8/12/17

15 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες εβραϊκής καταγωγής

Γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες με εβραϊκή καταγωγή 


Ταξινόμηση με βάση το έτος γεννήσεως ή τη συγγένεια:



-Παντελής Χορν: (θεατρικός συγγραφέας και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1881 στην Τεργέστη της Ιταλίας από τον Γερμανοεβραϊκής καταγωγής χρηματιστή Δημήτριο Χορν. Ήταν πατέρας του εκδότη και δημοσιογράφου Γιάννη Χορν (1912-1999) και του διάσημου ηθοποιού Δημήτρη Χορν (1921-1998).

όζα Εσκενάζυ (τραγουδίστρια): 
Γεννήθηκε ανάμεσα στα έτη 1895/1897 στη Κωνσταντινούπολη και το πραγματικό της όνομα είναι Σάρα Σκιναζί. Η οικογένεια της και η ίδια μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της 20ου αιώνα. Πέθανε το 1980 αφήνοντας πίσω της τεράστιο μουσικό έργο στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

-Αμαλία Βάκα (τραγουδίστρια): Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1895 από Εβραίους γονείς και το πραγματικό της όνομα ήταν Μάλι Μάτσα. Σε ηλικία 17 ετών οι γονείς την έστειλαν στην Αμερική για να παντρευτεί ένα συμπατριώτη της. Παρά τις αντιθέσεις του συζύγου η ίδια αρχίζει να εμφανίζεται σε καφέ αμάν της Νέας Υόρκης όπου ερμηνεύει ελληνικά και τούρκικα τραγούδια με το καλλιτεχνικό όνομα «Αμαλία» ενώ κατά τη δεκαετία του ΄20 μπαίνει και στη δισκογραφία. Χωρίζει αλλά το 1926 ξαναπαντρεύεται ένα Έλληνα επιχειρηματία τον Κωνσταντίνο Βάκα για χάριν του οποίοι και ασπάζεται τον Χριστιανισμό παίρνοντας και το νέο όνομα "Ελένη Βάκα". Η Αμαλία διατηρεί το καλλιτεχνικό της όνομα ενώ συνεχίζει σε εργάζεται σαν τραγουδίστρια μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Πεθαίνει το 1979 στη Φλόριντα. 

-Γιοσέφ Ελιγιά (ποιητής, μελετητής και μεταφραστής από τα Ιωάννινα):
Γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1931 σε ηλικία 30 ετών από τύφο. Το πραγματικό του όνομα είναι Ιωσήφ Καπούλια. Στα Ιωάννινα υπάρχει προτομή του.

-Μωρίς Αμπραβανέλ (Ελληνοαμερικανός διευθυντής ορχήστρας κλασικής μουσικής, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Γιούτα επί περισσότερα από 30 χρόνια)
Γεννήθηκε το 1903 στη Θεσσαλονίκη. Έζησε στη Λωζάνη, στη Γερμανία και τέλος στις ΗΠΑ όπου και πέθανε το 1993 στο Σολτ Λέικ Σίτυ. 
 
-Μίνως Μάτσαςτο τέταρτο και τελευταίο παιδί του Σαμουήλ Μάτσα και της Σταμούλας οικογένειας Ρωμανιωτών Εβραίων που φέρονται εγκατεστημένοι στην Πρέβεζα, τουλάχιστον από τις αρχές του 18ου αιώνα. Γεννήθηκε Πρέβεζα το 1903 και πέθανε το 1970. Υπήρξε ο ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας MINOS. 

-Κάρολος Κουν: (θεατράνθρωπος)
Κορυφαίος θεατρικός σκηνοθέτης που συνέβαλε σημαντικά στην αναβίωση του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1908 στη Προύσα και πέθανε το 1987 στην Αθήνα. Προς τιμήν το Θέατρο τέχνης φέρει το όνομα του.

-Τζίνα Μπαχάουερ (πιανίστρια διεθνούς φήμης): Γεννήθηκε 


-Στέλλα Χασκήλ (τραγουδίστρια):
Γεννήθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη και το πατρικό της όνομα ήταν Γαέγου. Ήταν εβραία της Θεσσαλονίκης και το 1945 παντρεύτηκε τον Ιακώβ Ιεχασκέλ και στην επαγγελματική της ζωή χρησιμοποίησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Χασκίλ" αλλά και "Σαλονικιά". Πέθανε το 1954. 

-Μαρία Ρεζάν (δημοσιογράφος & παρουσιάστρια)
Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1921 στην Αθήνα και πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 2004. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ρεζάν Μισραχή, το οποίο και άλλαξε σε Μαρία Ρεζάν όταν βαπτίστηκε Χριστιανή, πολλά χρόνια αργότερα, προκειμένου να παντρευτεί τον Αντρέα Ιωσήφ, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της δεύτερης κυβέρνησης Πλαστήρα. Απέκτησε τέσσερα παιδιά, ενώ διαχειριζόταν επιτυχώς και το βιβλιοπωλείο International στην οδό Αμερικής. Ο χωρισμός της όμως και η υποτίμηση της δραχμής κατέστρεψαν οικονομικά το βιβλιοπωλείο και την οδήγησαν σε αναζήτηση άλλων επαγγελματικών διεξόδων. Έτσι η δημοσιογραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1959, στην εφ. Ελευθερία, όμως αργότερα εργάστηκε και γι' άλλες εφημερίδες, όπως το Βήμα και η Καθημερινή. Στην περίοδο της δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε σε μεγάλα περιοδικά, όπως το L'Express και το Le Point. Στο Παρίσι γνώρισε τόσο τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον οποίο και συνδέθηκε φιλικά. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978 και είχε δική της ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ με τίτλο Μια ώρα έτσι, χωρίς πρόγραμμα" ενώ παρουσίασε και το ντοκιμαντέρ "Χρόνια Δημοκρατίας 1974-1980". Τέλος το 1999 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία της.

-Ζακ Ιακωβίδης (συνθέτης και μαέστρος):
Γεννήθηκε το 1928 και το πραγματικό του όνομα είναι Γιακόμπ Μπενβενίτσε (Εβραίος της Θεσσαλονίκης) αλλά τα τελευταία χρόνια ασπάστηκε την Ορθοδοξία, βαπτίστηκε Χριστιανός. Πέθανε το 2015.

-Ζακ Μεναχέμ (παρουσιαστής, συνθέτης): 
Γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη. Στα 13 του συνελήφθη από τους Ναζί και μεταφέρθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς παίρνοντας τον αριθμό 15429. Με την απελευθέρωση του επέστρεψε στην Ελλάδα και έπειτα στην Αμερική για να γίνει συνθέτης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962 και επικεντρώθηκε στο ραδιόφωνο και τη δισκογραφία. Πέθανε το 2008. Συγγενής του Ζακ Μεναχέμ είναι η μουσικός και τραγουδίστρια Μάρθα Μεναχέμ.

-Νίκος Χανάν Σταυρουλάκης (καλλιτέχνης, ακαδημαϊκός και συγγραφέας)
Γεννήθηκε το 1929 στην Αγγλία και ο πατέρας του ήταν Χριστιανός με καταγωγή από τα Χανιά και η μητέρα του Εβραία και το όνομά της ήταν Άννα Πίνχας. Το 1958 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1965 έγινε και επίσημα μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Το 1969 μετακόμισε στο Ισραήλ και επέστρεψε το και πάλι στην Αθήνα το 1974. Ο Δταυρουλάκη υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και διευθυντής του από το 1977 έως το 1993 και στη συνέχεια εργάστηκε για την ίδρυση του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Το 1994 εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Χανιά και άρχισε εκστρατεία για την αποκατάσταση της ιστορικής Συναγωγής Ετζ Χαγίμ και παράλληλα ασχολήθηκε με την διάσωση και ανάδειξη της εβραϊκής κουλτούρας και τη συγγραφή σχετικών βιβλίων μέχρι τον θάνατό του στις 19 Μαΐου 2017.

-Ζακ Μουστακί (τραγουδοποιός):
Γεννήθηκε το 1934 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οικογένειά του ήταν Έλληνες Σεφαραδίτες Εβραίοι από την Κέρκυρα και το αρχικό του όνομα ήταν Γιουσέφ (Yussef Mustacchi). Το 1951 πήγε στο Παρίσι και εντυπωσιάστηκε από τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασέν σε τέτοιο βαθμό ώστε άλλαξε το όνομά του από «Γιουσέφ» σε «Ζωρζ». Έκανε μεγάλη καριέρα στη Γαλλία και πέθανε το 2013.

-Νίνα Ναχμία (Ποιήτρια):
Γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Πολλά γραπτά της όπως και ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί. Δαυΐδ Ναχμίας (μαέστρος): Γιος της προαναφερθείσας. Γεννήθηκε το 1966 στην Βομβάη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολείται κυρίως με τα παλιά ελληνικά τραγούδια των αρχών του 20ου αιώνα.

-Yehuda Poliker (Τραγουδιστής, συνθέτης)
Γεννήθηκε το 1950 στη Χάιφα. Το πραγματικό του όνομα είναι Λεωνίδας Πολυκάρης και οι γονείς του ήταν ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι υπήρξαν κρατούμενοι στο Άουσβιτς. Ο Γεχούδα Πολίκερ κάνει καριέρα στο Ισραήλ και έχει συνεργαστεί και με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Ρασούλης, ο Νταλάρας και η Αλεξίου. Το 2014 τιμήθηκε από το Ελληνικό Κράτος με το παράσημο του "Τάγματος του Φοίνικα".

-Αλμπέρτο Εσκενάζυ (ηθοποιός): 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έπαιξε στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και σε βιντεοταινίες. Είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και εκδότης. Η κόρη του Σάρα Εσκενάζυ ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της ενώ έγινε γνωστή και μέσα από παιχνίδι επιβίωσης του Alpha Survivor.

σαάκ Σούσης (στιχουργός):
Γεννημένος στις 12 Αυγούστου το 1962 στο Τελ Αβίβ ζει στην Αθήνα από το 1963, σπούδασε βιβλιοθηκονομία. Μπήκε στην δισκογραφία το 1995. 



Το καφεδάκι σου
https://www.youtube.com/watch?v=mG-5PdjdA5I
Στίχοι: Νίκος Ρούτσος
Μουσική: Μανώλης Χιώτης
Εκτέλεση: Στέλλα Χασκίλ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες