Οι δεκαπέντε καλύτεροι Έλληνες τηλεοπτικοί σεφ
Έλληνες Σεφ
Top10
- Ο μοναδικός Έλληνας που κατάφερε να ταυτίσει τόσο πολύ το δικό του όνομα με τις μαγειρικές του ικανότητες και ιδίως με τις συνταγές του υπήρξε ο Σιφνιώτης αρχειμάγειρος Νικόλαος Τσελεμεντές. Στην σύγχρονη όμως εποχή γνωστοί έγιναν οι:
Βέφα Αλεξιάδου
Ηλίας Μαμαλάκης
Λευτέρης Λαζάρου
Στέλιος Παρλιάρος
Λευτέρης Λαζάρου
Στέλιος Παρλιάρος
Έκτορας Μποτρίνι
Βασίλης Καλλίδης
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Σωτήρης Κοντιζάς
Αλέξανδρος Παπανδρέου
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Βασίλης Καλλίδης
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Σωτήρης Κοντιζάς
Αλέξανδρος Παπανδρέου
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Άκης Πετρετζίκης
Κυπριακό Top 4:
Tonia Buxton, Χριστόφορος Πέσκιας, Χρίστος Χριστοδούλου, Σάββας Σάββα
Χαΐνηδες - Συνταγές μαγειρικής
https://www.youtube.com/watch?v=Ug_wYHKVS2M
Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαριουδάκης & Γιώργος Μανωλάκης
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαριουδάκης & Γιώργος Μανωλάκης
Νικόλαος Τσελεμεντές (1 Ιανουαρίου 1878 – 2 Μαρτίου 1958)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ οικογένεια του καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου "Ακταίον" στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό "Οδηγός Μαγειρικής" που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου "Ερμής", ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ' τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος απ' τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ' αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία.
Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά.