20/9/16

Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ)

Νότια του Καυκάσου βρίσκεται το Ναγκόρνο (Ορεινό) Καραμπάχ ή Αρτσάχ όπως το ονομάζουν οι Αρμένιοι με την αρχαία ονομασία του. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται περίπου 270 χλμ δυτικά της αζερικής πρωτεύουσας Μπακού, και κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Προσδιορίζεται σε έκταση 4.280 τ.χλμ., με 140.000 κατοίκους και κύρια πόλη το Στεπανακέρτ.

Πρόκειται για μια ιστορική περιοχή της Αρμενίας, που κατοικείτο σχεδόν αποκλειστικά από Αρμενίους (90%) και είχε υπαχθεί στρατιωτικά ως "Αυτόνομη Διοικητική Περιφέρεια του Ορεινού Καραμπάχ" στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν από τον Ιωσήφ Στάλιν το 1923. Η αυθαίρετη αυτή απόφαση-νόμος όμπλαστ του Στάλιν, έγινε μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον κατακερματισμό της Αρμενίας. Με την ίδια απόφαση, ο Στάλιν είχε προσαρτήσει στο Αζερμπαϊτζάν και την αρμενική περιοχή του Ναχιτσεβάν η οποία βρίσκεται δυτικά της Αρμενίας και δεν συνορεύει καν με το  Αζερμπαϊτζάν αλλά με την Τουρκία! Τόσο όμως οι Τούρκοι γείτονες όσο και οι Αζέροι προχώρησαν σε εθνοκάθαρση της περιοχής με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει ούτε και ένας Αρμένιος στην περιοχή. Οι Αρμένιοι που ουδέποτε αποδέκτηκαν αυτή την απόφαση διαμαρτυρήθηκαν στο Κρεμλίνο ενώ το 1965 επί Μπρέζνιεφ ξέσπασαν ταραχές στο Αρτσάχ και το Γερεβάν με αίτημα την ένωση τους. Η ανικανότητα όμως και του Γκορμπατσώφ να λύσει τα προβλήματα της Αρμενίας και ειδικά αυτό του Καραμπάχ, δημιούργησε ακόμη μεγάλα προβλήματα και τάσεις ανεξαρτητοποίησεις. Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στους Αρμενίους και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον πόλεμο (1988-1994). Στις 10 Δεκεμβρίου του 1991, καθώς η Ε.Σ.Σ.Δ. κατέρρεε, δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο γειτονικό Σαχουμιάν κατέληξε στη διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Αζερμπαϊτζάν. Η κήρυξη της Ανεξαρτισίας του Αρτσάχ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έγινε με τη χρήση του σχετικού δικαιώματος που παρείχε το ισχύον τότε σοβιετικό σύνταγμα και αφού αποδεδειγμένα η παραμονή εντός των ορίων του Αζερμπαϊτζάν είχε καταστεί αδύνατη μετά τις φρικαλεότητες και το σχεδιασμένο προγκρόμ που είχα διαπράξει οι Αζέροι εις βάρος των Αρμενίων και ιδιαίτερα στην περιοχή Σουμγκαίτ.

Ο σκληρότατος πόλεμος με νικητές κυρίως τους Αρμενίους, κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν να παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων Αυτονομιστών χωρίς όμως η κρατική τους οντότητα να αναγνωρίζεται διεθνώς. Έκτοτε, οι δυο πλευρές κάνουν συνομιλίες ειρήνης με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Παραταύτα όμως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας καίρια την οικονομία τους. Το Αζερμπαϊτζάν, το δεύτερο τουρκικό κράτος της περιοχής στηρίζεται παντιοτρόπως από το Τορκικό Κράτος ενώ η Αρμενία κυρίως από την Ρωσία. Η "Δημοκρατία του Αρτσάχ στο Ορεινό Καραμπάχ" δεν αναγνωρίζεται από κανένα διεθνή οργανισμό ή χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αρμενίας (λόγω διεθνών και άλλων πιέσεων), εμείς όμως τιμούμε τον δίκαιο αγώνα τους.

Κάτω τα χέρια από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
https://www.youtube.com/watch?v=5Nj1MRZeQfY

Παραδοσιακό αρμένικο τραγούδι από τα παιδιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
https://www.youtube.com/watch?v=8VuTVbU0bcU

MUSIC OF ARMENIA, VOL 6 NAGORNO- KARABAKH (1997)
https://www.youtube.com/watch?v=NrSukjaUk_A

Το εθνόσημο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελείται από έναν αετό που φορά στέμμα. Στο στήθος του πτηνού υπάρχει ο θυρεός με τη θέα βουνοκορφής και από κάτω με η σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πάνω από αυτήν υπάρχουν δύο λίθινες κεφαλές από το που προέρχονται από το μνημείο "Είμαστε τα βουνά μας". Στα πόδια του αετού βρίσκονται διάφορα αγροτικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία σιτάρι και σταφύλια. Το έξω μέρος αποτλελείται από μία χρυσή στρογγυλή κορδέλα που φέρει την επιγραφή «Δημοκρατία του Αρτσάχ στο Ορεινό Καραμπάχ»

1 σχόλιο:

  1. «Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου»

    Ιστορικά το Καραμπάχ είναι Αρμένικη περιοχή, που το 1923 ουσιαστικά παραδόθηκε από τις Σοβιετικές αρχές στην Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, και που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όταν με δημοψήφισμα, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με την Αρμενία, ενώ πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα βάσει του οποίου, οι ψηφοφόροι τάχτηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Το ζήτημα για την ενοποίηση με την Αρμενία ξεκίνησε το 1988 με ένα ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο, η απάντηση των Αζέρων ήταν οι σφαγές στο Σουμγκάϊτ το 1988 και η προσφυγοποίηση 250,000 Αρμενίων που ζούσαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και συνεχίστηκε με την ανάληψη ολοκληρωτικής στρατιωτικής επίθεσης και εισβολής κατά του Αρμενικού πληθυσμού του, που συνιστούσε το 95% του πληθυσμού του Καραμπάχ, με την συμβολή 350 Τούρκων αξιωματικών, Τσετσένων και Αφγανών μαχητών και άλλων μισθοφόρων.

    Παρά την αριθμητική ισχύ των τελευταίων σε όλα τα μέτωπα, και μια άνιση στρατιωτική αναμέτρηση, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ κέρδισαν τον πόλεμο και απελευθέρωσαν την πατρίδα τους από τον αζερικό ζυγό, βάζοντας ένα φραγμό στις παντουρκικές ορέξεις των Αζέρων και Τούρκων.

    Παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους Αζέρους, ο πληθυσμός της απελευθερωμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζει ειρηνικά εδώ και 25 χρόνια. Δεν έχουμε σκοπό να πολιτικοποιήσουμε ένα αθλητικό γεγονός, αλλά θα θέλαμε επ’ ευκαιρίας αυτής της αναμέτρησης, να δώσουμε μια επεξήγηση του ονόματος της ομάδας και των πρόσφατων ιστορικών γεγονότων που συνδέονται μ’αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή