29/9/20

Διογένης ο κύων 412-323 π.Χ.

"Πολλές μικρές ιστορίες φτιάχτηκαν και κυκλοφορούσαν ευρέως στην αρχαιότητα για το Διογένη. Τα πραγματικά περιστατικά της ζωής του χάθηκαν (αν ήταν ποτέ γνωστά) μέσα σε μια σειρά από ανέκδοτα, σκανδαλώδεις πράξεις και λεκτικά παιχνίδια  που αποδόθηκαν στον πρώτο κυνικό." Β. ΚΑΛΦΑΣ & Γ. ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ

Ο Διγένης υπήρξε ο σημαντικότερος συνεχιστής αλλά και κύριος θεμελιωτής της Κυνικής Φιλοσοφίας μετά τον ιδρυτή της Αντισθένη. Ο ίδιος έθιξε αποκλειστικά κοινωνικά και ηθικά προβλήματα , πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει. Προσπάθησε με τα επιχειρήματά του να αλλάξει την κοινωνία που είχε διαφθαρεί και χρησιμοποιούσε πολλές φορές τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο ως μέσο για τα διδάγματά του.

Φέρεται να γεννήθηκε το 412π.Χ στην Σινώπη του Πόντου και πέθανε στην Κόρνθο το 323π.Χ. 


Ο Διογένης ο Σοφός 

https://www.youtube.com/watch?v=xDbQSp2-Teg

Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Δημήτρης Ευσταθίου


Το φανάρι του Διογένη
https://www.youtube.com/watch?v=MKIuAO1urLE
Στίχοι-Μουσική: Νικόλας Άσιμος
Εκτέλεση: Νικόλας Άσιμος & Σωτηρία Λεονάρδου


Η παράδοση λέει ότι ο Διογένης είχε μόνιμη κατοικία του ένα πυθάρι και γυρνούσε στους δρόμους όλη μέρα με ένα φανάρι. Συχνά κυκλοφορούσε την ημέρα με ένα αναμμένο φανάρι και όταν τον ρωτούσαν «γιατί κρατάς φανό, ημέρα;» αυτός απαντούσε «Αναζητώ τον Άνθρωπο» αλλά έβλεπε μόνο κατεργάρηδες και αχρείους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου