31/12/18

Οι τρεις καλύτερες Κύπριες παρουσιάστριες ειδήσεων


Οι καλύτερες Κύπριες παρουσιάστριες ειδήσεων

No 1: Η Αιμιλία Κενεβέζου έφερε πάντοτε την ταμπέλα "της σιδηράς κυρία της κυπριακής τηλεόρασης". Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό και από τα εφηβικά της χρόνια, της άρεσε το γράψιμο και έτσι έγινε δημοσιογράφος. Ξεκίνησε αρχικά στο Λόγο, στην εφ. Βήμα της Κύπρου και έπειτα στο κανάλι Σίγμα που μόλις τώρα ξεκινούσε. Εκεί παρουσίαζε δική της εκπομπή ενώ έγινε και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Αν και είχε τη δυνατότητα να πάει στην Ελλάδα επέλεξε το ΡΙΚ αναλαμβάνοντας και εκεί το κεντρικό δελτίο ενώ παρουσίαζε και την εξαιρετική εκπομπή "Επωνύμως". Ίσως το μεγαλύτερο προσόν της Αιμιλίας είναι οι συνεντεύξεις της. Για ένα διάστημα πέρασε και από τον Αντ1 και από Μέγκα ενώ πλέον βρίσκεται στο Alpha Κύπρου έχοντας το πηδάλιο του δελτίου ειδήσεων. Τέλος είναι παντρεμένη με τον τραγουδιστή Γιώργο Σταματάρη και έχουν αποκτήσει ένα γιο ενώ είναι και αδελφή του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκο Κενεβέζου.

No 2: Η Πετρούλα Αργυρού γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία και τελείωσε το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στο Στρόβολο. Σπούδασε οικονομικά και εργάζεται σαν δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων στο κανάλι ΣΙΓΜΑ. Εργάστηκε ακόμη στις εφημερίδες Πολίτης σαν οικονομικός συντάκτης, στην εφ. Αλήθεια σαν συντάκτης, στην εφ. Νέος Τύπος σαν συντάκτης και στο Sigma σαν δημοσιογράφος. Ακόμη υπήρξε υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, του Προέδρου του ΔΗΚΟ το 2014 και εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Τράπεζας από το 2014-16.  Είναι διαζευγμένη και έχει ένα γιο.


No 3: Η Κατερίνα Βάτη αν και έχει αποσυρθεί από η μάχιμη δημοσιογραφία και της δημοσιότητας εδώ και χρόνια παραμένει πάντοτε στη συνείδηση του κόσμου σαν ένα υπόδειγμα επαγγελματία και ανθρώπου. Η Κατερίνα Βάτη γεννήθηκε στη Λεμεσό και εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στον Αντ1 και την εποχή εκείνη θεωρείτο σαν η κορυφαία. Στα πλαίσια μίας συνέντευξης γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της, ο οποίος και ήταν ο βασικός συνεντευξιαζόμενος. Η Κατερίνα Βάτη ερωτεύτηκε και εγκατέλειψε πολύ νωρίς την καριέρα της για να γίνει καλή σύζυγος και μητέρα. Η Κατερίνα Βάτη ήταν παντρεμένη με τον Τάσο Μητσόπουλο ένα άνθρωπο με καλότατο άνθρωπο και ένα πολιτικό με ήθος. Απέκτησαν μάλιστα δύο παιδιά και ήταν πολύ ευτυχισμένοι. Δυστυχώς όμως ο Τάσσος Μητσόπουλος, ο οποίος χρημάτισε και Βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακας και Υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη, το πρωί της 21ης Μαρτίου 2014, υπέστη ανεύρυσμα στο γραφείο του και έχασε τη ζωή του την επομένη μέρα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας σε ηλικία 48 μόλις ετών. Η Κατερίνα παρά τον πόνο της, με απόλυτο αξιοπρέπεια μεγαλώνει τα δύο τους παιδιά μακριά πάντα από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τέλος άλλες αξιόλογες Κύπριες δημοσιογράφος που αποχώρησαν από την τηλεόραση είναι η Μαίρη Χαρίτωνος, η Μαρία Σφέτσου και η Μαρία Φεσά.

Γιώργος Σταματάρης - Τα Κήθυρα ποτέ δεν θα τα βρούμε 
https://www.youtube.com/watch?v=s4UrCCEY_8E
Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος

Οι τρεις καλύτεροι Έλληνες παρουσιαστές στην Κύπρο (vol.1)

Είναι πολλοί οι παρουσιάστριες που ήλθαν στην Κύπρο από Ελλάδα με όνειρα και φιλοδοξίες, λίγοι όμως είναι εκείνοι που τα κατάφεραν και έκαναν την καριέρα που αναζητούσαν.
No 1: Ο Ανδρέας Γιόρτσιος γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1970 στη Θεσσαλονίκη. Μετά από 3 έτη σπουδών στο ΤΕΙ Πληροφορικής και την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων σπούδασε δημοσιογραφία στα ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας στο Τμήμα Συντάκτες και Ρεπόρτερς. Στην Κύπρο ήρθε το Νοέμβριο του 1997 μετά από πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ για να αναλάβει τη θέση του παρουσιαστή του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων «ΤΟΜΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ». Στη συνέχεια εργοδοτήθηκε από το ΡΙΚ και τον ΑΝΤ1 Κύπρου για την ίδια θέση. Η καριέρα του στην τηλεόραση ξεκίνησε το 1995 στην ΩΜΕΓΑ TV, ως ρεπόρτερ και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων και talk show. Κατά την περίοδο της εργοδότησης του στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κύπρου παρουσίασε εβδομαδιαία talk show κι έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές. Του απονεμήθηκε το Βραβείο «Αγαπημένου Παρουσιαστή Ειδήσεων» που διοργάνωσε το τηλεοπτικό περιοδικό TV Mania, τα έτη 2009, 2013, 2014 & 2015. Παράλληλα με την τηλεόραση, συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος με τα περιοδικά «ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ», «ΜΑΝ» και «EυρωΚέρδος» ενώ για περίοδο πέραν των 10 χρόνων εργοδοτήθηκε από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» στη θέση του Αρχισυντάκτη του περιοδικού ΟΜΙΚΡΟΝ ΑΝΤΡΑΣ και του DOWN TOWN για το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του στην Κύπρο. Η πρώτη του επαφή με τα ερτζιανά έγινε το 1989 στη Θεσσαλονίκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΑ» ενώ παράλληλα με τις σπουδές του στη σχολή δημοσιογραφίας είχε την ευθύνη σύνταξης κι εκφώνησης των δελτίων ειδήσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό «COSMOράδιο». Κατείχε τη θέση του Διευθυντή Προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού «SFERA Κύπρου 96,8» από την πρώτη μέρα εκπομπής του τον Απρίλιο του 2003 ως το Δεκέμβριο του 2010 και παράλληλα την ευθύνη παρουσίασης της καθημερινής εκπομπής στη ζώνη 12:00-14:00 από την έναρξη λειτουργίας του σταθμού ως σήμερα. Με την έναρξη λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «ACTIVE 107.4» τον Μάρτιο του 2017 του ανατέθηκε η επιμέλεια και παρουσίαση καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής και σχολιασμού της επικαιρότητας στη ζώνη 10:00 – 12:00 ως το Νοέμβριο του 2017. Τον Απρίλιο του 2005 δημιούργησε το στούντιο «PILATES bodyharmony» στη Λευκωσία, προσφέροντας την διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο STOTT PILATES και από τον Οκτώβριο του 2014 είναι το εξουσιοδοτημένο κέντρο εκπαίδευσης της STOTT PILATES στην Κύπρο από την «Merrithew Health & Fitness Canada», προσφέροντας τα προγράμματα εκπαίδευσής της σε επαγγελματίες της άσκησης και της κίνησης. Σήμερα, ο Γιόρτσιος βρίσκεται και πάλι στο ΡΙΚ σαν παρουσιαστής της πετυχημένης μεσημεριανής ψυχαγωγικής εκπομπής "HAPPY HOUR".
No 2: Ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Ανδρέας Δημητρόπουλος είναι βέρος Αθηναίος και μεγαλωμένος στην Καλλιθέα. Τελειώνοντας το σχολείο πέρασε στη Νομική Αθηνών αλλά λόγω συνεχών καταλήψεων εκείνης τη χρονιά αποφάσισε και έδωσε εξετάσεις στο Ελληνοσοβιετικό για δημοσιογραφία και έφυγε για σπουδές στη Μόσχα. Εκεί έζησε για 6 ολόκληρα χρόνια και εκεί γνώρισε και τον Γιώργο Χουλιάρα αλλά και την πρώτη του σύζυγο. Στην Κύπρο ήρθε το 1989-1990 κατόπιν πρότασης του δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη. Στην Κύπρο παντρεύτηκε και για χρόνια εργάστηκε στον έντυπο τύπο ενώ όλα αυτά τα χρόνια στην Κύπρο παραμένει στο ίδιο κανάλι, έχοντας απορρίψει μάλιστα και πολλές προτάσεις άλλων καναλιών και από Κύπρο και από Ελλάδα. Ξεκίνησε στο Ράδιο Πρώτο ενώ ευρύτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό έγινε μέσα από την βραδινή τηλεοπτική εκπομπή "Που πάμε" (2004-2008) με συμπαρουσιαστή τον επίσης εξ Ελλάδος Παναγιώτη Δημόπουλο. Αργότερα ακολούθησε το "Magazino" μία απογευματινή εκπομπή με διάφορα κοινωνικά θέματα ενώ πλέον είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της πρωινής ενημερωτικής ζώνης του σταθμού με το "Πρωτοσέλιδο". Ο Ανδρέας πραγματοποίησε και δεύτερο γάμο αποκτώντας δύο παιδιά.

Νο 3: Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Παναγιώτης Δημόπουλος ήρθε στην Κύπρο το 2001 και εργάστηκε σε διάφορους σταθμούς (ΣΙΓΜΑ, MEGA, TVONE, ALPHA) και εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου. Γνωστός έγινε μέσα από την εκπομπή "Που πάμε" μαζί με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο ενώ έπειτα παρουσίασε διάφορες κυρίως ενημερωτικές εκπομπές είτε μεσημεριανής είτε της πρωϊνής ζώνης.  
Άλλοι πολύ αξιόλογοι παρουσιαστές εξ Ελλάδος: Σάββας Πούμπουρας, Γιώργος Ρούσσος, Τάσος Θεοδώρου, Γιάννης Σελινόπουλος κ
Happy Hour
https://www.youtube.com/watch?v=TlWlwyAIH8w


Έλληνες Παρουσιαστές στην Κύπρο (vol. 2)

https://mousikovlog.blogspot.com/2020/10/blog-post_56.html

30/12/18

Σεμέλη Οικονόμου / Santa Semeli

Η Κύπρια performer, ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας και ποιήτρια Σεμέλη Οικονόμου γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1976 στο Μόναχο και είναι κόρη του Κύπριου πιανίστα Νικόλα Οικονόμου (1953-1993). Σε ηλικία 12 ετών έζησε με τους παππούδες της στην Κύπρο καθότι χώρισαν οι γονείς της. Στην Γερμανία έκανε μαθήματα μπαλέτου και πιάνου ενώ στην Κύπρο έκανε μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Στα 16 της χρόνια κέρδισε ένα βραβείο υποκριτικής για νέα ταλέντα του κρατικού ΡΙΚ με τίτλο "Αφετηρίες". H Οικονόμου μετά το σχολείο σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο The School of the Science of Acting υπό την επίβλεψη του Ρώσσου ηθοποιού Sam Kogan και άρχισε να εργάζεται σαν σκηνοθέτης και ηθοποιός. Με το σύζυγό της Nick Cawdron δημιούργησαν μία εταιρία θεατρικών παραγωγών και έφτιαξαν μάλιστα και μία ταινία μικρού μήκους. Η Σεμέλη ζει μεταξύ Κύπρου, Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Τέλος, το 2013 η Σεμέλη μαζί με τον ηθοποιό Haraldur Agustsson δημιούργησαν στο Λονδίνο το συγκρότημα "Santa Semeli and the Monks" και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd-single με τίτλο "Arrivederci Bob" αλλά πριν καν τελειώσει το έτος κυκλοφόρησε από μόνη της και το πρώτο προσωπικό της cd-single.


SANTA SEMELI AND THE MONKS - Arrivederci Bob ( Video Clip )

https://www.youtube.com/watch?v=ogzOgMr9UYE

Μέλη: Semeli Economou (a.k.a Santa Semeli) – lead vocals, Haraldur Ágústsson – guitar, backing vocals
Gaspar Hunt - piano, keyboard
Matt McCloud - drums
Dion Palumbo - bass

27/12/18

Νικόλας Οικονόμου [Nicolas Economou (1953-1993)]

Ο διεθνούς φήμης Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Νικόλας Οικονόμου γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου του 1953 στη Λευκωσία. Οι γονείς του ήταν λάτρεις της κλασικής μουσικής έτσι σε ηλικία πέντε ετών τον έστειλαν να κάνει μαθήματα πιάνου και σχεδόν αμέσως εντυπωσίασε με τις "ασυνήθιστες" ικανότητές του. Ένα βράδυ λοιπόν, όταν και οι γονείς του είχαν καλεσμένο το μεγάλο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη έβαλαν τον μικρό Νικόλα στο πιάνο. Ο Μιχαηλίδης μαγεμένος από το επτάχρονο πιανίστα ανέφερε ότι "Αυτό το παιδί είναι ευλογία για τους γονείς του, για την Κύπρο και για όλο τον κόσμο" ενώ τους συνέστησε να τον αναλάβει ο Γ. Αρβανιτάκης. Σε ηλικία 10 ετών όμως και πάλι ο Μιχαηλίδης τους εισηγήθηκε όπως το παιδί συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του εκτός Κύπρου όπου θα είχε ασφαλώς και μεγαλύτερες δυνατότητες. Το Σεπτέμβριο του 1964 πέρασε εξετάσεις στο Special School of Music of the Tchaikovsky Conservatory της Μόσχας και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κέρδισε στην Αθήνα το βραβείο "Καίτη Παπαϊωάννου" σε ένα Πανελλήνιο Διαγωνισμό για νέα μουσικά ταλέντα μέχρι 17 ετών. Τα επόμενα τρία χρόνια θα μελετήσει πιάνο στη Μόσχα και τελικά στα 16 του θα του δοθεί ευκαιρία να δοκιμαστεί στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό Tchaikovsky προκαλώντας το ενδιαφέρον σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες. Ο Οικονόμου φεύγει από τη Μόσχα το 1972 και μετακομίζει στο Ντίσελντορφ και έπειτα στο Μόναχο. Ως πιανίστας ο Οικονόμου έδωσε πολλά κονσέρτα είτε μόνος είτε μαζί με ορχήστρες, είτε με άλλους καταξιωμένους πιανίστες όπως οι Ισπανίδα Martha Argerich, οι Ρώσσοι Rodion Shchedrin και Sviatoslav Richter, ο Γάλλος Michel Beroff και ο Αμερικανός Chick Corea στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, ΕΣΣΔ, Ιαπωνία, Ισλανδία και Ισραήλ. Μάλιστα με την Martha Argerich και τον Chick Corea συνεργάστηκαν και δισκογραφικά. Ο Οικονόμου σπούδασε και σύνθεση με το Ρώσσο Vladislav Zolotaryov και το Γερμανό Wilhelm Killmayer και έγραψε μουσική για πιάνο, για μικρά σύνολα, συμφωνική μουσική και μουσική για 12 ταινίες και μάλιστα πολλές από αυτές ήταν επηρεασμένες και από τη κυπριακή παραδοσιακή μουσική και ευρύτερα της Μεσογείου. Τόσο για τη μουσική του όσο και για το παίξιμό του οι κριτικές ήταν πάντοτε διθυραμβικές και έλαβε σημαντικές τιμές στη Γερμανία, την Κύπρο κ.ά. Ειδικά στη Γερμανία όπου και ζούσε μόνιμα οργάνωσε πολλά φεστιβάλς και οργανωτής διαφόρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ο Οικονόμου σκοτώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1993 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Κύπρο λόγω του σκότους και της πυκνής ομίχλης. Τέλος η κόρη του Σεμέλη Οικονόμου (a.k.a Santa Semeli) είναι ηθοποιός και καλλιτέχνης. 


Nicolas Economou - Sixteen Etudes for Children
http://www.youtube.com/watch?v=J2YOPxvs6gs

Βασίλης Γισδάκης

Ο Κερκυραίος τραγουδιστής Βασίλης Γισδάκης πραγματοποίησε σπουδές κλασικής κιθάρας και θεωρητικών ενώ παρακολούθησε και μαθήματα φωνητικής με τον Γιώργο Σαμαρτζή και συμμετείχε στο «Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης» του Σπύρου Σακκά. Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι που τον πρωτοπαρουσιάζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο "ΠΑΛΑΣ" και τραγουδώντας τρία ανέκδοτα κινηματογραφικά τραγούδια. Από το 1989 έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη δ/νση του ενώ συμμετείχε επίσης σε όλες τις συναυλίες του «Σείριου». Συνεργάστηκε και με διάφορες ορχήστρες και με σημαντικούς επίσης ερμηνευτές, όπως οι Φαραντούρη, Μητσιάς, Αλκίνοος, Λεονάρδου, Γιαννάτου, Βέτα, Βενετσάνου, Καγιαλόγλου, Λιούγκο, Ανδρεάτο, Πασπαλά. Σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του σε ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη όπου ερμηνεύει τον ιδιαίτερο κύκλο τραγουδιών "ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ" σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλη, αποσπώντας τα εύσημα του συνθέτη που ήταν παρών στην συναυλία. Έλαβε μέρος και σε πολλές άλλες συναυλίες, αφιερώματα και θεατρικές παραστάσεις σαν τραγουδιστής. Ο Γισδάκης μπήκε στη δισκογραφία το 1991 στο δίσκο «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ»  σε μουσική Νίκου Δανίκα και στίχους Λευτέρη Τηλιγάδα και υπο την δ/νση του Μάνου Χατζιδάκι. Ακολούθησαν πολλές άλλες δισκογραφίες και συνεργασίες ενώ μία από τις καλύτερες έγινε το 2008-2009 μαζί με την Σωτηρία Λεονάρδου και τον Στέλιο Μποτωνάκη, σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και την επαρχία και με τίτλο "SING CITY". Η μουσική αυτή παράσταση ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε CD από τη LYRA.



The Dance of Vartan
https://www.youtube.com/watch?v=KrNKkHJR5R4
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ερμηνεία: Βασίλης Γισδάκης
Από την ταινία"Αμέρικα Αμέρικα" του Ηλία Καζάν (1963)



Το ταξίδ ιhttps://www.youtube.com/watch?v=4_l6WWPI0Q8
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος, Χατζιδάκις
Ερμηνεία: Βασίλης Γισδάκης


26/12/18

Θεόδωρος Αντωνίου (1935-2018)

Ο συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στο βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το Ελληνικό Ωδείο διπλα στο Μανώλη Καλομοίρη και στο συνέχισε στο εξωτερικό στο Hochschule für Musik και στο Darmstadt School. Τα έργα του ποικίλουν από όπερες και χορωδιακά, έργα μουσικής δωματίου, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Η εργογραφία του αριθμεί πάνω από 450 έργα. Ως μαέστρος, συνεργάστηκε με πολλές ορχήστρες και μουσικά σύνολα της Ελλάδος και του εξωτερικού και είχε ιδρύσει διάφορα σύγχρονα σύνολα μουσικής, στα διάφορα Πανεπιστήμια που εργάστηκε αφού εκτός από την καριέρα του ως συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, δίδαξε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, του Πανεπιστήμιο της Γιούτα, τη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφιας και τέλος στο Πανεπιστημίου της Βοστώνης ιδρύοντας νέες μουσικές ορχήστρες (όπως το Alea III που έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, και έχει περιοδεύσει και στην Ευρώπη πολλές φορές. Ακόμη το το 2004, τιμήθηκε με το Βραβείο Herder από το Alfred Toepfer Stiftung F. V. S. ενώ κατείχε τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1989 και ιδρυτής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής της Εθνικής Όπερας της Ελλάδος και καλλιτεχνικός διευθυντής της από το 2004 έως το 2011. Ο Θεόδωρος Αντωνίου πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 2018.

THEODORE ANTONIOU: "Celebration XV
https://www.youtube.com/watch?v=QoOGXGfWdA0


Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»


Μέλη: Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι), Γιάννης Ματσούκας (μπουζούκι), Ξενοφών Συμβουλίδης (όμποε, αγγλικό κόρνο, φλογέρες), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Αρτέμης Σαμαράς (βιολί, βιόλα), Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Θεώδορος Κουέλης (μπάσο), Νίκος Σκομόπουλος (ντραμς), Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης (κρουστά)

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1997 από μουσικούς-συνεργάτες του συνθέτη, γνώστες του έργου του. Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας έγινε στο Θέατρο Αιξωνή της Γλυφάδας, τον Ιούνιο του 1997. Έκτοτε, η Ορχήστρα πραγματοποίησε πολλές συναυλίες, συμπράττοντας με καταξιωμένους αλλά και με νεότερους καλλιτέχνες. Έχει δώσει συναυλίες σε θέατρα, μουσικές σκηνές , γήπεδα και ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα χωριά της επικράτειας, καθώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Επί πλέον, έχει οργανώσει και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες, σε συνεργασία με συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες, συχνά υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Ακόμη, , η Ορχήστρα συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την ειρήνη, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των ναρκωτικών, τους φυλακισμένους, την οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», έχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα κοινωνικά θέματα. Στόχος της Ορχήστρας είναι η ανάδειξη του συνολικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και προσπαθεί να τον επιτύχει με ποικίλους τρόπους, όπως συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και ηχογράφηση δίσκων. Επίσης, είναι η προβολή και η εξοικείωση του έργου σημαντικών ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης και πολλών άλλων. Τέλος, είναι η προσπάθεια να αναδειχθεί η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των λαϊκών και λυρικών έργων με τη συμφωνική μουσική του συνθέτη.

Μυρτιά
https://www.youtube.com/watch?v=sXkP1rpdKxg
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"
Τραγούδι: Νίκη Ντουσιοπούλου. Από την εκπομπή της ΕΡΤ1 "Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ" (20/04/2018)
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη


Ορχήστρα των Χρωμάτων

Η "Ορχήστρα των Χρωμάτων" ιδρύθηκε το 1989 από τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος οραματίστηκε ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσίαζε πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο "Παλλάς" και το 1994 η Ορχήστρα επανιδρύθηκε ως ορχήστρα επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας κινείται έξω από τυποποιημένα πρότυπα, αναδεικνύει άγνωστα έργα του 20ού αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες και όχι απαραίτητα γνωστές συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών και επίσης αναθέτει έργα σε σύγχρονους συνθέτες, πραγματοποιώντας παράλληλα και ένα ετήσιο διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης. Η Ορχήστρα στο πρόγραμμά της περιλαμβάνει τέσσερεις κύκλους συναυλιών (Κύκλο Ελληνικής Μουσικής, Κύκλο Μουσικής και Κινηματογράφου, Κύκλο Μουσικής και Λογοτεχνίας και Κύκλο για συνθέτες του 20ου αιώνα). Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις διηύθυνε την ορχήστρα των χρωμάτων έως  το 1993 και μετά το θάνατο του, το 1994. την διεύθυνση της ορχήστρας ανέλαβε ο μαέστρος Μίλτος Λογίδης αλλά αποχώρησε το 2011 λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ορχήστρα και τη μη πληρωμή τους.

ΒΡΑΔΙΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (Το χαμόγελο της Τζοκόντας) - Ορχήστρα των Χρωμάτων
https://www.youtube.com/watch?v=tgJ-rL1_nDM
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ταξίδεψε το Δεκέμβριο του 1999 στην Σαντορίνη και αποχαιρέτησε την τελευταία δύση του αιώνα με το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι.

24/12/18

J. R. R. Tolkien [Tζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (1892-1973)]

Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν: Διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός και πασίγνωστος για τα βιβλία φαντασίας "Χόμπιτ", "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" και "Σιλμαρίλλιον"Αν και υπήρχαν και άλλοι συγγραφείς που έγραψαν έργα φανταστικής λογοτεχνίας πριν από τον Τόλκιν, η μεγάλη επιτυχία του "Χόμπιτ" και του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" οδήγησαν σε μία πρωτοφανή αναγέννηση του είδους, καθιστώντας το πολύ δημοφιλές και κατέστησε τον ίδιο το Τόλκιν, ως τον «πατέρα» της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας -ή, πιο συγκεκριμένα, της υψηλής φαντασίας. 


Ο Τόλκιν γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής και όταν ήταν τριών ετών, εγκαταστάθηκε στην Αγγλία με τη μητέρα του και τον αδελφό του. Ο πατέρας του πεθαίνει στην Ν. Αφρική και το 1904 όταν αυτός ήταν 12 ετών πεθαίνει και η μητέρα και έτσι την επιμέλεια των δύο ορφανών αναλαμβάνει ο στενό φίλος και πνευματικός της μητέρας τους Αιδεσιμότατος Φράνσις Μόργκαν. Ήδη από την προεφηβεία, ο Τόλκιν είχε έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την κατασκευή νέων γλωσσών. Από τεσσάρων ετών μπορούσε να διαβάζει ολόκληρα βιβλία και να γράφει. Γνώριζε από τη μητέρα του Λατινικά, Γαλλικά και Γερμανικά και όσο βρισκόταν στο σχολείο και έπειτα στο πανεπιστήμιο έμαθε Αγγλικά Μεσαιωνικά και Αρχαία, Φινλανδικά, Γοτθικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιταλικά, Αρχαία Σκανδιναβικά, Ισπανικά, Ουαλικά και Μεσαιωνικά Ουαλικά. Είχε επίσης γνώση Δανέζικων, Ολλανδικών, Λομβαρδικών, Νορβηγικών, Σέρβικων, Ρωσικών, Σουηδικών και άλλες Αρχαίες και Νέες μορφές Γερμανικών και Σλαβικών γλωσσών, δίνοντας κύριο βάρος στις Γερμανικές γλώσσες. Τον Οκτώβριο του 1911, ο Τόλκιν, ξεκίνησε να φοιτά στο Exeter College, της Οξφόρδης. Αρχικά, ξεκίνησε με Κλασικές σπουδές, όμως στην πορεία άλλαξε κατεύθυνση και, το 1913, συνέχισε με Αγγλική φιλολογία και Λογοτεχνία. Η κήρυξη όμως του Α΄Π.Π. υποχρεώνει τον Τόλκιν να καταταγεί όμως κατάφερε να πάρει μία μικρή παράταση μέχρι την αποφοίτητσή του το 1915, με βαθμό άριστα. Ο Τόλκιν που είχε ήδη αρραβωνιαστεί μεταφέρεται στην Γαλλία και λαμβάνει μέρος στη Μάχη του Σομμ αλλά λόγω του πυρετού των χαρακομάτν επιστρέφει στην Αγγλία τον Νοεμβρίου του 1916 και περνά το υπόλοιπο της θητείας του στα νοσοκομεία φανερά όμως καταπονημένος και αδυνατισμένος. Ο Τόλκιν θα παντρευτεί την αγαπημένη Ήντιθ του στις 22 Μαρτίου 1916 και θα αποκτήσει και το πρώτο του παιδί. Κατά τη διάκρεια της αποθεραπείας του, κι ενώ διέμενε σε ένα αγρόκτημα στο Λιττλ Χόλυγουντ του Στάφορντσιρ, ξεκινά να δουλεύει σε κάτι, το οποίο ονόμασε "Το Βιβλίο των Χαμένων Ιστοριών". Μετά το τέλος του Πολέμου, η πρώτη του δουλειά, ως πολίτης πλέον, ήταν στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, όπου κυρίως εργαζόταν στην ιστορία και στην ετυμολογία λέξεων γερμανικής προέλευσης. Το 1920, καταφέρνει να γίνει ο νεότερος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και όσο καιρό βρισκόταν εκεί, δημιούργησε "Ένα Λεξικό της Μέσης Αγγλικής", μία έκδοση με ορισμούς και μεταφραστικό έργο (βλπ Μπέογουλφ). Το 1925, επιστρέφει στην Οξφόρδη, ως καθηγητής της Αγγλοσαξονικής, στο Κολλέγιο Πέμπροκ και κατά την εκεί παραμονή του συγγράφει το "Χόμπιτ". Οι εκδότες εντυπωσιασμένοι του ζητούν να γράψει και άλλα έτσι ετοιμάζει πέντε νέες ιστορίες τις οποίες ονομάζει "Σιλμαρίλλιον" το οποίο μένει όμως ημιτελές και συγγράφει τους δύο πρώτους τόμους του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Η συνέχεια της ιστορίας του έπους φαντασίας διακόπτεται όμως για ακόμη μια φορά εξαιτίας αυτή τη φορά του Β' Π. Π. Τελικά η τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών θα ολοκληρωθεί σε μία διάρκεια 12 χρόνων και λίγο μετά την έκδοση του έργου αυτού, ο Τόλκιν παραιτείται από το Πανεπιστήμιο για να μείνει μαζί με την αγαπημένη του Ήντιθ στην παραθαλάσσια πόλη Μπόρνμουθ. Το 1971 και μετά το θάνατο της γυναίκας του, επιστρέφει και πάλι στην Οξφόρδη, κοντά στα παιδιά του και πεθαίνει δύο χρόνια αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 1973 στο Μπόρνμουθ έπειτα από σύντομη ασθένεια. Σε όλο αυτό το διάστημα προχωρεί σε διορθώσεις του "Άρχοντα" ώστε να συνάδει απόλυτα με το "Χόμπιτ". Γενικά ομιλούντες η ακαδημαϊκή καριέρα, και η συγγραφική παραγωγή του Τόλκιν είναι αδιαχώριστες ενώ τεράστια ήταν και η αγάπη του για την κατασκευή καινούργιων γλωσσών. 

Τέλος το μεγάλο μυθολογικό έργο του, το "Σιλμαρίλλιον", εκδόθηκε μετά το θάνατό του, αφού συγκεντρώθηκε και επεξεργάστηκε από τον μικρότερο γιο του, Κρίστοφερ Τόλκιν. Ο Christopher Tolkien, δημοσίευσε μια σειρά από έργα, βασισμένα στις εκτενείς σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Σιλμαρίλλιον και του Ατελείωτες Ιστορίες. Τα βιβλία αυτά, μαζί με το Χόμπιτ και το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, δημιουργούν ένα σώμα παραμυθιών, ποιημάτων, φανταστικών ιστοριών και επινοημένων γλωσσών.

“Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgement.”

― J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring


The Lord of the Rings • May It Be • Enya
https://www.youtube.com/watch?v=1OvmsZ5-gYw
The theme song for the 2001 Peter Jackson film "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring" with Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Sean Astin, Christopher Lee & Liv Tyler. Based on the novel by JRR Tolkien.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες