25/7/17

Γιώργος Χρονάς

Ο συγγραφέας, ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς, γεννήθηκε τον Οκτώβριο 1948 στον Πειραιά. Είναι ιδρυτής και εκδότης του λογοτεχνικού περ. Οδός Πανός και των εκδόσεων Σιγαρέτα. Από το 1979 ως το 2011 έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο, στο Πρώτο, στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα. Έχει εκδώσει ποιήματα, πεζά και θεατρικά έργα με πιο γνωστά: Ο Μάρλον Μπράντο δεν μένει πια εδώ, 99 Poems, Χάρτινη εξέδρα, Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα κ.α. Επίσης, στίχους και ποιήματά του, έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως ο Χατζιδάκις, ο Μαρκόπουλος, ο Παπαδημητρίου, ο Κραουνάκης, ο Λάκης Παπδόπουλος, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Γιώργος Ανδρέου κ.α. και έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως η Γαλάνη, η Τσανακλίδου, ο Αλκίνοος, ο Ξυλούρης, η Αλεξίου, η Μαρία Δημητριάδη, o Παντελής Θεοχαρίδης η Ελένη Δήμου κ.α. To 2011 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Καβάφη. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι

Ήτανε αέρας
Στίχοι: Γιώργος Χρονάς
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Εκτέλεση: Λιζέτα Καλημέρη



Το πρόβλημά μου είσαι συ
Στίχοι: Γιώργος Χρονάς
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Εκτέλεση: Ελένη Τσαλιγοπούλου


Φίλιππος Σοφιανός

Ο γνωστός ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός γεννήθηκε στο Πεταλίδι Καλαμάτας στις 20 Ιανουαρίου 1957 και το πραγματικό του επώνυμό είναι Ζούκας. Το 1964 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Ζ` Γυμνάσιο Παγκρατίου. Σπούδασε για δύο χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο κλασσική κιθάρα και το 1977 εισάγεται με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1980 συνέχισε τις σπουδές του στην Κρατική Σχολή Χορού. Στο διάστημα των σπουδών του δούλεψε σαν επαγγελματίας μουσικός παίζοντας ηλ. κιθάρα και μπάσο. Από το 1980 παίζει σε θεατρικές παραστάσεις και πρωτοεμφανίστηκε στην κρατικ ήτηλεόραση στη σειρά "Μινόρε της αυγής". Ακολούθησαν πολλές θεατρικές, ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές σειρές, τηλεταινίες και τέλος κινηματογράφος. Για δυο χρόνια μαζί με την Δάφνη Μπόκοτα παρουσίασαν τα "Παιχνίδια χώρις σύνορα". Το 1998 ο ηθοποιός εμφανίζεται και στην δισκογραφία με τη "Ιδιωτική Συλλογή", δίσκος που ηχογραφήθηκε εξ' ολοκλήρου στην Ιταλία και περιέχει κλασσικά κομμάτια Ελλήνων συνθετών καθώς και δύο δημοτικά. Δίδαξε υποκριτική στην σχολή της Μαίρης Τράγκα. Πλέον βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια στην Κύπρο, συνεχίζοντας από εκεί την καλλιεχνική του δράση - θεατρική, τηλεοπτική και παρουσίαση-  και τη νέα του ζωή, χωρίς να αποκλείει πάντως την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη.

Οχι δεν πρέπει
Ποίηση: Γιώργος Χρονάς
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος,
Εκτέλεση: Φίλιππος Σοφιανός  & Μαρία Δημητριάδη
ΔΙΣΚΟΣ: "Ιδιωτική Συλλογή", (1998)


Φίλιππος Σοφιανός -Θεσσαλονίκη
Ποίηση: Νίκος Καββαδίας
Μουσική:: Θάνος Μικρούτσικος


24/7/17

Κρύσταλ (Τσίχλα)

Η τραγουδίστρια της δεκαετίας του ΄60 Κρυσταλία Τσίχλα προέρχεται από μουσική οικογένεια και ξεκίνησε στο σχήμα που είχαν φτιάξει τα αδέλφια της (Ζαχαρίας, Αντώνης, Γιάννης) στα μέσα της δεκαετίας του ΄50. Σόλο καριέρα ξεκίνησε το 1958 όταν έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας και επιλέχθηκε να τραγουδά ελαφρά και ξένα τραγούδια στα μουσικά προγράμματα της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Το 1967 κέρδισε το β' βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Μωράκη "Εκείνον". Ερμήνευσε τραγούδια σημαντικών συνθετών της εποχής, ενώ σφράγισε με την κρυστάλλινη χροιά της φωνής της, τραγούδια όπως "Μάτια γαλάζια ακρογιάλια" του Αλέκου Γεωργιάδη και το "Βρέχει-βρέχει" του Μίμη Πλέσσα. Τέλος έκανε δύο γάμους και υπήρξε δεύτερη σύζυγος του σπουδαίου θεατράνθρωπου Μίμη Τραϊφόρου, του οποίου πήρε και το επώνυμο.

Τάξε μου 
https://www.youtube.com/watch?v=71c3MWHAO8E
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Εκτέλεση: Κρύσταλ, 1962


23/7/17

Κώστας Κινδύνης (1932-1998)

Ο στιχουργός Κώστας Κινδύνης γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1932. Σε ηλικία δύο ετών ήρθε στην Αθήνα και από νωρίς ασχολήθηκε με τη στιχουργική και την ποίηση, φτάνοντας στη μεγαλύτερη ακμή του στις δεκαετίες του '60 και του '70. Στιχουργός με έντονη δραστηριότητα και αξιόλογη παρουσία συνεργάστηκε με μερικούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες, Κουγιουμτζή, Ξαρχάκο, Σπανό,  Γλέζο, Πλέσσα κ.α. "Να 'χα τη δύναμη", "Πώς να σωπάσω μέσα μου", "Μια φορά μονάχα φτάνει", "Βάλε το κόκκινο φουστάνι", "Εδώ τελειώνει ο ουρανός", "Ελένη του Μάη" είναι ορισμένα από τα τραγούδια που πρόσφερε η πένα και η ευαισθησία του. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές "Δεύτερη γέννηση", "Μετά τα μεταφυσικά", "Αναψηλάφηση " κ.α. Πέθανε σε ηλικία 66 χρόνων χτυπημένος από τον καρκίνο.

Μια φορά μονάχα φτάνει
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος


Να 'χα τη δύναμη
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης
Μουσική: Γιάννης Γλέζος
Εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος


Βάλε το κόκκινο φουστάνι
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης
Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη


22/7/17

Αλέκα Μαβίλη

Η παρουσιάστρια, ηθοποιός και τραγουδίστρια Αλέκα Μαβίλη γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1944.
Το 1965, το Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας προκύρηξε διαγωνισμό για τη πρόσληψη τηλεπαρουσιαστριών. Έλαβαν μέρος 800 κοπέλες και απ΄ αυτές προσλήφθηκαν μόνο τρεις, η Ελένη Κυπραίου, η Σόνια Ζωίδου και η Αλέκα Μαβίλη. Η Αλέκα γρήγορα μεταπήδησε σε άλλα μονοπάτια μουσικά και θεατρικά. Η Αλέκα Μαβίλη συμμετείχε για χρόνια σε πολλές συναυλίες του Σταύρου Ξαρχάκου και έκανε μια σημαντική πορεία τραγουδώντας στα μεγαλύτερα κέντρα της Αθήνας φτάνοντας το όνομα της να είναι στην πρόσοψη των μαγαζιών στην ίδια σειρά με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Βίκυ Μοσχολιού, τον Γιάννη Πουλόπουλο και άλλοι. Η Αλέκα έκλεισε μόνη της την καριέρα της και τελευταία εμφάνιση της σε μαγαζί ήταν γύρω στα 1980 στην «Μέδουσα», πρώτο όνομα δίπλα στον Γιώργο Μαρίνο. Το ξανθό κορίτσι με την όμορφη μελωδική φωνή έκανε μια εικοσάχρονη πορεία με σημαντικές εμφανίσεις στις «μπουάτ» της Πλάκας, στο θέατρο και τη δισκογραφία, ερμηνεύοντας τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως οι Ξαρχάκος, Σπανός, Πλέσσας, ο Κουγιουμτζής, Γλέζος κ.α. Παράλληλα με το τραγούδι του Νέου Κύματος έκανε αρκετές εμφανίσεις στο θέατρο - κυρίως σε μιούζικαλ -έπαιξε στο σινεμά στις ταινίες «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Λεβεντόπαιδο», « Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα», «Η δίκη ενός αθώου»,  «Πράκτορ ΘΟΥ-ΒΟΥ» κ.α.. Έπαιξε και στα πρώτα ελληνικά σήριαλς στην ΥΕΝΕΔ: το 1970 «Το σπίτι με τον φοίνικα». «Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο» το 1972, «Πολεμικές ιστορίες» το 1974 και άλλα. Τέλος σαν ηθοποιός συμμετείχε στην μεταφορά πολλών θεατρικών έργων στην μικρή οθόνη [ «Το αραβικό άλογο», «Ερμιόνη», «Καθώς βραδιάζει», «Μια παράξενη ιστορία» και άλλοι].
Επιτυχίες της:  Σου 'φερα νερό στις χούφτες, Αυτό το αγόρι με τα μάτια τα μελιά, Της Καλαμαριάς τα αγόρια, Ένα αϊτό αγάπησα, Ο παλιός μας έρωτας, Βρέχει πάλι απόψε κ.α.
Όλο το καλοκαίρι
Στίχοι: Κώστας Κωτούλας Μουσική: Γιάννης Σπανός Εκτέλεση: Αλέκα Μαβίλη

 


Γιάννης Γλέζος

Ο μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής και πρόεδρος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ και της Ενωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδος (Ε.Μ.Σ.) Γιάννης Γλέζος είναι ανεψιός του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου αλλά και του Μανόλη Γλέζου. Είναι ακόμη αδελφός της τραγουδίστριας Δέσποινας Γλέζου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών, την οποία εγκατέλειψε για χάριν της μουσικής, πρωτοεμφανιζόμενος σε μπουάτ της Πλάκας. Πήρε μαθήματα πιάνου  και θεωρητικών. Προσανατολίστηκε στο λεγόμενο έντεχνο τραγούδι επηρεασμένος από τον Μ. Θεοδωράκη. Στη διάρκεια της Δικτατορίας κατέφυγε στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ). Στη Ν. Υόρκη ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Λαϊκής Χορωδίας. Στις ΗΠΑ παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης, διεύθυνσης ορχήστρας και φωνητικής. Μετά την πτώση της Δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με την Μαρίζα Κωχ, τον Γιάννη Πουλόπουλου, την Μαριά Δημητριάδη, την Αλέκα Μαβίλη, τον Μιχάλη Βιολάρη, την Αρλέτα κ.α. Εγραψε Κύκλους τραγουδιών σε στίχους μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών (Ρίτσου, Καβάφη, Καρυωτάκη, Ελύτη, Λόρκα, Νερούντα, Χάινε, Χιμένεθ, κ.ά.) με 30 ώς 60 τραγούδια ανά Κύκλο. Πληθωρικός στις εμπνεύσεις του, έχει συνθέσει πολύ περισσότερα από 1.000 τραγούδια. Οι σπουδαιότεροι δίσκοι του: "Η Ελένη του Μάη" (1968), "12 Τραγούδια του Λόρκα" (1969), "Emiliano Zapata" (1971), "Αντόνιο Τόρρες Χερέδια" (1974), "Χαρούμενος Πηγαίνω", "Αυτά που αγαπήσαμε" (1979), "Περιμένοντας τους βαρβάρους" (1979), κ.λπ.

Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαρίνα
Στίχοι: Federico G. Lorca
Μουσική-Εκτέλεση: Γιάννης Γλέζος
Από το "12 Τραγούδια του Λόρκα"


Εγώ κι Κατερίνα
Στίχοι Άκος Δασκαλόπουλος
Μουσική: Γιάννης Γλέζος
Εκτέλεση: Μιχάλης Βιολάρης

21/7/17

Νότης Περγιάλης (1920-2009)

Ο συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και στιχουργός Νότης Περγιάλης (ή κατ΄ άλλους Περιγιάλης) γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1920 στη Σπάρτη. Σπούδασε στη σχολή του Βασίλη Ρώτα και από το 1949 εργαζόταν σαν ηθοποιός και συγγραφέας στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Πρωτοεμφανίστηκε στον θίασο Λεμού το 1950, στο Θέατρο Διονύσια στην Καλλιθέα. Αναδείχθηκε περισσότερο σαν ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικούς ρόλους όπως ο Μαρίνος στο Το χώμα βάφτηκε κόκκινο. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα,  "Ο πόνος γεννάει θεούς", "Το κορίτσι με το κορδελάκι", "Τραγούδι στο Μεσολόγγι", "Ο Άιχμαν και ο παπαγάλος", "Χρυσό χάπι", "Αντιγόνη της Κατοχής", "Μάσκες για Αγγέλους", "Τρελλό φεγγάρι", "Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή", "Η γειτονιά του Τσέχωφ", "Μαγική πόλη", "Άνοιξε την πόρτα" κ.ά. Έγραψε το σενάριο και συμμετείχε ως αφηγητής στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στην τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Έγραψε το ραδιοφωνικό έργο "Το άλογο του Θανάση" (1954) διασκεύασε για το ραδιόφωνο τα έργα "Λάμπρος και Μαρία" (1954) και "Ο Αστραπόγιαννος" (1954) ενώ έπαιξε και στο ραδιοφωνικό έργο "Μαρία η Πενταγιώτισσα" (1958). Υπήρξε ο συγγραφέας του βιβλίου «Όταν σηκώθηκαν τα δένδρα» (νουβέλα 1971), «Ο Ατάρ δεν πεθαίνει ποτέ» (1971), «Το κόκκινο πουλί», (1990) κ.ά. Έργα του έχουν ήδη μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και δανική γλώσσα. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Διεθνούς Κέντρου Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του οποίου και έχει βοηθήσει τη δράση. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ιερής Πόλεως του Μεσολογγίου, το Βραβείο των Κριτικών των Εφημερίδων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ήταν επίσης ο στιχουργός των τραγουδιών Ο λεβέντης, Τι να την κάνω τη χαρά, Το μπλόκο της Καισαριανής, που μελοποίησε ο Θεοδωράκης, το Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, που μελοποίησε ο Χατζιδάκις και τα Γκρεμισμένα σπίτια με μουσική του Μαρκόπουλου, Νυφιάτικο τραγούδι κ.ά.  Τέλος ήταν μόνιμος κάτοικος της Νέας Σμύρνης και μέχρι το θάνατό του στις 10 Νοεμβρίου 2009 ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις με ερασιτεχνική ομάδα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
Στίχοι: Νότης Περγιάλης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη Εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη



Γκρεμισμένα σπίτια
Στίχοι: Νότης Περγιάλης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη Εκτέλεση: Κώστας Χατζής


20/7/17

Αρχίλοχος (περ. 680-630 π.Χ.)

O αρχαίος λυρικός ποιητής Αρχίλοχος έζησε τον 7ο αιώνα μεταξύ του 680 και 630 π.Χ. Γεννήθηκε στη Πάρο και γνώρισε τη μεγαλύτερη του ακμή περίπου το 650 π.Χ.. Συνέθεσε ελεγείες, ύμνους και ποιήματα σε ιαμβικό και τροχαϊκό μέτρο. Θεωρείται ο δημιουργός του λόγιου ιάμβου και της χρήσης του με σκοπό τη σάτιρα. Από το ακρωτηριασμένο έργο του μπορούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για τον ποιητή, είναι κρίμα όμως που δεν μας σώθηκαν περισσότεροι στίχοιν του. Αυτοί που έχουμε, και που μας επιτρέπουν μια άνετη πρόσβαση στο έργο του, μόλις που ξεπερνούν τους 200 στίχους. Από τα άλλα αποσπάσματα έχουμε μόνο σπαράγματα στίχων, λέξεις ή μικρές φράσεις. 

Ο πατέρας του, Τελεσικλής, καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και υπήρξε αρχηγός της αποικιστικής εκστρατείας στη Θάσο. Από αυτόν κληρονόμησε το ριψοκίνδυνο χαρακτήρα και το θαρραλέο αποικιστικό πνεύμα. Μητέρα του ήταν η δούλα Ενιπώ. Έζησε πολυτάραχη ζωή και αναγκάστηκε να γίνει μισθοφόρος. Πολέμησε στην Ιωνία, στη Θράκη, στη Μακεδονική Τορώνη και στην Εύβοια. Σκοτώθηκε πολεμώντας τους Νάξιους, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς αν ο Νάξιος Κόρακας τον σκότωσε στη Νάξο ή στην αποικία της,

Ο Αρχίλοχος είναι μάλλον ο πρώτος Ευρωπαίος ποιητής που έστρεψε την ποίηση στον εσωτερικό άνθρωπο, αποσπώντας την από τις ατέρμονες περιπλανήσεις του έπους στη μυθική παράδοση και στις ευκλεείς πράξεις των ηρώων. Είναι ο πρώτος ποιητής που κατόρθωσε να αποδεσμευθεί από την τεράστια ποιητική κληρονομία του επικού κόσμου, ενώ βρισκόταν άμεσα κάτω από την επίδραση του –χρονικά και ποιητικά. Με τον Αρχίλοχο έχουμε την πρώτη αποφασιστική τομή στην αρχαία ποίηση. Οι στίχοι του απηχούν και εκφράζουν βιώματα της προσωπικής ζωής του και των περιπετειών του. Στην ποίηση του μιλά με ειλικρίνεια, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς να υπολογίζει την καλή γνώμη του κόσμου και την υστεροφημία. Χλευάζει και σκώπτει, επικρίνει και αποδοκιμάζει και κινείται πέρα και έξω από σκοπιμότητες και συμβατικότητες. Γνωρίζει καλά ότι τα ανθρώπινα πράγματα είναι αβέβαια και ασταθή και ότι στον κόσμο των ανθρώπων όλα μεταβάλλονται διότι ο άνθρωπος καταδυναστεύεται από πανίσχυρες δυνάμεις, που είναι πάνω και έξω από αυτόν. Η μόνη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος είναι όχι να αποφύγει τα κακά αλλά να τα αντέξει. Αυτή η αντίληψη του ποιητή για την ανημποριά του ανθρώπου είναι διάχυτη σε πολλούς στίχους του. Ο Αρχίλοχος, όταν μιλά για τον έρωτα, μιλά πάντοτε για τον άτυχο έρωτα, που δεν τον παρουσιάζει περιγραφικά, αλλά ως έντονο και οδυνηρό βίωμα.

Ψυχή μου
Απόδοση στα Νέα Ελληνικά: Εύα Λίττινα
Εκτέλεση: Γιάννης Γλέζος




19/7/17

Σόλων ο Αθηναίος (περ. 639 - 559 π.Χ.)

Ο αρχαίος Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής Σόλων ανήκε σε πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια που απέδιδε την καταγωγή της στη γενιά του μυθικού βασιλιά της Αθήνας Κόδρου. Ο Σόλων έχασε την περιουσία του, στράφηκε προς το εμπόριο και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και τη Μ. Ασία. Επωφελούμενος από τα ταξίδια του αυτά μελέτησε ξένους πολιτισμούς και νόμους, καθώς και τον πολιτικοοικονομικό βίο των άλλων χωρών. Τα εφόδια που απέκτησε τα χρησιμοποίησε αποτελεσματικά για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της πατρίδας του και έτσι κατόρθωσε να αναδειχτεί στο σπουδαιότερο άνδρα της εποχής του και ήταν και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.

Την εμπιστοσύνη του λαού την κέρδισε πρώτα με το ποιητικό του έργο, αφού προσποιούμενος τον τρελό συνέθεσε μία ελεγεία με τίτλο «Σαλαμίς», στην οποία προέτρεπε τους Αθηναίους να ανακτήσουν το επίνειο τους, την Σαλαμίνα. Διότι τόσος ήταν ο πόνος των Αθηναίων για το αγαπημένο τους νησί που απαγορευόταν στους πολίτες ακόμη και η συζήτηση περί της Σαλαμίνας. Από την ελεγεία αυτή σώζονται μόνο οκτώ στίχοι. Ο Σόλων έγραψε επίσης πολιτικές ελεγείες, από τις οποίες έχουμε μεγαλύτερα αποσπάσματα. Σε αυτές εκφράζει τα πολιτικά του φρονήματα και αντανακλά τη φιλοπατρία του και την αγάπη του προς τη δικαιοσύνη. Οι ελεγείες του ονομάστηκαν «γνωμικές», επειδή περιέχουν πολλές γνώμες. Με τους φλογερούς του στίχους επηρέασε την αθηναϊκή κοινή γνώμη, συμβουλεύοντας, ενθαρρύνοντας και ενθουσιάζοντας τους Αθηναίους. Στα ποιήματά του έκανε τη διαπίστωση ότι η κακοδαιμονία της πόλης και οι φιλονικίες οφείλονται στον αγώνα των τάξεων, λόγω και του ότι οι Αθηναίοι πολίτες έχαναν την ελευθερία τους εξαιτίας χρεών, και υποσχόταν τη θεραπεία του κακού. Γι' αυτό οι Αθηναίοι τον επέλεξαν ως νομοθέτη, για να αποκαταστήσει την ειρήνη με τη μεταβολή των θεσμών.

Ως συνέπεια βίαιης και μακροχρόνιας εξέγερσης των πολιτών ενάντια στους ευγενείς, ο Σόλων κλήθηκε κοινή συναινέσει των αντιμαχόμενων μερών. Τα νομοθετικά του μέτρα ήταν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά και αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της κρίσης που κλήθηκαν να θεραπεύσουν. Το νομοθετικό έργο του Σόλωνα περιελάμβανε πρώτα μέτρα επανόρθωσης της υπάρχουσας κατάστασης, πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν στο πολιτικό σώμα, στη λαϊκή κυριαρχία και στα δικαστήρια, καθώς και νομοθετήματα σε συγκεκριμένους τομείς. Επιδίωξη του Σόλωνα ήταν τέλος να καταστούν όλοι οι πολίτες συνυπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων και την καταστολή παρανομιών. Οι νόμοι του δημοσιεύτηκαν ίσως το 592/1 π.Χ. καταγραμμένοι σε ξύλινες τετράγωνες στήλες, οι οποίες στένευαν προς τα πάνω και στρέφονταν γύρω από άξονα, γι' αυτό και ονομάστηκαν "άξονες" ή "κύρβεις". Η νομοθεσία του απέκτησε φήμη και επέδρασε θετικά στην εξέλιξη του δικαίου αλλά και στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτειακή εξέλιξη της Αθήνας. Ο Σόλων, για να αποφύγει μεταβολές της νομοθεσίας του και για να μην αναμειχθεί στην εφαρμογή της, απεδήμησε για δέκα χρόνια. Ο Σόλων κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων της αυτοεξορίας του επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, και το βασιλιά των Σάρδεων Κροίσο, ο οποίος τον ρώτησε αν γνώριζε κανέναν άνθρωπο πιο ευτυχισμένο από αυτόν. Ο Σόλων αφού ανέφερε τρεις περιπτώσεις ευτυχισμένων ανθρώπων, τον συμβούλεψε με το γνωστό: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Όταν ξαναγύρισε στην Αθήνα, τη βρήκε σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στα δικά του νομοθετικά μέτρα και πέθανε ευτυχισμένος σε βαθιά γεράματα.

Η πόλη και οι Τυράννοι (Σόλων)
https://www.youtube.com/watch?v=d7CNIAE_R9k
Ελεύθερη Απόδοση: Εύα Λίτινα
Εκτέλεση: Γιάννης Γλέζος

 

Βακχυλίδης (518-452π.Χ.)

Ο αρχαίος λυρικός ποιητής Βακχυλίδης έζησε μεταξύ του 518 και 452 π.Χ. στην νήσο Κέα και ήταν ανεψιός του διάσημου ποιητή και επιγραμματοποιού Σιμωνίδη του Κείου. Ο Βακχυλίδης υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής και στους ελληνιστικούς και μεταχριστιανικούς χρόνους ενώ αναφερόταν και στον Κανόνα των Αλεξανδρινών με τους 9 πιο αξιομνημόνευτους ποιητές της αρχαιότητας. Παρά την ξεχωριστή του γραφή, ανάλαφρη και καλοδουλεμένη, με ιδιαίτερο λεξιλογικό πλούτο και εικονοπλαστική δύναμη, είχε την ατυχία να συγκρίνεται αδιάκοπα με τον θείο του τον Σιμωνίδη αλλά και τον άσπονδο εχθρό του τον Πίνδρο. Άλλωστε είναι γνωστός και ο ανταγωνισμός των θείου και ανεψιού με τον Πίνδαρο ενώ οι Αλεξανδρινοί λόγιοι θεωρούν ότι ο ανταγωνισμός των δύο δημιουργών ήταν τόσο έντονος, ώστε μερικές στροφές του Πίνδαρου αποτελούσαν ουσιαστικά επιθέσεις εναντίον του Βακχυλίδη και του Σιμωνίδη ενώ και φράσεις ή νύξεις του Βακχυλίδη λειτούργησαν σαν ανταπάντηση του, σε μια άτυπη μάχη που κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια. Ο Βακχυλίδης ήταν σύγχρονος του Πινδάρου και πολύ νέος πήγε στη Θεσσαλία και στην αυλή των Αλευαδών συνάντησε τον Πίνδαρο. Τον Βακχυλίδη συνέστησε σε πλούσιες οικογένειες της Θεσσαλίας και στον τύραννο της Σικελίας Ιέρωνα, ο Σιμωνίδης. Ο ανταγωνισμός του με τον Πίνδαρο, έφτασε στο αποκορύφωμα του το 476π.Χ. όταν και οι δύο συνέθεσαν Επινίκια για την νίκη του τύραννου Ιέρωνα στους αγώνες της Ολυμπίας. Το 470π.Χ. ο Ιέρωνας ζήτησε από τον Βακχυλίδη να συντάξει νέο Επίνικο για τη νίκη του στα Πύθια, για την οποία συνέταξε αντίστοιχο και ο Πίνδαρος κάνοντας του όμως και παραινέσεις για ανοχή και μετριοπάθεια.  Το 468π.Χ. ο Ιέρωνας νίκησε στους αγώνες της Ολυμπίας και ζήτησε να γράψει τον επίνικο ο Βακχυλιδης και πιθανόν το αντικίνητρο του Ιέρωνα να μην ήταν αποκλειστικά η άσκηση κριτικής από τον Πίνδαρο, αλλά απλώς η προτίμησή του στην πιο γλαφυρή, κατανοητή, προσιτή και απλή γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Βακχυλίδης. Ο Πλούταρχος στο Περι φυγής αναφέρει ότι ο ποιητής εξορίστηκε γισ χρόνια στην Πελοπόννησο χωρίς να γνωρίζουμε όμως ούτε το πότε ούτε το γιατί.
 
Γύρω στο 490π.Χ. φέρεται να έχει αρχίσει να γράφει, αφού συνέθεσε ωδή για τη Δήλο  αλλά και εγκώμιο για ένα συμπόσιο στη Μακεδονία προς τιμή του νεαρού τότε πρίγκιπα Αλέξανδρου του Α΄ του Φιλέλληνα. Υπήρξε εκπρόσωπος της χορικής ποίησης, και ειδικότερα για το έργο του ελάχιστα ήταν γνωστά μέχρι το 1897 όταν και βρέθηκε αναπάντεχα σε αιγυπτιακό τάφο από ιδιώτες μια μούμια που περίειχε ένα μεγάλο κομμάτι παπύρου από το οποίο συνετέθησαν κυρίως από Βρετανούς άλλες 1.382 αράδες του ποιητή και προέκυψαν από αυτόν σχεδόν 6 ολοκληρωμένα έργα και πολλά αποσπασματικά προσφέροντας όχι μόνο γνώσεις για τον ποιητή, αλλά και πάνω από εκατό καινούργιες λέξεις της ελληνικής γλώσσας που μέχρι τότε δεν είχαν μνημονευτεί σε λεξικά.

Τέλος ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του είναι ο παιάνας του για την ειρήνη.

ΕΙΡΗΝΗ
https://www.youtube.com/watch?v=985tOEVN1a0
Ποίηση: Βακχυλίδης (απόδοση Άκος Δασκαλόπουλος)
Μουσική: Μιχάλης Τερζής Απόδοση: Νικόλας Μητσοβολέας


Τίκτει δε τε θνατοίσιν
ειρήνα μεγάλα
πλούτον μελιγλώσσων
τα’ αοιδάν άνθεα...

Τα πλούτη και τα πιο όμορφα
γλυκά τραγούδια
δώρα για τους θνητούς
απ’ τη μεγάλη ειρήνη

Ο ύμνος για την ειρήνη
https://www.youtube.com/watch?v=-SJiNtjccpk
Απόδοση στα νέα Ελληνικά: Εύα Λίτινα
Εκτέλεση: Γιάννης Γλέζος


Σε πιο ελεύθερη απόδοση:
Η ειρήνη γεννά για τους θνητούς πλούτο από σθένος και λουλούδια από γλυκόφωνα τραγούδια. Πάνω στους επιδέξια σκαλιστούς βωμούς των θεών η φλόγα η δυνατή καίει κρέατα πυκνόμαλλων αρνιών και μοσχαριών. Οι νέοι έχουν στο μυαλο τους την παλαίστρα, τον αυλό και το γλέντι. Στη λαβή της ασπίδας τη δεμένη με σίδερο, πλέκονται λαμπεροί ιστοί αράχνης και τα δίκοπα σπαθιά, τις λόγχες απ τα ξίφη και τα δόρατα, τα νικάει η μούχλα.....δεν ακούγεται ο χάλκινος ήχος της σάλπιγγας ούτε ληστεύει μές το χάραμα απ' τα βλέφαρα τον ύπνο που γλυκαίνει το μυαλό και μαλακώνει την καρδιά. Γεμίζουν οι δρόμοι με ερωτικές γιορτές και όλους τους καταπίνουν σαν φλόγες οι φωνές από τα παιδικά τραγούδια

17/7/17

ΧΑΤ ΤΡΙΚ

Μέλη: 
Αστέρης -κιθάρα, φωνή
Πετρής -μπάσο, φωνή
Γιώργος (Χόρχε)-τύμπανα

Είδος: Punk Rock
Έτος Ίδρυσης: 2005
Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Κατά παράδοσην τα μέλη της μπάντας "ΧΑΤ ΤΡΙΚ" εμφανίζονται ημίγυμνα στην σκηνή.

ΧΑΤ ΤΡΙΚ -ΣΕ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


ΧΑΤ ΤΡΙΚ -ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

*Το χατ-τρικ (Αγγλ. hat-trick) δηλώνει την εξαιρετική επίδοση ενός αθλητή, ο οποίος έχει επαναλάβει μια επιτυχία τρεις φορές, όπως τρία τέρματα ή τρεις συνεχόμενες νίκες σε αγώνες. Ο όρος εμφανίστηκε στα αγγλικά για να περιγράψει ανάλογη επιτυχία στο κρίκετ. Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται κυρίως στο ποδόσφαιρο για να δηλώσει την επίτευξη τριών τερμάτων σε έναν αγώνα από τον ίδιο παίκτη. Ως έπαθλο στον παίκτη που πέτυχε το χατ τρικ, δίνεται κατά παράδοση η μπάλα του αγώνα με την οποία το πέτυχε. Προπολεμικά στο ποδόσφαιρο, ο όρος χρησιμοποιούταν για τρεις επιτυχίες μέσα σε ένα και μόνο ημίχρονο. Με τη σταδιακή ανάπτυξη, όμως, των αμυντικογενών συστημάτων στο άθλημα και τη συνεπαγόμενη μείωση του αριθμού τερμάτων που σημειώνονταν, επεκτάθηκε και καθιερώθηκε για όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τρία στο ίδιο 45λεπτο να αποτελούν πλέον ένα καθαρό χατ-τρικ.

Βιβλία που διάβασα και μου άρεσαν

Σας παρουσιάζω εδώ ένα δικό μου κατάλογο βιβλίων που διάβασα παλαιότερα και κάποια πιο πρόσφατα και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν. Ο κατάλογος είναι χωρισμένος πρώτα κατά είδος -ιστορικά, πολιτικά, φιλοσοφικά, λογοτεχνικά, παιδικά, θεατρικά, επιστημονικά, θρησκευτικά και άλλα- και έπειτα κατά συγγραφέα Έλληνα ή ξένο.
(Ο κατάλογος εμπλουτίζεται και ανανεώνεται τακτικά)


1) ΙΣΤΟΡΙΚΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ -Κύπρος 1958: Πορεία Ολέθρου -Ο Άγνωστος Πόλεμος Αθηνών - Λευκωσίας

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
-Από την Ένωση στην Κατοχή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΣΙΩΤΗΣ -Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-1959

P. N. VANEZIS
-Makarios: Life and Leadership
-Cyprus The Unfinished Agony

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
-Ιστορία του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
-Εθνομάρτυρας του Κυπριακού Έπους 1955-59
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
-Αναμνήσεις από τον αγώνα της ΕΟΚΑ των Θεοδόσης Παπαχριστοδούλου, Μιχάλη Ρωσσίδη και Βασίλη Βασιλειάδη

ΣΟΛΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
-Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος, μια πλήρης θεώρηση των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων

ΚΡΙΣ ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΣ
-Καραμανλής: Ο Ανορθωτής της Ελληνικής Δημοκρατίας (βιογραφικό) - 1982

ΜΙΧΑΗΛ ΔΕΚΛΕΡΗΣ
-Κυπριακό 1942-1974: Η Τελευταία Ευκαιρία
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ -Κύπρος 35 Χρόνια Ξεπουλήματος (1954-1988)
-Ελληνισμός - Σιωνισμός ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ -Η "εισβολή" της Χούντας στην Κύπρο

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ -Πως έζησα το δράμα των απαγχονισθέντων

-ΣΟΥΛΑ ΖΑΒΟΥ
Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου στον 20ό αιώνα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ -Πολύκαρπος Γιωρκάτζης 1995-1959 Μαρτυρίες
ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ -50 Ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την Κύπρο (1821-2004)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
-Το σεμινάριο της Ρώμης

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ
-Το Κυπριακό Πρόβλημα
ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ -Αιματηρή Αλήθεια
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΨΙΛΛΙΤΑ) -Οι Ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ
ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ -Η Κατάθεση (Τετράτομο)
ΝΙΚΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ -Ανοχύρωτη Πολιτεία (Δίτομο)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ -Αντώνης Φανιέρος

ΑΡΕΤΗ ΤΟΥΝΤΑ-ΦΕΡΓΑΔΗ
-Θέματα ελληνικής διπλωματικής Ιστορίας (1912-1940)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΤΣΙΟΣ -Πέρα από τα Σύνορα
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ -Αλήθεια

ΘΑΝΟΣ ΝΤΟΚΟΣ
Αλφαβητάρι των ελληνοτουρκικών σχέσεων

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ -Νέα Ιστορία της Κύπρου
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ -Το ΑΚΕΛ το άλλο ΚΚΕ
-Η Κυπριακή θύελλα 1955-1959
-Δια χειρός ηρώων
-Πεθαίνοντας για την Κύπρο
-Επιχείρηση Κοφίνου
-Καραμανλής και Φάκελλος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ
-Εισβολή (Τρίτομο)

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
-15 Ιουλιου 1965: "Επιχείρηση ΑποσταΣΙΑ"
ΚΑΤΙΑ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ -Η Ιστορία της Κύπρου
ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ -Ανεξαρτησία ή Αυτοδιάθεση

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
-Αντίσταση
ΛΩΡΕΝΣ ΣΤΕΡΝ
-Λάθος Άλογο

ΔΡ ΙΧΣΑΝ ΑΛΗ -Τα απομνημονεύματά μου
ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ ΜΠΙΡΑΝΤ -Απόφαση - Απόβαση
-Παζαρέματα

ΦΡΑΝΚ ΒΕΜΠΕΡ
-Ο επιτήδειος ουδέτερος

Τα φοβερά ντοκουμέντα (Εκδόσεις Μοντατόρι - Φυτράκη)
-Η δολοφονία του Ρασπούτιν
-Η σφαγή των Ρομανώφ
-Η Κου Κλουξ Κλαν
-Η τραγωδία του Ντάλας
-Καμικάζε
-Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα
-Εθνικός Διχασμός. Βενιζέλος και Κωνσταντίνος
-Ο επίλογος στο Γουδί
-1η Μαρτίου 1935
-Παλινόρθωση και Δικτατορία. Γεώργιος Β' και 4η Αυγούστου
-Η δολοφονία του Καποδίστρια
2) ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ

ΓΟΡΓΙΑΣ -Ελένης Εγκώμιο
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ -Η Ασκιτική
ΠΛΑΤΩΝ -Απολογία Σωκράτους
ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ -Ο Προφήτης & Ο Κήπος του Προφήτη
OSHO -Ο σπόρος του συναπιού: Ομιλίες πάνω στο κατά Θωμά Ευαγγέλιο -Κρυμμένη Αρμονία: Ομιλίες πάνω σε αποσπάσματα του Ηράκλειτου -Μοτζούντ, ο άνθρωπος με την ανεξήγητη ζωή -Από τη μοναξιά στη μοναχικότητα -Ο φόβος δεν υπήρξε ποτέ -Δες τον εαυτό σου στους άλλους

3) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

-ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ -Αιολική Γη
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ  -Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον
-Το αμάρτημα της μητρός μου
-Μοσκώβ-Σελήμ

ΑΛΚΗ ΖΕΗ -Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ -Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ -Φόνισσα
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ -Ζητείται Ελπίς
ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ -Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τις θάλασσες

ΤΙΜ ΒΙΚΑΡΥ -The Elephant Man
Φ.Κ. ΚΑΣΤ & ΚΡΙΣΤΙΝ ΚΑΣΤ -Οίκος της Νύχτας (Εκλεκτή)
ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΟ -Ο Αλχημιστής
-Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει
-Η μάγισσα του Πορτομπέλλο


- ΠΟΙΗΣΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ
-Αι Ωδαι

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
-Μαραμπού

-ΘΕΑΤΡΙΚΑ
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
- Ώρα Λευτεριάς
-Ανοχύρωτα Νιάτα

-ΠΑΙΔΙΚΑ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ
-Τα μαγικά μαξιλάρια
ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ -Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα ΜΑΡΚ ΤΟΥΑΙΝ -Χώκ Φίν
ΡΟΤΖΕΡ ΛΑΝΣΕΛΙΝ ΓΚΡΙΝ -Ρομπέν των Δασών
4) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ & ΛΟΙΠΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΔΕΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ -Η Ιλιάδα του Ομήρου
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ -Ομήρου Οδύσσεια
ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ -Αιών Βυρωνομανής
-Τα θαυμάσια νερά: Ανδρέας Κάλβος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
-Ο απελευερωτιός μας αγώνας ΄55-΄59: Μια πρώτη γνωριμία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΡΠΟΔΑΣ -Μάθηση & Γνώση στη Εκπαίδευση
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
-Μιμήσεις Πράξεων

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ
-Τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

ΠΑΤΑΚΗΣ, ΑΓΓ. ΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ, Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Κ. ΣΦΑΕΛΟΣ -Ερμηνευτικές Αναλύσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου Δ. ΚΙΤΡΙΩΤΗΣ, Φ. ΠΑΙΔΗ, ΣΤΕΦ. ΠΑΤΑΚΗΣ -Ερμηνευτικές Αναλύσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου ΣΤΕΦ. ΠΑΤΑΚΗΣ, ΑΡ. ΚΑΝΤΑΣ, ΣΠ. ΚΑΝΤΑΣ, Γ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ, ΑΘ. ΚΟΚΟΒΙΝΟΣ, ΑΓΓ. ΜΠΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, Φ. ΠΑΙΔΗ, ΔΗΜ. ΤΣΟΥΓΚΑΡΑΚΗΣ -Ερμηνευτικές Αναλύσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Θ. ΚΟΚΟΒΙΝΟΣ, Κ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ -Ερμηνευτικές Αναλύσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου (Α + Β΄ Μέρος)
Σ. ΚΑΝΤΑΣ, Δ. ΚΙΤΡΙΩΤΗΣ, Θ. ΚΟΚΟΒΙΝΟΣ, Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Κ. ΣΦΑΕΛΛΟΥ -Ερμηνευτικές Αναλύσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου (Μέρος Α΄) Κ.Ν. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ -Ερμηνευτικές Αναλύσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου (Μέρος Β΄) Γ. ΣΤΑΘΗΣ - Λατινικά Λυκείου National Geographic: Μονογραφίες 1453 Η Άλωση της Πόλης
-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Εχθροί εντός των τειχών»: Ελληνικές και ελληνοκυπριακές στρατιωτικές δυνάµεις στην Κύπρο (1963-1966) Στόχοι, ρόλος, δράση, επιρροή και αλληλεπίδραση (Συγγραφέας: Πιέρρος Τζανετάκος)

Ο Διγενής και η Χούντα. Η δράση του Γεωργίου Γρίβα κατά τη διάρκεια των ετών 1967-1974. (Συγγραφέας: Μανώλης Πέπονας)

Η ΕΟΚΑ-Β (1971-1974): συγκριτική μελέτη με έμφαση στις νέες αρχειακές πηγές. (Συγγραφέας: Ερασμία Μπαμπανή)


5) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ -Ο Τρελο-Γιάννης (Δίτομο) Οι Δεκατρείς Οσιομάρτυρες της Μονής Καντάρας
6) ΛΟΙΠΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΣ
-Η αλήθεια δια τον Μακάριον

ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ
-Αναζητώντας Κροκανθρώπους

ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΓΙΔΗΣ
-Οι μιγάδες
-Η συνωμοσία της σιωπής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΔΗΣ
-Η γλυκειά ζωή της Δήμητρας

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
-Η δυναστεία Παπανδρέου
-Ανδρέας
-Η Εύα Γεωργίου Παπανδρέου αποκαλύπτει
-Υπόθεση Σαρτζετάκη
ΧΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ -Ο Χαιρέκακος -Αναίμακτη εκδίκηση -Διατάξτε κύριε Χατζημπερλουσκόνι
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ -Οι Απόρρητες Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ
-Αφιέρωμα στον Αρχηγό Φλωράκη - Εγχειρίδιο πολιτών-οπλιτών
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -Ο Ζωγράφος: Κώστας Στάθης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ -Ας μιλήσουμε για Εβραίους

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
-Τί εστί μπολσεβικισμός;

-Τα μυστικά σχέδια του διεθνούς σιωνισμού: Τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες