23/11/24

Νατάσα Παπαδοπούλου -Τζαβέλλα

Η επί 38 χρόνια σύντροφος στη ζωή και το τραγούδι του Πάνου Τζαβέλλα, Νατάσα Παπαδοπούλου θυμάται:

«Εγώ δούλευα από δώδεκα χρόνων στον φούρνο του πατέρα μου. Ξεκίνησα να σπουδάζω αλλά γενικώς ήθελα να ξεφύγω, ήθελα να τραγουδάω, να κάνω θέατρο. Και τότε έπεσα πάνω στον Πάνο».

Το 1971 ο Τζαβέλλα αποφυλακίζεται με το νόμο «Μη θεραπεύσιμης ασθένειας». Έχοντας μαζέψει το υλικό απ' όλα τα Αντιστασιακά τραγούδια, αλλά και με δικές του συνθέσεις, στήνει στην Πλάκα "Το Αντάρτικο Λημέρι". Από το 1971 μέχρι το 1974 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Νικόλα Άσιμος, τον Γιάννη Ζουγανέλλη, τον Μάνο Λοΐζο και τον Χρήστο Λεοντή

«Το 1974 άρχισε η καλύτερη περίοδος για εμάς, στην ιστορική μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα» όπως είχε πει και η ίδια η σύντροφός του. Η Νατάσα τραγουδούσε και ζωντανά μαζί του αλλά και σε πολλούς από τους δίσκους του. 

ΕΡΤ - Δέκα χρόνια χωρίς τον Πάνο Τζαβέλλα
https://youtu.be/oD25Cl4D124?si=4GvqH3SY_lmrGcnF

Το στίγμα
https://youtu.be/ER0Yy8HZRa4?si=w6e43tUoLAfVeWFe
Ποίηση: Φώτης Αγγουλές. 
Μελοποίηση: Πάνος Τζαβέλλα 
Εκτέλεση: Νατάσα

 

22/11/24

Διάσημοι Θαλασσοπόροι Ατρόμητοι Εξερευνητές

Μεγάλοι Εξερευνητές Θαλασσοπόροι

Χριστόφορος Κολόμβος
Φερδινάνδος Μαγγελάνος 
Μάρκο Πόλο
Βαρθολομαίος Ντιάζ
Βάσκο ντα Γκάμα
Φρανθίσκο Πιθάρρο
Τζέιμς Κουκ
Αμέριγκο Βεσπούτσι
Τσενκ Χι 
Πίρι Ρέις 


Έλληνες θαλασσοπόρο

7ος π. Χ
Κωλαίος ήταν αρχαίος Έλληνας από τη Σάμο, που ανακάλυψε το Γιβραλτάρ τυχαία.

6ος - 5ος π. Χ
Σκύλαξ ο Καρυανδεύς

4ος π. Χ. 
Πυθέας ο Μασσαλιώτης

3ος π.Χ.
Τιμοσθένης

1ος π. Χ. 
Ίππαλος ο Κυβερνήτης

6ος μ. Χ
Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης («αυτός που έπλευσε στον Ινδικό»)

15ος μ. Χ. 
Δον Θεόδωρος Γκριέγκο (Θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Αμερική) 

Ιωάννης Φωκάς (Juan de Fuca) Έλληνας θαλασσοπόρος, που εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου) 

16ος μ. Χ. 
Πέτρος Μαρτίνος (Το 1540 ακολούθησε τον Πέδρο ντε Βαλντίβια στην κατάκτηση του Περού.! )

18ος μ. Χ. 
Ευστράτιος Ιωάννου Ντελάρωφ (Ήταν ο πρώτος ιστορικά τεκμηριωμένος Έλληνας εξερευνητής και έμπορος που έφθασε στην Αλάσκα)


Εγώ θα πάρω καπετάνιο
https://youtu.be/LmI-JEJMIWo?si=eDRZZxSLa89Sm802
Στίχοι: Σώτια Τσώτου
Μουσική: Αντώνης Στεφανίδης 
Πρώτη Εκτέλεση: Μαρινέλλα

 

21/11/24

Έλληνες της Βορείου Αμερικής: Καναδάς

 Έλληνες του Καναδα

Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος θρυλείται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν ντε Φούκα, ναυτικός από την Κεφαλονιά που το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά που φέρουν το όνομα Juan de Fuca ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον. (Ο Φωκάς αναφέρεται επίσης και με το όνομα Απόστολος Βαλεριάνος)

Ελληνοκαναδοί

Νία Βαρντάλος -ηθοποιός, παραγωγός
Μάρω Λύτρα -τραγουδίστρια
Τζόυς Ευείδη -ηθοποιός 
Καλλιρόη Μυριαγκού -ηθοποιός 
Νίκι Πόντε -τραγουδίστρια
Νίκος Καχτίτσης -συγραφέας
Πωλ (Παλαιολόγος) Σουλικιάς -ζωγράφος
Ηλίας Κοτέας -ηθοποιός
Βίκυ Χαρίτου -τραγουδίστρια 
Χριστίνα Ράλλη -τραγουδίστρια 
Πάνος Ψάλτης -τραγουδιστής
Κώστας Γοντικάκης -συνθέτης
Δημήτρης Κοσμόπουλος -τραγουδιστής
Χριστίνα Ρασσιά - Ψυχίατρος (πρώτη σύζυγός του Ανδρέα Παπανδρέου) 

20/11/24

Αθανάσιος Νάσιουτζικ & Παυλίνα Νάσιουτζικ

Α. Κ. ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ (1917-2005): Συγγραφέας και αρθρογράφος από τις Σέρρες. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1981 μέχρι το 1984. Το έτος αυτό κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του συγγραφέα και φίλου του Αθανάσιου Διαμαντόπουλου. Η δολοφονία έμεινε γνωστή ως «έγκλημα στο Κολωνάκι».

Η οικογένειά του Νάσιουτζικ ήταν από τις πλουσιότερες της πόλης, και στην ιδιοκτησία της είχε το εργοστάσιο από το οποίο ηλεκτροδοτούνταν οι Σέρρες και η ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος σπούδασε χημεία στο ΑΠΘ. Την περίοδο της Κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, ενώ το 1947, την περίοδο του Εμφυλίου, οργάνωσε επίθεση με χειροβομβίδες στο εργοστάσιο της οικογένειάς του, καθώς ο πατέρας του ήταν δεξιός. Αναγκάστηκε να υπηρετήσει στον Εθνικό Στρατό και συνελήφθη από τους κομμουνιστές αιχμάλωτος. Στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία του Χότζα, όπου παρέμεινε οκτώ χρόνια. Μετά την απελευθέρωσή του από εκεί, μετέβη στην Αθήνα, όπου -μαζί με τα αδέλφια του ασχολήθηκε- με τις επιχειρήσεις και τη συγγραφή.

Την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα την έκανε το 1967 με το έργο "Οι Ρίζες", και τα επόμενα χρόνια συνέγραψε και δημοσίευσε διάφορα βιβλία και δοκίμια, μεταξύ των οποίων και τα: "Φυσική και άνθρωπος" (1969), "Βιολογία του χρόνου" (1970), "Το τραύμα του Αδάμ" (1971), "Πεδίο και ανταγωνισμός" (1974), "Το σήμερα και το αύριο" (1982), "Αναζητήσεις" (1984), "Σκέψη και ύπαρξης" (1985). Από το 1970 συνεργαζόταν με την εφ. Το Βήμα, δημοσιεύοντας επιστημονικά και φιλοσοφικά άρθρα. Αρθρογραφούσε, επίσης, στα περ. ΙωλκόςΝέα Εστία και Τομές. Εκείνα τα χρόνια είχε επίσης και έντονη κοινωνική παρουσία και δράση, και πολλές φορές συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και την υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε συνέδρια για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σοσιαλισμό, και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1984 εντοπίζεται δολοφονημενος στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι με 97 σφυρί, ο συγγραφέας Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Νάσιουτζικ συνελήφθη από την Αστυνομία με βάση τις μαρτυρίες μιας γειτόνισσας του θύματος. Αρνήθηκε την ενοχή του και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χάπια. Τελικά, η προσαγωγή του στον ανακριτή έγινε στις αρχές Απριλίου του 1985. Η δίκη ήταν πολύκροτη και απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη. Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, στις 27 Μαΐου 1988, ήταν αθωωτική για τον Νάσιουτζικ λόγω αμφιβολιών. Με απόφαση όμως του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης, που ορίστηκε για τον Ιούνιο του 1990. Ο Νάσιουτζικ παρότι απέδρασε στο εξωτερικό, τελικά επέστρεψε για να δικαστεί. Το Εφετείο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη το 1993. Αποφυλακίστηκε το 1995, καθώς έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για τους ηλικιωμένους καταδικασθέντες. Το 1994 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Της φυλακής".

Απεβίωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Με τη σύζυγό του, τη μεταφράστρια και συγγραφέα Ζωή Νάσιουτζικ, απέκτησαν δυο κόρες: την Αρετή και τη συγγραφέα Παυλίνα Νάσιουτζικ. 

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Η διδακτορική διατριβή της εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Μουλλά. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του μείζονος ελληνισμού κσι στον τομέα της ιστορίας των ιδεών. Έχει συγγραψει 12 βιβλία εκ των οποίων το "Τοσο λίγη αλήθεια", στην οποία υπάρχει η όλη υπόθεση Νάσιουτζικ εκ των έσω. Τέλος, η και Νάσιουτζικ είναι η μητέρα του τρομοκράτη Νίκου Ρωμανού, που συνελλήφθη το Φεβρουάριο του 2013 και καταδικάστηκε για απόπειρα ένοπλης ληστείας.

Οι 10 πιο ακριβές μάρκες αυτοκινήτων και οι 10 πιο γνωστές μάρκες μοτοσυκλετών

 Οι 10 πιο ακριβές μάρκες αυτοκινήτων 

Ferrari 

Porsche 

Bugatti

Aston Martin

Lamborghini 

Tesla

Pagani

Jaguar

Bentley 

Mercedes-Benz


Οι 10 πιο γνωστές μάρκες μοτοσυκλετών

Harley Davidson

Yamaha 

Kawasaki

Honda

Ducati 

BMW

Triumph 

Suzuki

Aprilia

KTM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες