7/4/15

Federico García Lorca [Φ. Γκ. Λόρκα (1898-1936)]

( 5 Ιουνίου 1898 - 18 Αυγούστου 1936 )
Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης»

Ο Λόρκα είναι ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του. Ασχολήθηκε επίσης και με τη ζωγραφική και τη μουσική. Όλα του όμως τα όνειρα τέλειωσαν στις 19 Αυγούστου του 1936. Σε ηλικία μόλις 38 ετών, δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να σκοτώσουν. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα του και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο. Ο τάφος του Λόρκα δε βρέθηκε ποτέ ενώ νέα στοιχεία δίνουν νέο στίγμα για τον εντοπισμό του.
Οι κορυφαίες του δημιουργίες: Το Σπίτι Της Μπερνάρντα Άλμπα, Ματωμένος Γάμος, Γέρμα, Θρήνος Για Τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, τραγωδίες με θέμα τη κοινωνική καταπίεση κι έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο.
Σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Λεοντής, ο Ξαρχάκπς, ο Μαμαγκάκης, ο Μάνος Λοΐζος και ο Νότης Μαυρουδής μελοποίησαν στην Ελλάδα τα ποιήματα του. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος απέδωσε εξαιρετικά τους στίχους του.
Σαν σήμερα δολοφονείται ο Φ. Γκ. Λόρκα
https://www.youtube.com/watch?v=D-mdXyMByB4&spfreload=10


Λούζεται η αγάπη μου - 1974     
https://www.youtube.com/watch?v=ooCF0iYg0zE
Στίχοι: Federico Garcia Lorca Απόδοση: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Χρήστος Λεοντής



Νίκος Καββαδίας - Federico Garcia Lorca
https://www.youtube.com/watch?v=Ke1GxUDUSrM&spfreload=10
Στίχοι: Νίκος Καββαδίας Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Εκτέλεση: Γιάννης Κούτρας

 
Νίκος Καββαδίας - Federico García Lorca

Δύο εθνικές ταυτότητες συναντώνται Ελένη Τσιντώνη
 
http://www.eens.org/EENS_congresses/2010/Tsintoni_Eleni.pdf

2 σχόλια:

  1. Γεννήθηκε στο Φουέντε Βακέρος, το 1898. Ο πατέρας του ήταν αγρότης κι η μητέρα του δασκάλα πιάνου, προσφέροντας τα πρώτα μαθήματα και στον ίδιο τον Λόρκα. Φοίτησε σε σχολείο Ιησουϊτών στη Γρανάδα και μετά από πιέσεις του πατέρα του, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, την οποίαν όμως εγκατέλειψε σύντομα, για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική. Το 1919, εγκαταστάθηκε στη Φοιτητική Κατοικία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο, πολιτιστικό κέντρο, της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκεί συνάντησε τον Σαλβαδόρ Νταλί, τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, τον ποιητή Ραφαέλ Αλμπέρτι και τον Χιμένεθ. Την ίδια περίοδο συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα που κυκλοφόρησαν το 1921, με τίτλο Βιβλίο Ποιημάτων. Λίγο νωρίτερα, το 1918, είχε δημοσιεύσει το έργο Εντυπώσεις & Τοπία περιδιαβαίνοντας την Καστίλη.

    Το 1922, συνεργάστηκε με τον συνθέτη Μανουέλ ντε Φάγια στο Φεστιβάλ Λαϊκής Μουσικής, στη Γρανάδα. Στις παραδόσεις της λαϊκής και τσιγγάνικης μουσικής, πίστευε πως βρίσκει τη βάση των ποιητικών και πνευματικών του ενορμήσεων. Δημιούργημα του, εκείνη την εποχή, ήταν το Ποίημα Του Κάντε Χόντο, λαϊκό τραγούδι της Ανδαλουσίας, που τραγουδιέται από τσιγγάνους με συνοδεία κιθάρας και λίγο αργότερα, το 1924, ξεκίνησε να γράφει το Ρομανθέρο Χιτάνο, έργο που ολοκλήρωσε τελικά το 1927, σύνθεση 18 ποιημάτων με σταθερή στιχουργική μορφή, έκφραση μιας από τις αρχαιότερες μορφές ισπανικής ποίησης. Την ίδια περίοδο συνέθεσε και την Ωδή Στον Σαλβαντόρ Νταλί ενώ παράλληλα έγραψε το θεατρικό έργο Μαριάνα Πινέδα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη, την ίδια χρονιά, σε σκηνογραφία Νταλί, σημειώνοντας επιτυχία.

    Τα έτη 1929-1930, αναζήτησε νέες πηγές έμπνευσης και ταξίδεψε στις ΗΠΑ και στην Κούβα. Οι εμπειρίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιήθηκαν στο ποίημα Ένας Ποιητής Στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ισπανία το 1931 και συνέθεσε το Ντιβάνι Της Ταμαρίτ, ενώ παράλληλα δούλεψε και πάνω σε έργα για το κουκλοθέατρο. Εκεί έδειξε ξεκάθαρα πως επέλεγε ως κύρια ενασχόλησή του, τη συγγραφή θεατρικών και τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ολοκλήρωσε τις κορυφαίες του δημιουργίες: Το Σπίτι Της Μπερνάρντα Άλμπα, Ματωμένος Γάμος, Γέρμα, Θρήνος Για Τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, τραγωδίες με θέμα τη κοινωνική καταπίεση κι έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο.

    Με την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, οργάνωσε μία θεατρική ομάδα υπό την ονομασία La Barroca, η οποία με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε παραστάσεις κλασσικών έργων σε χώρους εργατών κι αγροτικές περιοχές. Το 1936 υποδέχθηκε τον Αλμπέρτι, καθώς επέστρεψε από τη Μόσχα. Συνέταξε μια διακήρυξη συγγραφέων κατά του φασισμού κι ξεκίνησε να γράφει μια σειρά θεατρικών σκηνών με μορφή επιθεώρησης, ωστόσο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου

    Νέα περί του θανάτου του Iσπανού ποιητού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στις 19 Aυγούστου του 1936 μέσα στο χαντάκι του Kαμίνο Nτε Λα Φουέντε.

    .una accion vil y disgraciado.

    η τέχνη κι’ η ποίηση δεν μας βοηθούν να ζήσουμε:
    η τέχνη και η ποίησις μας βοηθούνε
    να πεθάνουμε

    περιφρόνησις απόλυτη
    αρμόζει
    σ’ όλους αυτούς τους θόρυβους
    τις έρευνες
    τα σχόλια επί σχολίων
    που κάθε τόσο ξεφουρνίζουν
    αργόσχολοι και ματαιόδοξοι γραφιάδες
    γύρω από τις μυστηριώδικες κι’ αισχρές συνθήκες
    της εκτελέσεως του κακορρίζικου του Λόρκα
    υπό των φασιστών

    μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει
    πως
    από καιρό τώρα
    ― και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα ―
    είθισται
    να δολοφονούν
    τους ποιητάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή