Μουσικές βιογραφίες και μικρές αλήθειες τραγουδιστών, καλλιτεχών, μουσικών, στιχουργών, ποιητών και πολλών άλλων ΕΔΩ
31/3/24
Nama Dama (Αναστασία Δημητριάδου)
22/3/24
Τα παρατράγουδα της Eurovision
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή με το που ανακοινώνεται το όνομα του καλλιτέχνη/καλλιτέχνιδας που θα μας εκπροσωπήσει ως χώρα στο Διαγωνισμό της Eurovision και κυρίως με το που δίνεται το τραγούδι στη δημοσιότητα ξεκινάει μια μεγάλη συζήτηση με έντονες διαφωνίες και προστριβές για τις επιλογές της ΕΡΤ, για το τραγούδι, για τη μουσική, τους στίχους, το video clip, τη σκηνική παρουσία, τα ρούχα κτλ κτλ.
Παραδοσιακά οι συζητήσεις κορυφώνονται τον μήνα Μάιο όπου και γίνονται οι πρόβες και ο ημιτελικός και ο μεγάλος τελικός. Αν η συμμετοχή πάει καλά όλα ξεχνιούνται γρήγορα και ανώδυνα ενώ αν η συμμετοχή δεν πάει καλά ξεσπούν λαϊκά δικαστήρια από τα κανάλια καταποντίζοντας ανθρώπους και διαλύοντας καριέρες.
https://www.youtube.com/watch?v=ExmOijghFVQ
and I will sing the Greek I know,
so I can get the money and I will go
Η ιστορία της reggaeton μουσικής
https://www.youtube.com/watch?v=wmPTpqEjHWY
Στίχοι-Μουσική: Χριστόδουλος Σιγανός
17/3/24
Τα 10 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά "αλάνια" στην ιστορία
16/3/24
Μαργαρίτα (στιχουργός)
Μάριος Ψιμόπουλος
Στέφανος Πιτσίνιαγκας
9/3/24
Βίκυ Παππά
8/3/24
Καλή Καλό (1926-2024)
Το "Καλή Καλό" αποτέλεσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της ηθοποιού Καλλιόπης Δαμβέργη. Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1926 στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της ήταν από το Ρέθυμνο. Μητέρα της ήταν η Χρύσα, κόρη του στρατηγού Γ. Καλοχριστιανάκη, υπασπιστή του Ελευθέριου Βενιζέλου, επίσης ηθοποιός και μια χειραφετημένη για την εποχή γυναίκα. Πατέρας της ήταν ο Νίκος Δαμβέργης, οικογένειας των φαρμακοβιομηχάνων.
Η πρώτη παρουσία της σε θεατρική παράσταση ήταν σε ηλικία μόλις τριών ετών, στη "Δασκαλίτσα" του Ντάριο Νικκοντέμι, μετά από απόφαση της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θέατρο της οποίας έπαιζε η μητέρα της. Ο πρώτος πραγματικός της ρόλος ήταν σε ηλικία 5 ετών, ειδικά γραμμένος για αυτή από τον Σπύρο Μελά στο έργο του "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται", όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία παίζοντας δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη και στο ζεύγος Μουσούρη στο θέατρο «Αλίκη». Τόση ήταν η επιτυχία, ώστε ο Αττίκ, να ζητήσει από τη μητέρα της συνεργασία. Και όταν αυτή έδωσε τη συγκατάθεσή της, εκείνος έγραψε της «Μπέμπας» τραγούδια και παρλάτες, της δίδαξε ηθοποιία, της έδωσε το ψευδώνυμο «Καλή Καλό» και την εμφάνισε σε παραστάσεις του. Παράλληλα, μαθήτευε επί πολλά χρόνια στη σχολή κλασικού μπαλέτου του Βασιλικού (σήμερα Εθνικού) Θεάτρου και άλλες.Σχηματιζόταν έτσι μια εικόνα της ως παιδιού-θαύματος, ωστόσο το διαζύγιο της μητέρας της και ο πόλεμος με την Κατοχή διέκοψαν αυτή την εξέλιξη, καθώς μητέρα και κόρη άρχισαν να περιοδεύουν με μπουλούκια στην επαρχία για την επιβίωσή τους. Η μεταπολεμική ένταξή της στο ΚΚΕ οδήγησε στη σύλληψή της το 1947 από το θέατρο, ενώ εμφανιζόταν στην επιθεώρηση «Το παρδαλό κατσίκι», και στον εκτοπισμό της επί εξάμηνο στην Ικαρία.
Μετά την επιστροφή από την εξορία, η Καλή Καλό δημιούργησε τον δικό της θίασο και ερμήνευσε ρόλους σε όλα τα είδη του θεάτρου, δηλαδή βαριετέ, επιθεώρηση, οπερέτα, ελεύθερο θέατρο, και πρόζα. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Μινωτή, Κυβέλη, Μιράντα Μυράτ, Κατράκη, Τραϊφόρο, Χριστόφορο Νέζερ, Αυλωνίτη, Μαυρέα, Κοκκίνη, Σταυρίδη, Καλουτά, Ρένα Ντορ και Ρένα Βλαχοπούλου. Επίσης πρωταγωνίστησε στο Εθνικό Θέατρο και στο ΚΘΒΕ, παίζοντας έργα των Μπρεχτ, Πιραντέλλο και άλλων. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν την ενδιέφερε ο κινηματογράφος, κι έτσι έπαιξε μόνο σε 4 κινηματογραφικές ταινίες, συνετέλεσε στο να είναι σχεδόν άγνωστη στις νεότερες γενεές. Στο τέλος της σταδιοδρομίας της εμφανίσθηκε και σε λίγες τηλεοπτικές σειρές. Εκτός από τη θεατρική της σταδιοδρομία, η Καλό έμαθε μόνη της ξένες γλώσσες και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία στη Λωζάνη, και πιο συγκεκριμένα στα συστήματα των Μοντεσσόρι, Ντεκρολύ και Πεσταλότσι. Ήταν, μάλιστα, δημιουργός των «Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Καλής Δαμβέργη». Το 1998 η Καλή Καλό δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της, με τον τίτλο "Όσα δεν πήρε ο άνεμος".
Καλή Καλό & Νίκος Ρίζος -Κιθάρα και μπουζούκι
https://www.youtube.com/watch?v=9LiQOYa5JG0
7/3/24
Άρης Μακρής
https://www.youtube.com/watch?v=s00GW4EK-4k
Στίχοι-Μουσική: Γιώργος Παπαδόπουλος
Συμμετέχει η Άννα Μαρία Βέλλη
6/3/24
Βαρβάρα Τσιμπούλη (1947-1992)
Επιτυχίες: "Για πάντα" (Πάριος), "Στη Χονολουλού" (Καλατζής), "Αν ήξερα γιατί" (Γαλάνη) κ.ά.
Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη
Μουσική: Δημήτρης Μηλιός
Εκτέλεση: Καίτη Ντάλη
Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη
Μουσική: Γιάννης Μέτσικας
Εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη
Βασίλης Ανδρεόπουλος (1923-2011)
Δήμος Μούτσης (1938-2024)
Επιτυχίες: «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα» (Κόκορας), «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε», «Έτσι ειν' η ζωή», «Σ΄ έβλεπα στα μάτια» (Μοσχολιού), «Αύριο πάλι» (Μπιθικώτσης), «Με ένα παράπονο», «Πέσ' της το μ' ένα γιουκαλίλι», «Στην Ελευσίνα μια φορά» (Μητσιάς), «Στο παράθυρο αγναντεύοντας» (Καλογιάννης), «Σαν τον Τσε Γκεβάρα», «Μακρυνή της αγάπης ώρα», «Ο χάρος βγήκε παγανιά» (Μητροπάνος), «Νταλίκα» (Μπέλλου) κ. ά.