Κατά τη διάρκεια του Α΄ Ρωσσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774) ξεσπά την άνοιξη του 1770 σε διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου εξέγερση κατά των Οθωμανών με υποκινητή τη Ρωσία. Οι εξεγέρσεις αυτές οργανώθηκαν από τους στενούς συνεργάτες της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β΄, τους αδερφούς Ορλώφ. Αρχηγός της εξέγερσης στα Σφακιά, της πρώτη κρητική επαναστατική κίνηση κατά των Τούρκων είχε σαν πρωταγωνιστή το γενναίο οπλαρχηγό Δασκαλογιάννη (Ιωάννης Βλάχος, 1725-1771).
Η πλουσιότερη ελληνική πηγή γι’ αυτήν την εξέγερση στην Κρήτη είναι το περίφημο "Τραγούδι του Δασκαλογιάννη", που εκτείνεται σε 1.034 δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους. Ποιητής φέρεται να είναι ένας άγνωστος Σφακιανός τυροκόμος ονόματι μπάρμπα-Παντζελιό, μάρτυρας και άμεσος γνώστη των γεγονότων, που υπαγόρευσε τους στίχους του τραγουδιστά, μόλις τους συνέθετε, στο σύντροφό του βοσκό, που τους κατέγραψε στο χαρτί, τον Αναγνώση, γιο του παπά-Σήφη του Σκορδίλη, όπως αυτός μας λέει στο τέλος, προσθέτοντας μάλιστα και την ακριβή χρονολογία της καταγραφής (1786).
Ο γενναίος αγωνιστής και καπετάνιος παρά την ηρωική του αντίσταση ρίχθηκε στη φυλακή και τελικά έχασε τη ζωή του στις 17 Ιουνίου του 1771 από τους Τούρκους-Οθωμανούς, οι οποίοι τον έγδαρα ζωντανό αφού δεν μπορούσαν να αποσπάσουν αυτά που απαιτούσαν και μαζί του εκτελέστηκαν και πολλοί σύντροφοί του. Εντούτοις η αποτυχία των Ορλωφικών στον Μοριά και της πρώτης αξιόλογης επαναστατικής κίνησης κατά των Οθωμανών στην λεβεντογέννα Κρήτη θέριεψε ακόμη περισσότερο τον πόθο για Ελευθερία, Ελευθερία ή Θάνατο. Ο Κωστής Παλαμάς τον αποκαλεί «κορυφή της κρητικής θυσίας».
Δασκαλογιάννης
https://www.youtube.com/watch?v=4IN4TIVAI3Q
Ποίηση: Μπάρμπα-Μπατζελιός
Εκτέλεση: Αντώνης Μαρτσάκης
Το τραγούδι του Δασκαλογιάννη (Ολόκληρο)
https://www.youtube.com/watch?v=a-7GQNYAAkk&t=139s
Προς τιμήν του Δασκαλογιάννη έχει δοθεί το όνομά του στο Αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ άγαλμά του έχει τοποθετηθεί στη γενέτειρά του. Προτομή του έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου (πόλη όπου μαρτύρησε και θανατώθηκε), καθώς και το όνομα του έχει δοθεί σε κεντρική πλατεία της ίδιας πόλης, δίπλα στην κεντρική πλατεία "Ελευθερίας". Προτομή του έχει τοποθετηθεί επίσης και σε πλατεία που από το 1957 έχει το όνομά του στο Περιστέρι της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου