23/11/24

Νατάσα Παπαδοπούλου -Τζαβέλλα

Η επί 38 χρόνια σύντροφος στη ζωή και το τραγούδι του Πάνου Τζαβέλλα, Νατάσα Παπαδοπούλου θυμάται:

«Εγώ δούλευα από δώδεκα χρόνων στον φούρνο του πατέρα μου. Ξεκίνησα να σπουδάζω αλλά γενικώς ήθελα να ξεφύγω, ήθελα να τραγουδάω, να κάνω θέατρο. Και τότε έπεσα πάνω στον Πάνο».

Το 1971 ο Τζαβέλλα αποφυλακίζεται με το νόμο «Μη θεραπεύσιμης ασθένειας». Έχοντας μαζέψει το υλικό απ' όλα τα Αντιστασιακά τραγούδια, αλλά και με δικές του συνθέσεις, στήνει στην Πλάκα "Το Αντάρτικο Λημέρι". Από το 1971 μέχρι το 1974 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Νικόλα Άσιμος, τον Γιάννη Ζουγανέλλη, τον Μάνο Λοΐζο και τον Χρήστο Λεοντή

«Το 1974 άρχισε η καλύτερη περίοδος για εμάς, στην ιστορική μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα» όπως είχε πει και η ίδια η σύντροφός του. Η Νατάσα τραγουδούσε και ζωντανά μαζί του αλλά και σε πολλούς από τους δίσκους του. 

ΕΡΤ - Δέκα χρόνια χωρίς τον Πάνο Τζαβέλλα
https://youtu.be/oD25Cl4D124?si=4GvqH3SY_lmrGcnF

Το στίγμα
https://youtu.be/ER0Yy8HZRa4?si=w6e43tUoLAfVeWFe
Ποίηση: Φώτης Αγγουλές. 
Μελοποίηση: Πάνος Τζαβέλλα 
Εκτέλεση: Νατάσα

 

22/11/24

Διάσημοι Θαλασσοπόροι Ατρόμητοι Εξερευνητές

Μεγάλοι Εξερευνητές Θαλασσοπόροι

Χριστόφορος Κολόμβος
Φερδινάνδος Μαγγελάνος 
Μάρκο Πόλο
Βαρθολομαίος Ντιάζ
Βάσκο ντα Γκάμα
Φρανθίσκο Πιθάρρο
Τζέιμς Κουκ
Αμέριγκο Βεσπούτσι
Τσενκ Χι 
Πίρι Ρέις 


Έλληνες θαλασσοπόρο

7ος π. Χ
Κωλαίος ήταν αρχαίος Έλληνας από τη Σάμο, που ανακάλυψε το Γιβραλτάρ τυχαία.

6ος - 5ος π. Χ
Σκύλαξ ο Καρυανδεύς

4ος π. Χ. 
Πυθέας ο Μασσαλιώτης

3ος π.Χ.
Τιμοσθένης

1ος π. Χ. 
Ίππαλος ο Κυβερνήτης

6ος μ. Χ
Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης («αυτός που έπλευσε στον Ινδικό»)

15ος μ. Χ. 
Δον Θεόδωρος Γκριέγκο (Θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Αμερική) 

Ιωάννης Φωκάς (Juan de Fuca) Έλληνας θαλασσοπόρος, που εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου) 

16ος μ. Χ. 
Πέτρος Μαρτίνος (Το 1540 ακολούθησε τον Πέδρο ντε Βαλντίβια στην κατάκτηση του Περού.! )

18ος μ. Χ. 
Ευστράτιος Ιωάννου Ντελάρωφ (Ήταν ο πρώτος ιστορικά τεκμηριωμένος Έλληνας εξερευνητής και έμπορος που έφθασε στην Αλάσκα)


Εγώ θα πάρω καπετάνιο
https://youtu.be/LmI-JEJMIWo?si=eDRZZxSLa89Sm802
Στίχοι: Σώτια Τσώτου
Μουσική: Αντώνης Στεφανίδης 
Πρώτη Εκτέλεση: Μαρινέλλα

 

21/11/24

Έλληνες της Βορείου Αμερικής: Καναδάς

 Έλληνες του Καναδα

Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος θρυλείται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν ντε Φούκα, ναυτικός από την Κεφαλονιά που το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά που φέρουν το όνομα Juan de Fuca ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον. (Ο Φωκάς αναφέρεται επίσης και με το όνομα Απόστολος Βαλεριάνος)

Ελληνοκαναδοί

Νία Βαρντάλος -ηθοποιός, παραγωγός
Μάρω Λύτρα -τραγουδίστρια
Τζόυς Ευείδη -ηθοποιός 
Καλλιρόη Μυριαγκού -ηθοποιός 
Νίκι Πόντε -τραγουδίστρια
Νίκος Καχτίτσης -συγραφέας
Πωλ (Παλαιολόγος) Σουλικιάς -ζωγράφος
Ηλίας Κοτέας -ηθοποιός
Βίκυ Χαρίτου -τραγουδίστρια 
Χριστίνα Ράλλη -τραγουδίστρια 
Πάνος Ψάλτης -τραγουδιστής
Κώστας Γοντικάκης -συνθέτης
Δημήτρης Κοσμόπουλος -τραγουδιστής
Χριστίνα Ρασσιά - Ψυχίατρος (πρώτη σύζυγός του Ανδρέα Παπανδρέου) 

20/11/24

Αθανάσιος Νάσιουτζικ & Παυλίνα Νάσιουτζικ

Α. Κ. ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ (1917-2005): Συγγραφέας και αρθρογράφος από τις Σέρρες. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1981 μέχρι το 1984. Το έτος αυτό κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του συγγραφέα και φίλου του Αθανάσιου Διαμαντόπουλου. Η δολοφονία έμεινε γνωστή ως «έγκλημα στο Κολωνάκι».

Η οικογένειά του Νάσιουτζικ ήταν από τις πλουσιότερες της πόλης, και στην ιδιοκτησία της είχε το εργοστάσιο από το οποίο ηλεκτροδοτούνταν οι Σέρρες και η ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος σπούδασε χημεία στο ΑΠΘ. Την περίοδο της Κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, ενώ το 1947, την περίοδο του Εμφυλίου, οργάνωσε επίθεση με χειροβομβίδες στο εργοστάσιο της οικογένειάς του, καθώς ο πατέρας του ήταν δεξιός. Αναγκάστηκε να υπηρετήσει στον Εθνικό Στρατό και συνελήφθη από τους κομμουνιστές αιχμάλωτος. Στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία του Χότζα, όπου παρέμεινε οκτώ χρόνια. Μετά την απελευθέρωσή του από εκεί, μετέβη στην Αθήνα, όπου -μαζί με τα αδέλφια του ασχολήθηκε- με τις επιχειρήσεις και τη συγγραφή.

Την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα την έκανε το 1967 με το έργο "Οι Ρίζες", και τα επόμενα χρόνια συνέγραψε και δημοσίευσε διάφορα βιβλία και δοκίμια, μεταξύ των οποίων και τα: "Φυσική και άνθρωπος" (1969), "Βιολογία του χρόνου" (1970), "Το τραύμα του Αδάμ" (1971), "Πεδίο και ανταγωνισμός" (1974), "Το σήμερα και το αύριο" (1982), "Αναζητήσεις" (1984), "Σκέψη και ύπαρξης" (1985). Από το 1970 συνεργαζόταν με την εφ. Το Βήμα, δημοσιεύοντας επιστημονικά και φιλοσοφικά άρθρα. Αρθρογραφούσε, επίσης, στα περ. ΙωλκόςΝέα Εστία και Τομές. Εκείνα τα χρόνια είχε επίσης και έντονη κοινωνική παρουσία και δράση, και πολλές φορές συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και την υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε συνέδρια για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σοσιαλισμό, και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1984 εντοπίζεται δολοφονημενος στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι με 97 σφυρί, ο συγγραφέας Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Νάσιουτζικ συνελήφθη από την Αστυνομία με βάση τις μαρτυρίες μιας γειτόνισσας του θύματος. Αρνήθηκε την ενοχή του και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χάπια. Τελικά, η προσαγωγή του στον ανακριτή έγινε στις αρχές Απριλίου του 1985. Η δίκη ήταν πολύκροτη και απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη. Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, στις 27 Μαΐου 1988, ήταν αθωωτική για τον Νάσιουτζικ λόγω αμφιβολιών. Με απόφαση όμως του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης, που ορίστηκε για τον Ιούνιο του 1990. Ο Νάσιουτζικ παρότι απέδρασε στο εξωτερικό, τελικά επέστρεψε για να δικαστεί. Το Εφετείο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη το 1993. Αποφυλακίστηκε το 1995, καθώς έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για τους ηλικιωμένους καταδικασθέντες. Το 1994 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Της φυλακής".

Απεβίωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Με τη σύζυγό του, τη μεταφράστρια και συγγραφέα Ζωή Νάσιουτζικ, απέκτησαν δυο κόρες: την Αρετή και τη συγγραφέα Παυλίνα Νάσιουτζικ. 

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Η διδακτορική διατριβή της εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Μουλλά. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του μείζονος ελληνισμού κσι στον τομέα της ιστορίας των ιδεών. Έχει συγγραψει 12 βιβλία εκ των οποίων το "Τοσο λίγη αλήθεια", στην οποία υπάρχει η όλη υπόθεση Νάσιουτζικ εκ των έσω. Τέλος, η και Νάσιουτζικ είναι η μητέρα του τρομοκράτη Νίκου Ρωμανού, που συνελλήφθη το Φεβρουάριο του 2013 και καταδικάστηκε για απόπειρα ένοπλης ληστείας.

Οι 10 πιο ακριβές μάρκες αυτοκινήτων και οι 10 πιο γνωστές μάρκες μοτοσυκλετών

 Οι 10 πιο ακριβές μάρκες αυτοκινήτων 

Ferrari 

Porsche 

Bugatti

Aston Martin

Lamborghini 

Tesla

Pagani

Jaguar

Bentley 

Mercedes-Benz


Οι 10 πιο γνωστές μάρκες μοτοσυκλετών

Harley Davidson

Yamaha 

Kawasaki

Honda

Ducati 

BMW

Triumph 

Suzuki

Aprilia

KTM

18/11/24

Τζωρτζ Κοσμάτος [George Cosmatos (1941-2005)]

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιώργος Κοσμάτος γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1941 στη Φλωρεντία και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, τη Σουηδή γλύπτρια και καλλιτέχνιδα Birgitta Ljungberg, όταν και οι δύο ήταν 17 ετών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν βοηθός σκηνοθέτη στις ταινίες "Exodus" του Ότο Πρέμινγκερ (1960) και "Αλέξης Ζορμπάς" του Μιχάλη Κακογιάννη (1964) στην οποία είχε και ένα μικρό ρόλο. Η πρώτη του πρώιμη επιτυχία ως σκηνοθέτη ήρθε με τη δραματική ταινία "Massacre in Rome" (1973) με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Έκανε όμως στροφή στην καριέρα του σε mainstream blockbuster ταινίες δράσης και περιπέτειας, συμπεριλαμβανομένων των "The Cassandra Crossing" με τη Σοφία Λόρενς και το "Escape to Athena", που ήταν αμφότερες βρετανο-ιταλικές συμπαραγωγές. Μετά τη μετεγκατάστασή του στη Βόρεια Αμερική, σκηνοθέτησε την ταινία τρόμου "Of Unknown Origin" (1983)Η γνωστότερη και πιο εμπορικά πετυχημένη του ταινία είναι το "Rambo: First Blood Part II" (1985) με πρωταγωνιστή τον Συλβέστερ Σταλόνε, με κόστος παραγωγής περίπου 44 εκατομμύρια δολάρια και εισπράξεις άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Ένα χρόνο αργότερα σκηνοθέτησε την ταινία "Combra", επίσης με πρωταγωνιστή τον Σταλόνε. Το 1989 γύρισε την επιστημονικής φαντασίας ταινία τρόμου "Λεβιάθαν", η οποία ήταν η με διαφορά ακριβότερη του ταινία. 

Ακολούθησαν άλλες δύο ταινίες του μέχρι το 1997 όταν και αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο. Το 2004 διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα και απεβίωσε στις 19 Απριλίου 2005 στη Βικτώρια του Καναδά. 


Rambo: First Blood Part II (Main Soundtrack) 
https://youtu.be/Hdj2agJ1B84?si=vC-CaxSG9uY8X8Dr
Music: Jery Goldsmith

 

Ξένες διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

 10 μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίστηκαν εκ ολοκλήρου ή εν μέρει στην όμορφη Ελλάδα

Escape to Athena, (1979) ‧ War/Adventure ‧
[ Ρόδος ] 

Boy on a Dolphin, (1957) ‧ Adventure/Romance ‧
[Ύδρα ] 

The Guns of Navarone, (1961) ‧ War/Action ‧
[ Ρόδος ] 

Captain Corelli's Mandolin, (2001) ‧ War/Romance ‧
[ Κεφαλλονιά ] 

Mamma Mia! (2008) ‧ Musical/Comedy 
[ Σκόπελος ] 

For Your Eyes Only, (1981) ‧ Action/Adventure ‧
[ Κέρκυρα, Μετέωρα ] 

Summer Lovers, (1982) ‧ Romance/Comedy ‧
[ Σαντορίνη, Κρήτη, Δήλος, Μύκονος ] 

It Happened in Athens, (1962) ‧ Sport/Comedy ‧
[ Αθήνα ] 

Summer Holiday, (1963) ‧ Musical/Romance ‧
[ Αθήνα ] 

In the Cool of the Day, (1963) ‧ Romance/Comedy ‧


Απόδραση στην Αθήνα - Claudia Cardinale & Telly Savallas
https://youtu.be/VWVffhBDihw?si=AiV9uXwhQykmQy-b


Η ταινία γυρίστηκε στην Ρόδο, σκηνές γυρίστηκαν και στις Πηγές Καλλιθέας. Το τραγούδι που ακούγεται στο τέλος του έργου είναι το "Πέρα, στους πέρα κάμπους" παραδοσιακό (Δωδεκάνησα). Ο Τέλης Σαβάλλας χορεύει το συγκεκριμένο τραγούδι στη Παλιά Πόλη της Ρόδου μαζί με την Claudia Cardinale.

17/11/24

Οι 10 πιο διάσημες αθλητικές εφημερίδες και αθλητικά περιοδικά

 Οι 10 πιο γνωστές αθλητικές εφημερίδες & αθλητικά περιοδικά στον κόσμο


Top10

Sports Illustrated (ΗΠΑ)

L'Équipe (Γαλλία)

France Football (Γαλλία)

Kicker (Γερμανία) 

La Gazzetta dello Sport (Ιταλία)

Tuttosport (Ιταλία)

Mundo Deportivo (Ισπανία) 

As (Ισπανία) 

A Bola (Πορτογαλία)

O Jogo (Πορτογαλία) 

16/11/24

Οι 20 πιο γνωστές ξένες εφημερίδες

Οι 20 πιο γνωστές ξένες εφημερίδες 

 Πράβντα (ΕΣΣΔ)

Ιζβέστια (ΕΣΣΔ)

 The Wall Street Journal (ΗΠΑ) 

New York Times (ΗΠΑ)

The Washington Post (ΗΠΑ)

Süddeutsche Zeitung (Γερμανία) 

Bild (Γερμανία)

The Times (Αγγλία) 

The Economist (Αγγλία) 

Financial Times (Αγγλία) 

Le Monde (Γαλλία)

Le Figaro (Γαλλία)

El País (Ισπανία) 

El Mundo (Ισπανία) 

Corriere della Sera (Ιταλία)

La Repubblica (Ιταλία)

The Jerusalem Post (Ισραήλ)

Yomiuri Shimbun (Ιαπωνία)

Dainik Bhaskar (Κίνα)

Sabah (Τουρκία) 

Φαίδρος Στασίνος / Paul Stassino (1930-2012)]

"Ο Φαίδρος Στασίνος ανήκει σε μια ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη που ξεκίνησε πρώτα από το εξωτερικό και μετά συνέχισε στην πατρίδα του. Ξεκίνησε την καριέρα του στις αγγλικές θεατρικές σκηνές, σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό, με το όνομα Paul Sassino. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της μικρής και της μεγάλης οθόνης όπως ο Σον Κόνερι, η Όντρεϊ Χέπμπορ, ο Ρότζερ Μουρ κ.ά."


"Το 1978 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύπρο και άρχισε η συνεργασία του με το ΘΟΚ, του οποίου αποτέλεσε βασικό στέλεχος. Πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις του, σε έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου, κλασικά και σύγχρονα." Πηγή:


Ο Φαίδρος Στασίνος γεννήθηκε στις Πλάτρες το 1930. Στα 18 του πήγε στην Αγγλία για να σπουδάσει νομική αλλά χωρίς να το πει στους γονείς του γράφτηκε στη Royal Academy of Dramatic ArtΕμφανίστηκε σε πολλές βρετανικές ταινίες, σε βρετανικά τηλεοπτικά δράματα όπως τα Danger Man και The Saint ενω το 1968 έπαιξε στο Coronation Street. Πιθανώς η πιο γνωστή του ερμηνεία, ήταν όταν υποδύθηκε τον διπλό ρόλο του Ταγματάρχη Φρανσουά Ντερβάλ και τον Άντζελο Παλάτσι, στην ταινία του Τζέιμς Μποντ Thunderball. Έπαιξε συνολικά σε 15 ταινίες που έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως το "Exodus" και το "Τhunderball" και το "Sammy Going South". Το 1972 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως διευθυντής στο καζίνο της Αθήνας και στη συνέχεια λόγω της μεγάλης του αγάπης για το νησί του, μετακόμισε στη γενέτειρά του στην Κύπρο όπου εργάστηκε στον ΘΟΚ και έπαιξε και σε διάφορες κυπριακές τηλεοπτικές σειρές και σκετς. Όταν αποσύρθηκε μετακόμισε στην αγαπημένη του Λεμεσό, όπου και πέθανε στις 28 Ιουνίου 2012. 

Μανώλης Ρακιντζής

Ο τραγουδοποιός Μανώλης Ρακιντζής γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1984 και ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία και ξεκίνησε τα live μόλις στα 18 του χρόνια. Έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους, ένα άλμπουμ σε στίχους και μουσική δική του που λέγεται «Αράδα» και έναν δίσκο με μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Βαρναλη και σε μουσική Λουκά Θάνου. 

Χάλια
https://youtu.be/1kn3u99SXec?si=brJMgnHEyH-ytWnC
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Μανώλης Ρακιντζής

 

Νίκος Λουκάς


Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

«Είμαι τραγούδι, είμαι λαός, δεν είμαι σκλάβος κανενός»

 Την προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη, την οποία κοσμεί τούτος 'δω ο στίχος που τραγούδησε ο μεγάλος αηδός είναι γραμμένος από τον Περιστεριώτη στιχουργού Νίκου Λουκά. 

Ο Νίκος Λουκάς γεννήθηκε στο Περιστέρι και έπαιξε ποδόσφαιρο στον Ατρόμητο τη δεκαετία του ‘60 αλλά σταμάτησε μικρός σε ηλικία 23 ετών. Αγαπούσε το στίχο και η γνωριμία του με τον Τάκη Σούκα ήταν καθοριστική για τα επόμενα του χρόνια μ. Το πρώτο του τραγούδι που μπήκε σε δίσκο ήταν από τη φωνή της Γιώτας Λύδια «Ένα φανάρι και λίγο φως» το 1974. Ο Λουκάς έγραφε στίχους και ο Σούκας έκανε την επιλογή ανάλογα με την παραγγελία για τον εκάστοτε τραγουδιστή. Το τελευταίο του τραγούδι ήταν το 1997 το «Ανακαλύπτω» με τη Δήμητρα Γαλάνη. Μετά το΄97 αποσύρθηκε από το χώρο αφήνοντας πίσω του μια καριέρα 25 ετών δίπλα πάντα στον Τάκη Σούκα. 

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει ακόμη μεταξύ άλλων οι: Χαρούλα Αλεξίου, Λιζέττα Νικολάου, Στάθης Αγγελόπουλος, Χριστίνα Μαραγκόζη, Μιχάλης Δημητριάδης, Γιώργος Μαργαρίτης, Ρίτα Σακελλαρίου, Γιώργος Σαρρής, Γιάννης Ντουνιάς, Άγγελος Διονυσίου, Κώστας Μοναχός, Μαίρη Μαράντη, Μαρίνα Βλαχάκη, Πάνος Μαρίνος, Γιώργος Ταλιούρης, Γιώτα Λύδια, Ηλέκτρα κ.ά.
Επιτυχίες του: «Τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι» (Διονυσίου), «Βάρα μου το ντέφι», «Είμαστε χαμένοι από χέρι» (Βιτάλη), «Δεν μπορεί κάτι πρέπει να γίνει», «Αν με αγαπούσες λίγο», (Κοντολάζος), «Όλα για μένα είναι εσύ», «Δεν μας ένιωσε καρδιά μου» (Πίτσα Παπαδοπούλου), «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός», «Ζηλεύω τα πουλιά», «Μάνα μου» (Καζαντζίδης)  «Απελπισμένα σε αγαπώ» (Στανίση), «Αιώνιες αγάπες», «Στην οδό της τρέλας» (Λ. Βελής), «Ανακαλύπτω» (Γαλάνη) κ.ά.
Άλλη μια νύχτα
https://youtu.be/fNEx0VSjXMk?si=e73i2yRuWkkiNGTH
Στίχοι: Νίκος Λουκάς
Μουσική: Τάκης Σούκας
Εκτέλεση: Χάρις Αλεξίου


Είμαι τραγούδι, είμαι λαός
https://youtu.be/UuH-qu6fO9U?si=ZJl37YUIjH7Yadfu
Στίχοι: Νίκος Λουκάς
Μουσική: Τάκης Σούκας
Εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης 

 

15/11/24

Νικηφόρος Μανδηλαράς (1928-1967)

"Μορφές όπως αυτή του Νικηφόρου Μανδηλαρά τις σέβεται ο χρόνος και τις διατηρεί ζωντανές ο λαός. Ο τραγικός θάνατός του, η αποτρόπαια δολοφονία του από τους πρωτεργάτες της Χούντας, στέρησαν την Ελλάδα από ένα στέλεχος το οποίο γνώριζε να σέβεται και να υπηρετεί το δίκαιο, να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία. Αυτόν τον γενναίο άνθρωπο έβαλαν στόχο να εξολοθρεύσουν τα μίσθαρνα όργανα της Απριλιανής Δικτατορίας." Γιάννη Κορίδη - Γιώργου Χιωτάκη," Νικηφόρος Μανδηλαράς"

Ο δημοκρατικών πεποιθήσεων δικηγόρος και εκδότης εφημερίδας Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1928 στην Κόρωνο της Νάξου. Υπερασπίστηκε πολλές φορές πολίτες που διώκονταν για την πολιτική τους δράση και στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ανέλαβε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Σχεδίαζε να πολιτευτεί με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Μάιο του 1967 και οι οποίες τελικά δεν έγιναν εξ αιτίας της επιβολής της ΔικτατορίαςΛόγω της ανάμειξής του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ως συνηγόρου υπεράσπισης και της πολιτικής του δράσης, ο Μανδηλαράς κινδύνευε μετά την επιβολή της δικτατορίας. Έτσι στις 17 Μαΐου 1967 επιβιβάστηκε κρυφά στο πλοίο RITA-V με σκοπό να διαφύγει στην Κύπρο. Πέντε ημέρες αργότερα όμω ψαράδες βρήκαν το πτώμα του στην παραλία Γενναδίου της Ρόδου.

Στον Νικηφόρο Μανδηλαρά
https://youtu.be/dMOTh7Pd25k?si=UZ14ipGKaJt7ijwu
Ποίηση: Αλέκος Παναγούλης
Μελοποίηση:Μίκης Θεοδωράκης
Απόδοση: Μαρία Φαραντούρη & Μίκη Θεοδωράκης

 

14/11/24

Γεώργιος Χρυσοστομίδης "Αρκοντής" (1913-1970)

"Ένας άνθρωπος ρακένδυτος, ατιμέλητος, ακάθαρτος με μεγάλα γένια που κυκλοφορούσε πάντοτε ανυπόδυτος ιδίως τα καλοκαίρια. Σπάνια μπορούσε να φορέσει παπούτσια και συνήθως αυτά ήσαν παλιά άρβυλα τα οποία άφηνε ξέδετα. Δυσκολευόταν να φοράει παπούτσια επειδή τα πόδια του είχαν παραμορφωθεί από τα πολλά χρόνια που περπατούσε ξυπόλυτος. Το πέλμα των ποδιών του είχε ένα σκληρό και χοντρό δέρμα όπου τα αισθητήρια του πόνου είχαν πια εξουδετερωθεί. Φορούσε συνήθως χειμώνα - καλοκαίρι μια παλιά στρατιωτική χλαίνη και είχε μία σεντόνα κρεμασμένη από τον ώμο του που σχημάτιζε μια σακούλα που σε αυτή έριχνε τα χρήματα που του έδιναν, τα φρούτα για τους φτωχούς μαθητές, κανένα ψωμί και μερικές πέτρες για να τις πετάξει σ' όποιον του ήταν πολύ προκλητικός όταν τον κοροΐδευε." Αδάμου Κόμπου "ΑΡΚΟΝΤΗΣ. Ο Φιλάνθρωπος και Ελεήμονας της Λεμεσού"

Ο Αρκοντής
https://youtu.be/lGzVNXD9EwM?si=TndnCRViQcmg0DGw
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Άριστος Περπερίνος

 

13/11/24

Έλληνες του εξωτερικού: Γερμανία

 Ελληνες της Γερμανίας

Οι Έλληνες της Γερμανίας αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεταναστών της χώρας, μετά από ΤούρκουςΙταλούς και Πολωνούς.

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή 

Στην Γερμανία γεννήθηκαν ή έζησαν και πολλοί Έλληνες 

Τραγουδιστές 
 Αντώνης Ρέμος, Δέσποινα Βανδή, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Ανδρομάχη Δημητροπούλου, Βίκυ Λέανδρος, Κώστας Κορδαλής, Νότης Σφακιανάκης κ.ά. 

Ποδοσφαιριστές
Γιώργος Δώνης, Ντέμης Νικολαΐδης, Φάνης Γκέκας, Κώστας Μήτρογλου, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Γιάννης Μασμανίδης, Δημήτρης Γραμμόζης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Αργύρης Γιαννίδης κ.ά.

Ηθοποιοί 
Κώστας Σόμμερ, Λεωνίδας Κακουρης κ.ά. 

Λοιποί
Γρηγόρης Αρναούτογλου (παρουσιαστή), Σπύρος Σημίτης (νομικός), Γιώργος Τριανταφυλλίδης "Τσάκας" (νικητής ριαλιτι) 



Το τραίνο Γερμανίας - Αθηνών
https://youtu.be/3BMLVsKwCYM?si=FlkuzkYohU7MWyt_
Στίχοι: Κώστας Βίρβος 
Μουσική-Εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης 

 

Κώστας Κορδαλής [Costas Cordalis (1944-2019)]

Ένας Έλληνας στην Φρανκφούρτη 

Ο Κώστας Κορδάλης γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στην Ελάτεια του Νόμου ΦθιώτιδαςΣτα 16 εγκαταστάθηκε στη Φρανκφούρτη και διδάχθηκε γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Μετά το λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές του στη φιλοσοφία και στη γερμανική φιλολογία, χωρίς να αποφοιτήσει. Το 1965 ηχογράφησε την πρώτη του επιτυχία στη γερμανική γλώσσα, που είχε τίτλο "You with tears in your eyes" και αποτέλεσε τη διασκευή του τραγουδιού του Έλβις Πρίσλεϊ "Crying in the chapel". Απέκτησε φήμη το 1971 όταν έγραψε τους στίχους και ερμήνευσε τα τραγούδια "And the sun is hot", "Carolina", "Come and climb into the boat tonight" και "Anna Lena". Το 1976-1977 γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία με το τραγούδι "Annita", το οποίο παρέμεινε για τρεις μήνες στο top 10 των γερμανικών charts.

Εκτός από τη μουσική αγαπούσε και το σκι ανώμαλους δρόμου. Επιθυμούσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Σαράγεβο, όμως δεν επιλέχθηκε από την ελληνική ολυμπιακή επιτροπή. Τελικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιονοδρομίας Αντοχής του 1985 ο Κορδάλης διαγωνίστηκε για τη γενέτειρά του Ελλάδα. 

Το 2004 εμφανίστηκε στο γερμανικό σόου του RTL I'm a Star - Get Me Out of Here! και κέρδισε το ποσό των 28.000 ευρώ, τα οποία και δώρισε για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου. Με αφορμή αυτό το σόου, κυκλοφόρησε το τραγούδι "Jungle Beat". Συμμετείχε αρκετές φορές στον, Γύρο της Γερμανίας για την ελπίδα". Εκεί διένυσε αρκετά χιλιόμετρα με το ποδήλατο και έγραψε το τραγούδι Das Feuer Geld για τα παιδιά με καρκίνο.

Ο Κορδαλής πέθανε στη Μαγιόρκα στις 2 Ιουλίου 2019 σε ηλικία 75 ετών. Με τη μουσική ασχολούνται και δύο από τα τρία παιδιά του, ο Λουκάς Κορδάλης και η Αγγελική Κορδάλη. 

Konstantinos Kordalis -Annita
https://youtu.be/UwRf-k90FSc?si=IPfOersp8sjVjGhM
Μουσική-Εκτέλεση: Κώστας Κορδαλής
Ελλ. Στίχοι: Ρέτη Ζαλοκώστα

 

Ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε διάφορες άλλες εθνικές ομάδες

 40 ποδοσφαιριστές ελληνικής καταγωγής που έπαιξαν σε εθνικές ομάδες άλλων χωρών 

Εθνική Τουρκίας 
 Lefter Küçükandonyadis [Λευτέρης Κιουτσούκ Αντωνιάδης (1924-2012)]
Niko Kovi [Νίκος Κόβης]
Koço Kasapoğlu [Κώτσος Κασάπογλου (1935-2016)]

Εθνική Αλβανίας
Panajot Pano [Παναγιώτης Πάνου (1939- 2010] 
Lefter Milo [Ελευθέριος Μίλος] 
Fotaq Strakosha [Φώτης Στρακόσια] 
Thomas Strakosha [Θωμάς Στρακόσια] 

Εθνική Αυστραλίας
Charlie Yankos [Τσάρλι Γιάνκος] 
Peter Katholos [Πήτερ Κάθολος] 
Ange Postecoglou [Άγγελος Ποστέκογλου]
Chris Kalantzis [Κρις Καλατζής] 
Dean Anastasiadis [Ντιν Αναστασιάδης] 
Jim Patikas [Δημήτρης Πατίκας] 
Con Boutsianis [Κωνσταντίνου Μποτσιάνης] 
Michael Valkanis [Μιχάλης Βαλκάνης] 
Con Blatsis [Κωνσταντίνος Μπάσης] 
Dimitri Petratos [Δημήτρης Πετράτος]
Apostolos Giannou [Απόστολος Γιάννου] 

Εθνική Νέας Ζηλανδίας
Lio Bertos [Λεωνίδας Μπέρτος] 
Themistoklis Tzimopoulos [Θεμιστοκλής Τζημόπουλος] 
Kosta Barbarouses [Κώστας Μπαρμπαρούσης] 

Εθνική ΕΣΣΔ / ΚΑΚ / Ρωσίας
Omari Tetradze [Όμηρος Ιωσηφίδης] 

Εθνική Σουηδίας
Sotirios Papagiannopoulos [Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος] 

Εθνική Ρουμανίας 
Kostas Choumis [Κώστας Χούμης (1913-1981) ] 

Εθνική Βελγίου 
Emmanuel Karagiannis [Εμμανουήλ Καραγιάννης] 

Εθνική Νοτίου Αφρικής
George Koumantarakis [Γιώργος Κουμανταράκης] 

Εθνική Ισραήλ
Yango Simantiri [Γιάγκος Σημαντήρης (1940-2007)] 

Εθνική ΗΠΑ 
Frank Klopas [Φρανκ Κλόπας] 
Alexi Lalas [Αλέξι Λάλας] 
Ted Chronopoulos [Τεντ Χρονόπουλος] 

Εθνική Καναδά  
Nick Papadakis [Νίκος Παπαδάκης] 
Peter Sarantopoulos [Πέτρος Σαραντόπουλος] 
David Fronimadis [Ντέιβιντ Φφονιμάδης] 
Kyriakou Stam [Κυριάκος Σταματόπουλος] 
Stathis Kappos [Στάθης Κάππος] 
John Limniatis [Τζων Λημνιάτης]

Εθνική Ελβετίας
Leonidas Stergiou [Λεωνίδας Στέργιου] 

Εθνική Νιγκαράουας
Armando Goufas [Αρμάνδος Γκούφας] 


Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει στις Εθνικές Ανδρών άλλων χωρών. 

Ο Χούμης, ο Γιάννου και ο Σημαντήρης έχουν παίξει επίσης και με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος. 

Τέλος στον μικρό αυτό πρόχειρο κατάλογο δεν αναφέρονται οι Ελλαδίτες που έπαιξαν με τα χρώματα της Κύπρου δηλ. Πουρσαϊτίδης, Κατσαβάκης, Παπουλής κ.ά..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες