βουνό Βέρνα. Στις 14 του Σεπτέμβρη του 1224, την ημέρα της γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού είδε το περίφημο όραμά του και εμφάνισε τα στίγματα στο σώμα του.Είδε την εικόνα του σταυρωμένου Χριστού να κατεβαίνει από τον ουρανό και όταν το όραμα έσβησε είδε σαρκώματα στα χέρια, στα πόδια του, και στα πλευρά του, που έμοιαζαν με τις πληγές του Ιησού από τα καρφιά του σταυρού και το τρύπημα της λόγχης.[7] [8]

    Τον επόμενο χρόνο ο Φραγκίσκος είχε επιστρέψει στην Ασσίζη,όταν άρχισε σιγά-σιγά να χάνει την όρασή του. Τα επόμενα χρόνια, ξαναβρήκε κάπως την όρασή του και συνέχιζε να κηρύττει αλλά στο τέλος κουρασμένος από τις κακουχίες της ασκητικής ζωής του, την ελονοσία αλλά και την υδρωπικία που τον έπληξε, πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1226 σε ηλικία 45 χρονών. Μετά από δυο χρόνια, το 1228 η Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.


    Μια δεύτερη μέρα εορτής της μέρας που εμφανίστηκαν τα στίγματα ορίστηκε η 17η Σεπτέμβρη, και πρωτο -εισήλθε στο αγιολόγιο της Καθολικής Εκκλησίας το 1585.

    Κατά το χρόνο του θανάτου του, το τάγμα του αριθμούσε ήδη γύρω στους 5000 μοναχούς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ουγγαρία, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή