6/7/20

Ennio Morricone (1928-2020)

Ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης και μαέστρος Ένιο Μορικόνε είχε γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του Μορικόνε έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες. Ο Έννιο Μορικόνε γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1928 στη Ρώμη και από 1946 συνέθεσε περισσότερα από 100 κλασσικά κομμάτια. Στο τέλος της δεκαετίας του ΄50, υπηρέτησε ως ενορχηστρωτής. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Όμως, ο Μορικόνε έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική (την περίοδο 1960-1975) για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι, όπως η Τριλογία των δολαρίων (Για Μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία Στο Ελ Πάσο και Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος). Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το The Ecstasy of Gold, μουσικό θέμα της ταινίας Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, το A Man with Harmonica, το Here's to You, το οποίο ερμηνεύθηκε από την Τζόαν Μπαέζ, και το Chi Mai. Ανάμεσα στο 1964 και το 1980, ο Μορικόνε ήταν επίσης τρομπετίστας και συν-συνθέτης στο αβάν-γκαρντ συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Il Gruppo. Έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978. Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν. Ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ, όπως τα Days of Heaven, The Mission, Οι Αδιάφθοροι, Cinema Paradiso και Bugsy. Ο Μορικόνε συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε. Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε ξαναχρησιμοποιήθηκε στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012). Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8. Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Polar music prize. Ο σπουδαίος συνθέτης  πέθανε στις 6 Ιουλίου 2020.

Ένα βαλς στην ομίχλη
https://www.youtube.com/watch?v=j0Pf1n1CvLE
Ελληνικοί Στίχοι: Παναγιώτης Τσιάπης
Εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς & Κώστας Χατζής & Χάρης Κατσιμίχας & Παναγιώτης Τσιάπης



Διασκευή του Ιταλικής μελωδίας ''Il vino e' l' uva'' (Το κρασί είναι το σταφύλι) από το soundtrack της βραβευμένης ταινίας του Giuseppe Tornatore "Stanno Tutti Bene" του 1990
https://www.youtube.com/watch?v=gclsh2fNRv8
Μουσική: Ennio Morricone

Ευχές για σας
https://www.youtube.com/watch?v=kJL25m-uydM
Ελληνικοί Στίχοι: Robert Williams
Εκτέλεση: Πασχάλης

Joan Baez -Here's to you, Nicola and Bart (live in France, 1977)
https://www.youtube.com/watch?v=gL5jgZLTBj0
Μουσική: Ennio Morricone


"Το τραγουδι αποτελει φορο τιμης για τους 2 Ιταλους μεταναστες και αναρχικους, Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti,που κατηγορηθηκαν χωρις σοβαρες αποδειξεις ,για 2 φονους σε ενοπλη ληστεια το 1921. Η ειδηση ,οπως και η δικη τους προκαλεσε παγκοσμιο ενδιαφερον. Καταδικαζονται σε θανατο στην ηλεκτρικη καρεκλα. Στοχοποιηθηκαν λογω των επαφων τους , με τον συμπατριωτη τους Luigi Galleani, ενός Ιταλού αναρχικού που υποστήριζε την επαναστατική βία.Ο πραγματικος λογος ομως ηταν η πλουσια συνδικαλιστικη τους δραση.Με την έκδοση της απόφασης αρχίζουν διαμαρτυρίες σε εργατικές περιοχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις σημειώνονται στη Γαλλία και την Ιταλία όπου χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν τους δρόμους. Εγιναν μεγαλες προσπαθειες ,για την αναιρεση της αποφασης ,τοσο στην Αμερικη , οσο και στην Ευρωπη . Ακομα και απο τον ιδιο τον Παπα και του πρωθυπουργου της Ιταλιας ,ενώ δεκάδες εκκλήσεις στοιβάζονται στο γραφείο του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης. Μια από αυτές φέρει τις υπογραφές 474.842 πολιτών και μια δεύτερη άλλες 153.000.Επισης εβδομήντα χιλιάδες πολίτες ,συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Charlestown.Ακαδημαικοι, συγγραφεις ,καλλιτεχνες και αλλες διασημοτητες προσπαθουν ,και αυτοι , να αλλαξουν την αποφαση. Εις ματην. Εκτελουνται ,μετα απο 6 χρονια φυλακισης, το 1927. Η είδηση της εκτέλεσης βγαζει, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους ,ολων των ηπειρων. Στη Γενεύη πάνω από 5.000 διαδηλωτές καταστρέφουν οτιδήποτε αμερικανικό.Το ιδιο και στην Ιταλια .Στο Παρίσι η αμερικανική πρεσβεία περικυκλώνεται από τανκς προκειμένου να προστατευθεί. Στη Γερμανία ξεσπάνε βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Στο Τοκυο, στο Σιδνευ, στο Σαο Παολο, στο Ριο, σ Μπουένος Άιρες, στο Γιοχανεσμπουργκ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες