29/8/22

ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ 1948-1949

"Το τραγούδι αυτό το απλό, 
το πικρό το λυπημένο, 
είναι αφιερωμένο στα παιδιά μας 
που τ’ αρπάξαν κάποια μαύρη νύχτα οι Σλαΰοι, 
στα παιδιά μας 
που δε γίναν κι ούτε θα γινούνε σκλάβοι…" Μίμης Τραϊφόρος

Ως Παιδομάζωμα, αναφέρεται η μεταφορά 28000 περίπου παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών κατά τη διάρκεια του ελληνικού "εμφύλιου" πολέμου, την περίοδο 1948-1949, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, σε χώρες του Ανατολικού μπλοκ (Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Τσεχοσλαβακία, Ρουμανία, Αλβανία) από την λεγόμενη "Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση", προκειμένη να προστατευτούν τα παιδιά από την πείνα, τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων. Η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική καθώς ο ΔΣΕ αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα στρατολόγησης νέων μαχητών έτσι προχώρησε στην υποχρεωτική στρατολογία γυναικών και εφήβων. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το τριάντα τοις εκατό του ΔΣΕ αποτελείτο από γυναίκες και εν πέμπτο του ήταν κάτω των 18 ετών. Συνεπώς τα αληθινά αίτια της αποστολής των παιδιών, ήταν περισσότερο στρατιωτικά, λιγότερο ανθρωπιστικά και αποτελούσε μία ιδιόρρυθμη διαδικασία, η οποία εξασφάλιζε την αφοσίωση των γονέων στο αντάρτικο, ενώ μείωνε τον κίνδυνο της λιποταξίας.

Την βάρβαρη αυτή τακτική του ΚΚΕ κατέκρινε δριμύτατα η Ελληνική Κυβέρνηση και στις 27 Φεβρουαρίου 1948 κατήγγειλε στην Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια ότι η μετακίνηση των παιδιών προς τις σοσιαλιστικές χώρες (Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχοσλαβακία, Αλβανία) γινόταν δια της βίας και είχε ως απώτερο στόχο την μύηση των παιδιών στην κομμουνιστική ιδεολογία, την καταστροφή της ελληνικής φυλής και την διάλυση της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το τέλος του Εμφυλίου τα περισσότερα παιδιά επανενώθηκαν με τους γονείς τους είτε στους ουτοπικούς σοσιαλιστικό "παραδείσους" είτε με την επιστροφή περίπου 1500-2000 από αυτά πίσω στην πατρίδα. 


Τα παιδιά μας που τ' αρπάξανε
https://www.youtube.com/watch?v=VEdTirLLq_s
Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ
Εκτέλεση: Σοφία Βέμπο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου