Η Κατίνα Φαρασοπούλου γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1933 στο Ιάσιο Ροδόπης. Η καταγωή της είναι από το χωριό Αγιρνάς (Άγιοι Ανάργυροι) της Καισάρειας, στην ιστορική περιοχή της Καππαδοκίας. Ο πατέρας της Γαβριήλ Φαρασόπουλος, ήταν ιερέας και είχε φοιτήσει στην ιερατική σχολή των Φλαβιανών της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου στην Καισάρεια και το 1923 υποχρεωμένος να παρουσιαστεί στο τουρκικό στρατό φεύγει κρυφά με τη γυναίκα του Ευσεβία στην Ελλάδα και φτάνει σαν πρόσφυγας στο χωριό Ασκητές Ροδόπης. Η Κατίνα Φαρασοπούλου - Μισαηλίδου είναι τραγουδίστρια παραδοσιακών τραγουδιών τόσο Ελληνικών όσο και τούρκικων και είναι πολύ γνωστή και από την ερμηνεία του παραδοσιακού τραγουδιού ο Κόνιαλης, το οποίο ερμηνεύεται στα τουρκιά.
Κατίνα Φαρασοπούλου - Κόνιαλι- Παραδοσιακό της Καππαδοκίας
https://www.youtube.com/watch?v=VdxwXl9wkA0
Κατίνα Φαρασοπούλου - Κόνιαλι- Παραδοσιακό της Καππαδοκίας
https://www.youtube.com/watch?v=VdxwXl9wkA0
Παραδοσιακό τραγούδι των Τουρκόφωνων προσφύγων της Καππαδοκίας, που το έφεραν μαζί τους από την πατρίδα τους. Κόνιαλι (Κόνιαλης) στα τούρκικα είναι η ονομασία των κατοίκων του Ικόνιου. Ήταν γνωστό σε ολόκληρη την Μικρά Ασία. Στον ελληνικό κόσμο, συναντιόταν σε διάφορες παραλλαγές, ως "Κόνιαλι" στην Καππαδοκία, τραγουδισμένο στα τούρκικα, ως οργανικός καρσιλαμάς στα παράλια Μ. Ασίας και Πόντου, ως μιμητικός, σατυρικός "Λαΐσιος" χορός στους Μάρηδες Έβρου, ως "Κουτσός ή Αϊντίνκους" στην Νέα Βύσσα Έβρου, ως Ατσίκ Χαβασί των Γκακαβούζηδων στα Χρυσοχώραφα Σερρών, ως το τραγούδι "Η Βράκα" σε Δωδεκάνησα και Κύπρο, ως το "Γιαβρί" στη Λέρο, ως ελληνόφωνη διασκευή από τη Ρόζα Εσκενάζυ τη δεκαετία του '20.
Gesi Bağlarıhttps://www.youtube.com/watch?v=CgnsQgNhwIg
Παρουσίαση του δίσκου: "Από την Καισάρεια στους Ασκητές" - Τουρκόφωνα τραγούδια των Ρωμιών της Καππαδοκίας, μια έκδοση του Συλλόγου Καππαδόκων και Μικρασιατών Κομοτηνής “Ο Μέγας Βασίλειος”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου