4/3/17

Έλληνες Ηθοποιοί στο ρόλο του Ιερέα

Οι ηθοποιοί που καθιερώθηκαν ή ταυτίστηκαν περισσότερο με τον ρόλο του Ιερέα 

No 1 Και ποιός άραγε μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία του ΣΤΑΥΡΟ ΖΑΛΜΑ στην υποδειγματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη "ΆΓΓΙΓΜΑ ΨΥΧΗΣ" (Αντ1, 1998-1999) και τον έρωτα που θα γεννηθεί ανάμεσα στον Πατέρα Ιωάννη και τη νεαρή αγιογράφο Δέσποινα (Θεοφανία Παπαθωμά). Μια σειρά που όταν παιζόταν προκάλεσε σάλο για την πλοκή της. Ο Σταύρος Ζαλμάς γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και το 1982 πρωτανέβηκε στο θεατρικό σανίδι. Ξεκίνησε με τον Μινωτή, εν συνεχεία με τον θίασο του Αλεξανδράκη και του Λευτέρη Βογιατζή. Εχει δουλέψει κατ' αποκλειστικότητα με την Ομάδα Εδάφους για έξι χρόνια με τον Δημήτρη Παπαΐωάννου και έτσι σπούδασε και χορό. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ήρθε με τη σειρά «Άφρικα» στο Mega, το 1992. Η επόμενη μεγάλη επιτυχία ήρθε με τον «Έρωτα κλέφτη» στον ΑΝΤ1. Ακολούθησαν το «Αν μ' αγαπάς» και η «Εξαφάνιση» με τη Ναταλία Δραγούμη και τον Νίκο Σεργιανόπουλο. Τελευταία του επιτυχία ήταν στην σειρά του Αντ1 "Είναι Στιγμές". Ο Ζαλμάς έχει παίξει και στον κινηματογράφο.


No 2 Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΟΥΤΗΣ είναι ένας ηθοποιός που έχει ταυτιστεί με το ρόλο του ιερέα αφού υποδύθηκε εξαιρετικά αυτόν το ρόλο σε πολύ πετυχημένες σειρές στο “Περί Ανέμων και Υδάτων” του Mega και στο “Καφέ της Χαράς” στον Ant1 σαν Παπα-Τριαντάφυλλος. Στην πρώτη σειρά διάβαζε αθλητικές εφημερίδες ενώ στην δεύτερη ήταν φίλος του κρασιού. Ο Στέλιος Γούτης γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1944 στην Θεσσαλονίκη και είναι Σαπόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεοδοσιάδη. Ο Γούτης έπαιξε μικρούς ρόλους και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.


No 3 Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ παρά τις έντονες πιέσεις των γονιών του έγινε ηθοποιός. Η πιο δυνατή του στιγμή ήταν όταν υποδύθηκε τον ιερέα στην θρυλική βιντεταινία των 80's "Ο ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ". Η υπόθεση είχε ως εξής: "Ένας ιερέας, θέλοντας να προσελκύσει τους νέους στους κόλπους της εκκλησίας, είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να τους κερδίσει συχνάζει στα στέκια τους και αγοράζει μια μηχανή για να κάνει μαζί τους κόντρες. Έτσι, ο παπα-Ησύχιος μετατρέπεται σε παπα-Σούζα". Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που έπαιξε τον ίδιο ρόλο και σε άλλες ταινίες όπως το "Ρόδα Τσάντα και κοπάνα". Άλλες βιντεοταινίες του άφησαν εποχή είναι "Ο Λαλάκης ο εισαγώμενος"και "Ο αγκαλίτσας". Έφτιξε το δικό του θίασσο,  έπαιξε στο θέατρο κυρίως κωμικούς ρόλους σε επιθεωρήσεις και στην τηλεόραση. Να πούμε τέλος όμως ότι ο Νίκος Παπαναστασίου την περίοδο της Δικτατορίας βασανίστηκε και φυλακίστηκε 2,5 επειδή φώναξε "Κάτω η Χούντα". [1] 

ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ


Ο ηθοποιός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΒΒΑΣ έγινε γνωστός στους νεώτερους αλλά και στους απόδημους του εξωτερικού μέσα από το πετυχημένο ρόλο του Παπάκωστη, στη κλασική πλεον κωμική σειρά του ΡΙΚ «Ιστορίες του Χωρκού», ένας ρόλος που κράτησε δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Στην ίδια σειρά ρόλο ιερέα έπαιξε και ο Ανδρέας Αργυρίδης υποδυόμενος ένας Ελλαδίτη κληρικό που ήταν μαζί με τον Παπάπκωστη. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Σάββας θα υποδυθεί τον ιερέα αφού το 1969 θα παίξει στην Ελληνική ταινία "Το νησί της Αφροδίτης". Ο Δημήτρης Σάββα γεννήθηκε το 1933 στο Καραβά. Από την ηλικία των 12 χρόνων, αρχίζει να γράφει τα πρώτα του θεατρικά έργα και του άρεσε να σκηνοθετεί τη παρέα του στη γειτονιά, όταν έστηναν αθώες παιδικές παραστάσεις. Στα 17 του πάει στη Λευκωσία και η αγάπη του για το Θέατρο, τον οδηγεί σε ένα Θεατρικό Σωματείο και εκεί παίρνει στο πρώτο του ρόλο. Με τον ΟΘΑΚ(Οργανισμός Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου), που υπήρξε προπομπός του ΘΟΚ δέκα χρόνια μετά ανεβάζουν το θεατρικό έργο «Ο θάνατος του Δάντων» με σκηνοθέτη το Κωστή Μιχαηλίδη και ζητούσαν κομπάρσους. Έτσι πήγε για να το δουν, και ο σκηνοθέτης τον απορρίπτει για κομπάρσο, και του δίνει το ρόλο του Δήμιου. Αυτή ήταν η αρχή της θεατρικής του πορείας. Ο Δημήτρης Σάββα εκτός από την υποκριτική ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική και το 1971 με την ίδρυση του ΘΟΚ προσλαμβάνεται ως μόνιμος ζωγράφος αλλά συμμετείχε και σαν ηθοποιός σε παραστάσεις. Το ταλέντο του στη ζωγραφική το ανακάλυψε από πολύ μικρή ηλικία και σήμερα έχει στη διάθεση του μια τεράστια συλλογή από πίνακες και ένα μικρό προσωπικό εργαστήρι που συνεχίζει να δημιουργεί. Έκανε και κάποιες εκθέσεις ζωγραφικής τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Υπήρξε και μόνιμος εκθέτης στη Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας. Εκτός από το Θέατρο, ασχολείται και με το ραδιόφωνο σε μικρά θεατρικά και σκετς και αργότερα με τη «Χαρούμενη Κυριακή» συμμετείχε ως συγγραφέας στα κείμενα και ακολούθησε η τηλεόραση που μεταφέρονταν θεατρικά έργα του ΘΟΚ. Συνεργάστηκε με τον ΟΘΑΚ, το ΘΟΚ, κυπριακούς θιάσους, έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές και σε ταινίες. 


Εκ Λυμπιών 
Τελευταίας αλλά όχι έσχατος ο επίσης Κύπριος ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΑΣΚΑΟΥΝΙΑΣ ως Πάτερ Στέφανος στους "7 Ουρανοί και σύννεφα αλήτες" (Sigma). 23 χρόνια πριν, ένας παθιασμένος εφηβικός έρωτας λήγει άδοξα, όταν εκείνη (Παναγιώτα Βλαντή) αποφασίζει να ακολουθήσει έναν άλλον άνδρα στην Αθήνα. Εκείνος βιώνει την απόλυτη ερωτική απογοήτευση και μετά από μίαν αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας καταλήγει στην Ιερατική Σχολή και γίνεται ιερέας. Θα παντρευτεί την (Έλενα Διαμαντίδου) και θα δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια. Όταν όμως εκείνη θα επιστρέψει το παρελθόν θα αναμετρηθεί με το παρόν. Ο Σοφοκλής Κασκαούνιας γεννήθηκε στην Λάρνακα και είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του έχει παίξει σε πάρα πολλές τηλεοπτικές σειρές αλλά και θεατρικές.

Άγγιγμα Ψυχής
https://www.youtube.com/watch?v=v4JqCwNuZoQ
Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος
Εκτέλεση: Μιχάλης Χατζηγιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου