7/4/25

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης

Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος»

Α΄ Φάση: 1913-1914 [Επιχειρήσεις μαζικών εκτοπισμών] 

Η έναρξη γενικευμένων διωγμών ξεκίνησε κατά τα τέλη του 1913, με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, ενώ αρχικός στόχος ήταν οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Θράκης. Με την καθοδήγηση όμως Γερμανών συμβούλων της Οθωμανικής Αυτοκρατορία, από τον Μαϊού του 1914, οι διώξεις επεκτάθηκαν επίσης και στη δυτική Μικρά Ασία. Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων από τη δυτική Μικρά Ασία (πριν εισέλθει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), σύμφωνα με στατιστική του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν 153.890 Έλληνες, σε αυτή τη φάση των διωγμών. 

Β΄ Φάση: 1914-1918 [Νέα μέτρα εξόντωσης των μειονοτήτων] 

Η είσοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον πόλεμο σήμανε και την έναρξη νέων κυμάτων διωγμών. Αρχικά εφαρμόστηκαν σειρά από οικονομικά μέτρα, για την ικανοποίηση των αναγκών του πολέμου και στη συνέχεια οι Οθωμανικές Αρχές προχώρησαν στη μαζική στρατολόγηση, όλων των υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από 20 έως 45 ετών, ενώ όσοι ήταν πάνω από 45 ετών, υποχρεώθηκαν να εργαστούν στα περιβόητα "Τάγματα Εργασίας". Με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, υπογράφεται στις 30 Οκτωβρίου 1918 και μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων. 

Σύμφωνα με την έκθεση Ελλήνων βουλευτών της τουρκικής βουλής που υποβλήθηκε το 1918, τα θύματα των διωγμών συνολικά, νεκροί και εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 750.000. Πάντως, σε σχέση με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, για την εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών, προτιμήθηκαν λύσεις που θα οδηγούσαν στον αργό αλλά σταδιακό αφανισμό προκειμένου να αποφευχθεί, όσο το δυνατόν, η διεθνής κατακραυγή από το νέο κύμα ωμοτήτων. 

Γ' Φάση: 1921-1923

Η αποτυχημένη εκστρατεία στην Μικρά Ασία και η αποχώρηση του ελληνικού στρατού από εκεί θα δώσει την καλύτερη ευκαιρία και συνάνα το κατάλληλο άλλοθι στους Τούρκους για να δώσουν την χαριστική βολή στο χριστιανικό στοιχείο της περιοχής. 

Κι σαράντους κι μαράντους
https://youtu.be/5sbcAXAN7_8?si=5J9Be7O1WlveJlzU
Παραδοσιακό Θρακιώτικο

 

3/4/25

Οι 10 πιο όμορφες γυναίκες διαιτητές

Female football referees & lineswomen 

Top 10

Fernanda Colombo Uliana (Brazil) 
https://www.instagram.com/fernandacolombo/?hl=en

Carla García Alarcón (Spain) 
https://www.instagram.com/carla_garciaa23/?hl=en

Elena Tambini (Italy)
https://www.instagram.com/elytamb/?hl=en

Katie Patterson (Australia) 

Rebecca Welch (England) 

Aurélie Sarà Bollier (Switzerland) 

Denise Bueno (Brazil)

Katalin Kulcsár (Hungary)

Ανδρομάχη Τσιοφλίκη (Ελλάδα) 

Ξένια Ηροδότου (Κύπρος) 

2/4/25

Λίνος Ιωαννίδης

Ο Λίνος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία ποίησης. Επίσης, έχει γράψει κείμενα για το έργο λογοτεχνών, θεατρικούς μονολόγους και διαλόγους και έχει μεταφράσει ποίηση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι γιος του Κύπριου ζωγράφου Άντη Ιωαννίδη και αδελφός του τραγουδιστή και τραγουδοποιού Αλκίνοου Ιωαννίδη.

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ -Θέμεθλο
https://youtu.be/sAIIbOvrFYM?si=GmcVvu1pa0HtJoXM
Ποίηση: Λίνος Ιωαννίδης 

 

Ο φλεγόμενος ποδηλάτης
https://youtu.be/r8GSW5BqLfE?si=cp-i3l6DpswMlmwD
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Διαβάζει ο Λίνος Ιωαννίδης

 

Άντης Ιωαννίδης

Ο Κύπριος ζωγράφος Άντης (Αντρέας) Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1939. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 παρουσιάζει το ζωγραφικό του έργο σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Την ίδια δεκαετία εισήγαγε τις γραφικές τέχνες στον τόπο του εργαζόμενος σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Έχει φιλοτεχνήσει βιβλία, περιοδικά, αφίσες, κέρματα, μετάλλια, γραμματόσημα. Επίσης, εργάστηκε στους τομείς της σκηνογραφίας, του κινηματογράφου, του κινούμενου σχεδίου, της φωτογραφίας, της τοιχογραφίας, της τυπογραφίας και της χαρακτικής. Δίδαξε τέχνη στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έγραψε και δημοσίευσε κείμενα και έδωσε διαλέξεις. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης "Χρωμόλευκο" (1991) και "Άπατρις Ύπνος" (Το Ροδακιό, 2018), με μεγάλο αδημοσίευτο ποιητικό έργο. Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Τιμήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη συμβολή του στην κατανόηση των κρατών μέσα από την εργασία του (1989) και στην Κύπρο για την συμβολή του στην ανοικοδόμηση της χώρας (2001). Απέκτησε δύο γιους, τον ποιητή Λίνο Ιωαννίδη και τον τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Η μάνα μου το Πάσχα
https://youtu.be/XIhKR7pIqc8?si=oiuIkh62mJtHaPDT
Στίχοι: Άντης Ιωαννίδης 
Μουσική-Εκτέλεση: Αλκίνοος Ιωαννίδης 


«Κόντεψα να φύγω από την Ελλάδα τρεις φορές τα τελευταία χρόνια», αποκαλύπτει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο σημείωμά του νέου του δίκου. «Τι θα έβαζα σε μια μικρή αποσκευή; Τι θα κρατούσα από τον τόπο, την εποχή και τον εαυτό που θα άφηνα; Πώς συσκευάζονται ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος, όσα δηλαδή κάνουν τον κάθε έναν μας αυτό που είναι; Ποια είναι τα απολύτως απαραίτητα, αυτά που, για να χωρέσουν, πρέπει να αφαιρεθεί κάτι άλλο;». 
Και συνεχίζει: «Όπως, φεύγοντας βιαστικά οι πρόσφυγες, παίρνουν μαζί τα στέφανα και τις φωτογραφίες τους, έτσι έκλεισα στη Μικρή Βαλίτσα κάποια λαϊκά τραγούδια, ανάμεσα σε εικόνες του προσώπου και του καιρού μας. Επιστρέφοντας χωρίς να έχω φύγει, την ανοίγω πάλι, για να βρω μικρά κομμάτια μνήμης, τη θολή συνείδηση της τωρινής στιγμής και την προσμονή της μέρας που θα έρθει - κι ας μην έρθει. Όλα μαζί ανάκατα, μπερδεμένα, στριμωγμένα κι ακριβά». Στα 13 τραγούδια του άλμπουμ, από τα οποία έχει ήδη ξεχωρίσει το κομμάτι «Πάντα Θα Ξημερώνει», τη σύνθεση, τους στίχους και την ενορχήστρωση έχει κάνει ο ίδιος ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εκτός από το «Χατζιδακιάς» για το οποίο μελοποιήθηκαν στίχοι του Νίκου Γκάτσου, γραμμένοι για τον Μάνο Χατζιδάκι και το «Η Μάνα Μου Το Πάσχα», στο οποίο έχει γράψει στίχους ο πατέρας του, Άντης Ιωαννίδης. 

Επίσης, να σημειωθεί ότι στο τραγούδι «Χατζιδακιάς» συμμετέχει η Μαρία Φαραντούρη και στο «O Τιμονιέρης» ο Σωκράτης Μάλαμας. Το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε, όπως πάντα, ο Άντης Ιωαννίδης. Το άλμπουμ «Μικρή Βαλίτσα» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, κυκλοφορεί όπως και η υπόλοιπη δισκογραφία του, από την Cobalt Music.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες

1,882,426