http://www.youtube.com/watch?v=Cx423U2RrcM
Στίχοι-Μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Εκτέλεση: Γιάννης Χαρούλης
Πρώτη εκτέλεση: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Χειμωνθός
http://www.youtube.com/watch?v=GBkKNjDDs4g
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Εκτέλεση: Γιάννης Χαρούλης
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Εκτέλεση: Γιάννης Χαρούλης
Πάντα θλιμμένη χαραυγή
http://www.youtube.com/watch?v=CI8tisJ3TuE
Στίχοι: Θανάσης Σκορδαλός, Γιώργος Σταυρακάκης, Αντώνης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης
Μουσική: Αντώνης και Μιχάλης Φραγκιαδάκης Εκτέλεση: Γιάννης Χαρούλης και Εστουδιαντίνα
Γιάννης Χαρούλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1981 στα Έξω Λακώνια, Λασιθίου Κρήτης, είναι μουσικός και ερμηνευτής που ασχολείται με την κρητική παραδοσιακή και έντεχνη μουσική.
Η πρώτη του επαφή με τη μουσική έγινε σε ηλικία 6 ετών, οπότε και ο πατέρας του, γλύπτης στο επάγγελμα, του έδειξε να παίζει μαντολίνο. Λίγο αργότερα απέκτησε το πρώτο του λαούτο και ξεκίνησε τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής τόπου του. Από την ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως οργανοπαίκτης σε πανηγύρια. Στην Αθήνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως προσκεκλημένος του Χρήστου Θηβαίου σε μια συναυλία – αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Γύρω μου και εντός» κυκλοφόρησε το 2003 με συνθέτη τον Μιχάλη Νικολούδη και παραγωγό τον Μιχάλη Κουμπιό, ο δεύτερος με τίτλο «Νύχτα στο Αιγαίο» τον Ιούνιο του 2006 και ο τρίτος «Χειμωνανθός» το Νοέμβριο του ίδιου έτους, σε παραγωγή του Μάνου Ξυδούς. Το Μάιο του 2012 κυκλοφορεί ο δίσκος του «Μαγγανείες» σε τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα συμμετείχε στις συλλογές «Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου» (Νοέμβριος 2003) και στη βραβευμένη με Αρίων «Δώδεκα και μία ματιές στα Δωδεκάνησα» (Οκτώβριος 2005). Το 2010 ηχογραφεί δύο τραγούδια σε μουσική του Μίνωα Μάτσα τα οποία συμπεριλήφθησαν στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».
Ο Χαρούλης έχει εμφανιστεί ζωντανά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλα και σε συναυλίες στην ελληνική επαρχία. Έχει συνεργαστεί με τους καλλιτέχνες: Χρήστο Θηβαίο, Μελίνα Κανά, Μάνο Ελευθερίου, Διονύση Τσακνή, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη, Μάνο Ξυδούς, Νατάσσα Μποφίλιου κ.ά.
Το λαούτο ή λαγούτο, είναι έγχορδο όργανο, που στην ελληνική παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιείται κυρίως σαν συνοδεία σε βιολί, λύρα ή άλλα όργανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λαούτο αποτελεί σύνθεση στοιχείων από την αρχαιοελληνική πανδούρα (μακρύ χέρι). Συγγενεύει με το ούτι αλλά έχει μεγαλύτερο μπράτσο. Κουρδίζεται Μι λα ρε σολ, από κάτω προς τα πάνω. Είναι όργανο υποτιμημένο, ιδιαίτερα στις στεργιανές περιοχές -χρησιμοποιείται όμως αρκετά στα νησιά- παρόλα αυτά οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες. Ο δεξιοτέχνης του λαούτου Χρήστος Ζώτος συνέβαλλε στην ανάδειξη του λαούτου δημιουργώντας μια δική του τεχνική.
Η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη στην Κρήτη, όπου και συνοδεύει συνήθως την λύρα. Πολλές φορές όμως, το συναντάμε και μόνο του ή σε ζευγάρια.
Η οικογένεια του λαούτου, αποτελείται και από άλλα όργανα, όπως την λάφτα (η οποία λέγεται και πολίτικο λαούτο