23/11/18

Γιώργος Βασιλείου

Γιώργος Βασιλείου
Πρώην Πρόεδρος της Κ.Δ. (1988-1993) και ιδρυτής των ΕΔΗ
Χωρίς Παρωπίδες - Χωρίς Αναισθητικό
Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1931 στην Αμμόχωστο. Οι γονείς του ήταν κομμουνιστές και ο ίδιος αρχικά προοριζόταν να ακολουθήσει το επάγγελμα των γονιών του φοιτώντας στην Ιατρική σχολή του Παρισιού. Τελικά θα φύγει από το Παρίσι και θα σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Γενεύης, της Βιέννης και της Βουδαπέστης και είναι κάτοχος του τίτλου του διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Οικονομικών της Βουδαπέστης και ειδικεύτηκε σε θέματα εμπορίας και έρευνας της αγοράς στο Λονδίνο. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, το 1962 ασχολήθηκε με δικές του επιχειρήσεις χωρίς να επιδείξει πολιτικές βλέψεις. Τελικά τα πράγματα άλλαξαν άρδην, όταν στις προεδρικές εκλογές του 1988 η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ, ο Κοκής Ιωαννίδης, πρώην δημοτικός σύμβουλος, πρώην υπουργός και βουλευτής "κάηκε". Η ιστορία έχει ως εξής, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου παρουσίασε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του μια φωτογραφία του Ιωαννίδη σε μασονική στοά και διαμήνυσε ότι δεν μπορούσε το ΑΚΕΛ να το ρισκάρει και να τον υιοθετήσει ως υποψήφιο και έτσι στράφηκε προς την υποψηφιότητα του Γιώργο Βασιλείου. Ο Βασιλείου έχοντας την υποστήριξη του ΑΚΕΛ πέρασε εύκολα στο Β΄ γύρο και εκεί η ΕΔΕΚ αλλά και ένα σημαντικό μέρος του ΔΗΚΟ του δίνουν το δικαίωμα να κυβερνήσει. Το 1993 με τη στήριξη και πάλι ου ΑΚΕΛ προσπάθησε και για μία δεύτερη θητεία αλλά τελικά τις εκλογές θα κερδίσει ο Γλαύκος Κληρίδης. Ο Βασιλείου θα ιδρύσει το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών και αργότερα των Ενωμένων Δημοκρατών (συνένωση με ΑΔΗΣΟΚ). Το Μάρτιο του 1998 με απόφαση του Κληρίδη ανέλαβε την ευθύνη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, την οποία έφερε σε αίσιο τέλος το Δεκέμβριο του 2002. Για το τεράστιο αυτό έργο τού απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Αξίας, που είναι η ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, των Αθηνών, της Βουδαπέστης, του Βελιγραδίου και της Θεσσαλονίκης, καθώς και παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από πολλές χώρες. Έχει μιλήσει σε πολλά σεμινάρια και διασκέψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και είναι νυμφευμένος με την Ανδρούλλα Βασιλείου, το γένος Ευέλθοντα Γεωργιάδη. 

Ο Γιώργος Βασιλείου ως Πρόεδρος θεωρείται ως μάλλον επιτυχημένος αφού δεν υποτάχθηκε στο κόμμα που τον εξέλεξε και εφάρμοσε τις δικές του φιλελεύθερες απόψεις περί οικονομίας και σε αντίθεση με τους προκατόχους του -Μακάριο και Κυπριανού- έδωσε επιτέλους ένα κλίμα ασφάλειας και ελευθερίας (της σκέψης, της έκφρασης και του λόγου) ενώ στο Κυπριακό ακολούθησε τη σχολή Κληρίδη. Ο λόγος που απέτυχε όμως σαν κομματικός ήταν ότι αντί να δημιουργήσει το δικό του κόμμα ενόσω ήταν Πρόεδρος και είχε δύναμη το έκανε μετά που έχασε τις προεδρικές εκλογές λόγω κακής προεκλογικής. Τα σημαντικότερα λάθη του ήταν: 1) Η εγκατάληψη την πολιτική της "Πρόταξης" του Α. Παπανδρέου και στην θέση της εφάρμοσε την νεφελώδη πολιτική του "Θέλω λύση χθες" πραγματοποιώντας την μία υποχώρηση πίσω από την άλλη και στέλνοντας διεθνώς λάθος μηνύματα, 2) Ο ΟΗΕ επί προεδρίας του εισάγει και στα ψηφίσματά του το καταστροφικό όρο της ΔΔΟ, 3) Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. σαν καθαρός εισφορέας και χωρίς να πάρει μάλιστα ούτε ένα προενταξιακό δάνειο ούτε έθεσε το θέμα των αγγλικών βάσεων όταν το ν διόρισε ο Κληρίδης, 5) Το σημαντικότερο όλων όμως είναι, ότι το πολιτικό κόμμα που δημιούργησε παρότι είχε ασήμαντη επιρροή στο εκλογικό κόσμο κατάφερε και διάβρωσε σε τεράστιο βαθμό τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και ιδίως τον Κληρίδη στη δεύτερη του προεδρική θητεία (βλπ. Σχέδιο Αναν).


Το τραγούδι των τρελλών
https://www.youtube.com/watch?v=MN9vwaTQiJA

Το 1999 η ηθοποιός Μόνικα Βασιλείου (αδελφή του Προέδρου Γιώργου Βασιλείου) ζήτησε από τον συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργητη να γράψει τη μουσική για το θεατρικό έργο του Ντάριο Φο, Κλέψε λιγότερο. Στην παράσταση έπαιζαν διάφοροι ηθοποιοί οι οποίοι και συμμετείχαν στην ηχογράφηση των τεσσάρων τραγουδιών: Ε. Πουλλαΐδης, Σ. Λούρας, Α. Κατσαρής, Α Τσουρής, Κ. Ευθυμίου, Ν. Βήχας, Ζ. Κυπριανού, Ε. Χριστοφή, Σ. Φυρογένη, Ε. Παπαδοπούλου, Λ. Σορόκου, Α. Βασιλείου, Κ. Ττοφαρίδης, Σ. Κασκαούνιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου