Μουσικές βιογραφίες και μικρές αλήθειες τραγουδιστών, καλλιτεχών, μουσικών, στιχουργών, ποιητών και πολλών άλλων ΕΔΩ
30/11/24
Μιχάλης Ι. Κουνάλης
Δημήτρης & Μιχάλης Κουνάλης
"Ο Δημήτρης Κουνάλης σήμερα θεωρείται ένας άξιος συνεχιστής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς από μικρό παιδί εξ αιτίας της αγάπης του για τη κρητική λύρα, τη τιμά με σεβασμό και ευλάβεια παίζοντας και τραγουδώντας πάνω από 4 δεκαετίες. Γεννήθηκε το 1955 στο Χαράκι Μονοφατσίου του Νομού Ηρακλείου. Ο γιος του Μιχάλης Κουνάλης, εξαιρετικός ερμηνευτής και δεξιοτέχνης στο μαντολίνο, με τις κοινές εμφανίσεις τους διασκεδάζουν και ξεφαντώνουν τον κόσμο σε πανηγύρια, γάμους και συναυλίες. Επιτυχίες τους που αγαπήθηκαν είναι πολλές, όπως τα τραγούδια, «Χρυσό φτερό» και «Ματωμένα φεγγάρια», τα συρτά «Σ’ ενούς δεντρού τον ασκιανό», «Ο αετός», «Στο κάμπο λεμονιά» και οι κοντυλιές «Όφου το γιασεμί μου» και άλλα." [1]
28/11/24
Οι 10 πιο σκληροπυρινικοί οπαδοί της Ευρώπης
Οι 10 πιο σκληροπυρινικοί οπαδοί της Ευρώπης
Bad Blue Boys - Ντιναμό Ζάγκρεμπ
2nd Sector - Φερενσβάρος
Delije - Ερυθρός Αστέρας
Grobari - Παρτιζάν Βελιγραδίου
Çarşı - Μπεσίκτας
Inter City Firm (ICF) - Γουέστ Χαμ
Spartak Gladiators - Σπάρτακ Μόσχας
LOSC Army - Λιλ
27/11/24
Η ιστορία της trap μουσικής
Ο όρος "τραπ" αρχικά αναφερόταν σε μέρη όπου πραγματοποιούνταν διακινήσεις ναρκωτικών.
Η Trap είναι μουσικό υποείδος που δημιουργήθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το χιπ χοπ του Αμερικανικού Νότου (Ατλάντα, Τζόρτζια). Χαρακτηρίζεται από τους απειλητικούς της στίχους και ήχο που ενσωματώνει μισές ή τριπλές διαιρέσεις του χρόνου με hi-hat, βαριά μπάσα και έγχορδα χάλκινα. Τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί με την ηλεκτρονική χορευτική μουσική (EDM) από καλλιτέχνες που έχουν κάνει ρεμίξες και έχουν δημιουργήσει τραγούδια τραπ με χαρακτηριστικά που μοιάζουν περισσότερο στην EDM.Διάσημοι καλλιτέχνες που η μουσική τους βασίζεται στην Trap μουσική είναι παραγωγοί όπως οι: Metro Boomin, TM88, 808 Mafia, Southside, Sonny Digital και Young Chop. Διάσημοι ραπερ είναι οι: Chief Keef, Big Sean, Migos, Drake, Fetty Wap, 2 Chainz, Lil Wayne και πολλοί άλλοι.
Στην Ελλάδα, η Trap χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες των δισκογραφικών εταιρειών Capital Music, OffBeat Records, Jungle Juice, ATH Records, Mad House Records, Trapsion Entertainment, Black Phone Entertainment, Black Money Records, Crime Records Incorporation, NorthLine Studio, Balkan Records, Panik Records Entertainment και Lemon Music. Κάποιοι πολύ γνωστοί από αυτούς είναι ο Trannos, ο Light, ο Snik, ο TOQUEL, ο Υποχθόνιος, ο MadClip, οι ATC Family κ.ά..
https://youtu.be/iAgp-a5lTZ4?si=HfSDR4rdaIfXSsBg
23/11/24
Νατάσα Παπαδοπούλου -Τζαβέλλα
22/11/24
Διάσημοι Θαλασσοπόροι Ατρόμητοι Εξερευνητές
Μεγάλοι Εξερευνητές Θαλασσοπόροι
Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης («αυτός που έπλευσε στον Ινδικό»)
15ος μ. Χ.
Πέτρος Μαρτίνος (Το 1540 ακολούθησε τον Πέδρο ντε Βαλντίβια στην κατάκτηση του Περού.! )
18ος μ. Χ.
Ευστράτιος Ιωάννου Ντελάρωφ (Ήταν ο πρώτος ιστορικά τεκμηριωμένος Έλληνας εξερευνητής και έμπορος που έφθασε στην Αλάσκα)
21/11/24
Έλληνες της Βορείου Αμερικής: Καναδάς
Έλληνες του Καναδα
Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος θρυλείται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν ντε Φούκα, ναυτικός από την Κεφαλονιά που το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά που φέρουν το όνομα Juan de Fuca ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον. (Ο Φωκάς αναφέρεται επίσης και με το όνομα Απόστολος Βαλεριάνος)
Ελληνοκαναδοί
Μάρω Λύτρα -τραγουδίστρια
20/11/24
Αθανάσιος Νάσιουτζικ & Παυλίνα Νάσιουτζικ
Η οικογένειά του Νάσιουτζικ ήταν από τις πλουσιότερες της πόλης, και στην ιδιοκτησία της είχε το εργοστάσιο από το οποίο ηλεκτροδοτούνταν οι Σέρρες και η ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος σπούδασε χημεία στο ΑΠΘ. Την περίοδο της Κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, ενώ το 1947, την περίοδο του Εμφυλίου, οργάνωσε επίθεση με χειροβομβίδες στο εργοστάσιο της οικογένειάς του, καθώς ο πατέρας του ήταν δεξιός. Αναγκάστηκε να υπηρετήσει στον Εθνικό Στρατό και συνελήφθη από τους κομμουνιστές αιχμάλωτος. Στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία του Χότζα, όπου παρέμεινε οκτώ χρόνια. Μετά την απελευθέρωσή του από εκεί, μετέβη στην Αθήνα, όπου -μαζί με τα αδέλφια του ασχολήθηκε- με τις επιχειρήσεις και τη συγγραφή.
Την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα την έκανε το 1967 με το έργο "Οι Ρίζες", και τα επόμενα χρόνια συνέγραψε και δημοσίευσε διάφορα βιβλία και δοκίμια, μεταξύ των οποίων και τα: "Φυσική και άνθρωπος" (1969), "Βιολογία του χρόνου" (1970), "Το τραύμα του Αδάμ" (1971), "Πεδίο και ανταγωνισμός" (1974), "Το σήμερα και το αύριο" (1982), "Αναζητήσεις" (1984), "Σκέψη και ύπαρξης" (1985). Από το 1970 συνεργαζόταν με την εφ. Το Βήμα, δημοσιεύοντας επιστημονικά και φιλοσοφικά άρθρα. Αρθρογραφούσε, επίσης, στα περ. Ιωλκός, Νέα Εστία και Τομές. Εκείνα τα χρόνια είχε επίσης και έντονη κοινωνική παρουσία και δράση, και πολλές φορές συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και την υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε συνέδρια για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σοσιαλισμό, και τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1984 εντοπίζεται δολοφονημενος στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι με 97 σφυρί, ο συγγραφέας Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Νάσιουτζικ συνελήφθη από την Αστυνομία με βάση τις μαρτυρίες μιας γειτόνισσας του θύματος. Αρνήθηκε την ενοχή του και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χάπια. Τελικά, η προσαγωγή του στον ανακριτή έγινε στις αρχές Απριλίου του 1985. Η δίκη ήταν πολύκροτη και απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη. Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, στις 27 Μαΐου 1988, ήταν αθωωτική για τον Νάσιουτζικ λόγω αμφιβολιών. Με απόφαση όμως του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης, που ορίστηκε για τον Ιούνιο του 1990. Ο Νάσιουτζικ παρότι απέδρασε στο εξωτερικό, τελικά επέστρεψε για να δικαστεί. Το Εφετείο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη το 1993. Αποφυλακίστηκε το 1995, καθώς έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για τους ηλικιωμένους καταδικασθέντες. Το 1994 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Της φυλακής".
Απεβίωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Με τη σύζυγό του, τη μεταφράστρια και συγγραφέα Ζωή Νάσιουτζικ, απέκτησαν δυο κόρες: την Αρετή και τη συγγραφέα Παυλίνα Νάσιουτζικ.
Η Παυλίνα Νάσιουτζικ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Η διδακτορική διατριβή της εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Μουλλά. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του μείζονος ελληνισμού κσι στον τομέα της ιστορίας των ιδεών. Έχει συγγραψει 12 βιβλία εκ των οποίων το "Τοσο λίγη αλήθεια", στην οποία υπάρχει η όλη υπόθεση Νάσιουτζικ εκ των έσω. Τέλος, η και Νάσιουτζικ είναι η μητέρα του τρομοκράτη Νίκου Ρωμανού, που συνελλήφθη το Φεβρουάριο του 2013 και καταδικάστηκε για απόπειρα ένοπλης ληστείας.Οι 10 πιο ακριβές μάρκες αυτοκινήτων και οι 10 πιο γνωστές μάρκες μοτοσυκλετών
Ferrari
Porsche
Bugatti
Aston Martin
Lamborghini
Tesla
Pagani
Jaguar
Bentley
Mercedes-Benz
Οι 10 πιο γνωστές μάρκες μοτοσυκλετών
Harley Davidson
Yamaha
Kawasaki
Honda
Ducati
BMW
Triumph
Suzuki
Aprilia
Vespa
18/11/24
Τζωρτζ Κοσμάτος [George Cosmatos (1941-2005)]
Ακολούθησαν άλλες δύο ταινίες του μέχρι το 1997 όταν και αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο. Το 2004 διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα και απεβίωσε στις 19 Απριλίου 2005 στη Βικτώρια του Καναδά.
Ξένες διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα
11 μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίστηκαν εκ ολοκλήρου ή εν μέρει στην όμορφη Ελλάδα
https://youtu.be/VWVffhBDihw?si=AiV9uXwhQykmQy-b
17/11/24
Οι 10 πιο διάσημες αθλητικές εφημερίδες και αθλητικά περιοδικά
Οι 10 πιο γνωστές αθλητικές εφημερίδες & αθλητικά περιοδικά στον κόσμο
Sports Illustrated (ΗΠΑ)
L'Équipe (Γαλλία)
France Football (Γαλλία)
Kicker (Γερμανία)
La Gazzetta dello Sport (Ιταλία)
Tuttosport (Ιταλία)
Mundo Deportivo (Ισπανία)
As (Ισπανία)
A Bola (Πορτογαλία)
O Jogo (Πορτογαλία)
16/11/24
Οι 20 πιο γνωστές ξένες εφημερίδες
Οι 20 πιο γνωστές ξένες εφημερίδες
Πράβντα (ΕΣΣΔ)
Ιζβέστια (ΕΣΣΔ)
The Wall Street Journal (ΗΠΑ)
New York Times (ΗΠΑ)
The Washington Post (ΗΠΑ)
Süddeutsche Zeitung (Γερμανία)
Bild (Γερμανία)
The Times (Αγγλία)
The Economist (Αγγλία)
Financial Times (Αγγλία)
Le Monde (Γαλλία)
Le Figaro (Γαλλία)
El País (Ισπανία)
El Mundo (Ισπανία)
Corriere della Sera (Ιταλία)
La Repubblica (Ιταλία)
The Jerusalem Post (Ισραήλ)
Yomiuri Shimbun (Ιαπωνία)
Dainik Bhaskar (Κίνα)
Sabah (Τουρκία)
Φαίδρος Στασίνος / Paul Stassino (1930-2012)]
Μανώλης Ρακιντζής
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Μανώλης Ρακιντζής
Νίκος Λουκάς
Επιτυχίες του: «Τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι» (Διονυσίου), «Βάρα μου το ντέφι», «Είμαστε χαμένοι από χέρι» (Βιτάλη), «Δεν μπορεί κάτι πρέπει να γίνει», «Αν με αγαπούσες λίγο», (Κοντολάζος), «Όλα για μένα είναι εσύ», «Δεν μας ένιωσε καρδιά μου» (Πίτσα Παπαδοπούλου), «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός», «Ζηλεύω τα πουλιά», «Μάνα μου» (Καζαντζίδης) «Απελπισμένα σε αγαπώ» (Στανίση), «Αιώνιες αγάπες», «Στην οδό της τρέλας» (Λ. Βελής), «Ανακαλύπτω» (Γαλάνη) κ.ά.
15/11/24
Νικηφόρος Μανδηλαράς (1928-1967)
Ο δημοκρατικών πεποιθήσεων δικηγόρος και εκδότης εφημερίδας Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1928 στην Κόρωνο της Νάξου. Υπερασπίστηκε πολλές φορές πολίτες που διώκονταν για την πολιτική τους δράση και στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ανέλαβε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Σχεδίαζε να πολιτευτεί με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Μάιο του 1967 και οι οποίες τελικά δεν έγιναν εξ αιτίας της επιβολής της Δικτατορίας. Λόγω της ανάμειξής του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ως συνηγόρου υπεράσπισης και της πολιτικής του δράσης, ο Μανδηλαράς κινδύνευε μετά την επιβολή της δικτατορίας. Έτσι στις 17 Μαΐου 1967 επιβιβάστηκε κρυφά στο πλοίο RITA-V με σκοπό να διαφύγει στην Κύπρο. Πέντε ημέρες αργότερα όμω ψαράδες βρήκαν το πτώμα του στην παραλία Γενναδίου της Ρόδου.
14/11/24
Γεώργιος Χρυσοστομίδης "Αρκοντής" (1913-1970)
13/11/24
Έλληνες του εξωτερικού: Γερμανία
Ελληνες της Γερμανίας
Οι Έλληνες της Γερμανίας αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεταναστών της χώρας, μετά από Τούρκους, Ιταλούς και Πολωνούς.
Μάικ Γαλάκος, Γιώργος Δώνης, Ντέμης Νικολαΐδης, Φάνης Γκέκας, Κώστας Μήτρογλου, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Γιάννης Μασμανίδης, Δημήτρης Γραμμόζης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Αργύρης Γιαννίδης κ.ά.