6/11/24

Αντώνης Σαμαράς

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Χωρίς Παρωπίδες - Χωρίς Αναισθητικό

Υπήρξε ενεργό μέλος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές του 1977 σε ηλικία 26 ετών, ο νεώτερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού ΚοινοβουλίουΤο 1989 και εν μέσω της πολιτικής κρίσης που περνούσε η χώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα πει την περίφημη φράση: «η χώρα μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο»Τον Ιούλιο λοιπόν του 1989 σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ. με τον Συνασπισμό υπό τον Πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη και τον Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει για πρώτη φορά χρέη Υπ. Οικονομικών ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους διορίζεται Υπ. Εξωτερικών στην οικουμενική κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΥΝ υπό τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα. Στις εκλογές του Απριλίου του 1990, η Ν.Δ. κερδίζει την πολυπόθητο αυτοδυναμία συνεργαζόμενη με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗ.ΑΝΑ.Θ. Κατσίκη. Στην νέα αυτή κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Α. Σαμαράς αναλαμβάνει εκ νέου χρέη ΥΠΕΞ. 

Η κατάρρευση όμως του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι εντεινόμενες προσφυγικές ροές από την γειτονική Αλβανία και το περίπλοκο ζήτημα των Σκοπίων φέρνουν τον υπουργό και την Κυβέρνηση σε ιδιαίτερη δύσκολη θέση. Στις 13 Απριλίου 1992, σε καθορισμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του Κων. Καραμανλή όσο και του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και η Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ) ζητούν να ακουστούν οι απόψεις του υπουργού αλλά με υπόδειξη του Κ. Καραμανλή ο Σαμαράς αποχωρεί από την αίθουσα της σύσκεψης και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώνεται η αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα. Ο πρέσβης Ι. Τζούνης, ορίζεται υφυπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά στη θέση του Σαμαρά, και προτείνε να αναγνωρίσει η Ελλάδα «de facto» το κράτος των Σκοπίων. Τον Οκτώβριο του '92, ο Σαμαράς παραιτείται από βουλευτής, αποχωρεί από τη Ν.Δ. και στις 30 Ιουνίου 1993 ιδρύει την "Πολιτική Άνοιξησυγκεντρώνοντας κοντά του στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσ/νίκης), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλ/νανίας), ο Μανώλης Καλαμίδας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου δύο εν ενέργεια βουλευτές της Ν.Δ. ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς
προσχωρούν στην Πολιτική Άνοιξη διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι· έτσι, η Νέα Δημοκρατία χάνει τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο Μητσοτάκης υποχρεώνεται σε πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993 με τον Ανδρέα Παπανδρέου να επανέρχεται στην εξουσία ενώ την άνοιξη του 1995, ενόψει της λήξης της δεύτερης προεδρικής θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΛ.ΑΝ. έρχονται σε συνεννόηση εκλέγοντας νέο ΠτΔ τον Κωστή Στεφανόπουλο. Ο "διωγμένος" Σαμαράς παίρνει την εκδίκησή του. 

Η "Πολιτική Άνοιξη" θα σβήσει το 2000 και το 2004 ο Σαμαράς επανέρχεται στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 θα κατατροπώσει την κόρη του Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη και γίνεται πρόεδρος του κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως αρχηγός της Ν.Δ. θα άσκησε έντονη κριτική απέναντι στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με έντονη αντιμνημονιακή ρητορική. Τελικά τον Νοέμβριο του 2011 η Ν.Δ. παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον ίδιο τον Σαμαρά. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που στις 26 Ιανουαρίου 2015, τον υποχρεώνει να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός. Τις εκλογές κερδίζει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και στις 5 Ιουλίου 2015, μετά τη συντριπτική νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,3%, ο Σαμαράς υπέβαλε την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έκτοτε παραμένει απλός βουλευτής της Ν.Δ.. Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πριν αναλάβει επίσημα τη προεδρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παίρνει την "revanche". 

Αμμόχωστος 
https://youtu.be/_-cYeDajMbA?si=ADKLqy-X6o2qPVb9
Στίχοι: Αντώνης Σαμαράς
Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου