6/9/19

HALL OF FAME: Οι τρεις καλύτεροι Έλληνες καλαθοσφαιριστές

Οι τρεις καλύτεροι Έλληνες μπασκετμπολίστες

Ο Νίκος Γκάλης (Nick Galis) γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957  στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς μετανάστες. Ο ίδιος παρότι αρχικά ασχολήθηκε με την πυγμαχία πολύ γρήγορα θα στραφεί προς την καλαθοσφαίριση και το 1975 θα εισαχθεί στο Seton Hall University του New Jersey. Εκεί ξεχωρίζει αμέσως για τις ικανότητές του και γόνεται ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές του κολλεγιακού πρωταθλήματος. Ο Γκάλης (1.83μ) αγωνιζόταν στη θέση του σούτιγκ γκαρντ και σκόραρε με μεγάλη ποικιλία κινήσεων. Την περίοδο 1978-79 αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA με 27,5 πόντους μ.ο. πίσω από τον δεύτερο. Στο τέλος εκείνης της σεζόν συμμετείχε στο ντραφτ (θεσμοθετημένη διαδικασία επιλογής μελλοντικών επαγγελματιών από αθλητικά σωματεία στις Η.Π.Α.) του NBA και επιλέχθηκε από την ομάδα Boston Celtics μόλις στον τρίτο γύρο της διαδικασίας και συνολικά την 68η θέση. Το καλοκαίρι του 1979 οι ελληνικές ομάδες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να τον αποκτήσουν όμως τελικά ο ίδιος προτίμησε να ενταχθεί στην ομάδα Άρη Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Γκάλης θα δοξαστεί με τον Άρη σε μία υπέροχη τετραετία και ακολούθως με τον Παναθηναϊκό σε μία ακόμη τριετία κερδίζοντας συνολικά 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα. Αναμφίβολα όμως η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του ήταν στο Ευρομπάσκετ του 1987 όπου και αναδείχθηκε σαν ο MVP της διοργάνωσης. Ο Γκάλης θεωρείται ως η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής. Το 2017 έγινε και ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall Of Fame, περνώντας έτσι στο "πάνθεον" του παγκόσμιου μπάσκετ.



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1994, στην Αθήνα και μεγάλωσε στη περιοχή του Ζωγράφου. Οι γονείς του, Νηγηριανοι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και την γιαγιά του. Οι γονείς του απέκτησαν άλλα 3 αγόρια στην Ελλάδα, το Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας, ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Η οικογένεια απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη είναι «Σίνα-Ούγκο». Ο Γιάννης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Α2 ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Κατόπιν, επιλέχθηκε στο ΝΒΑ Ντραφτ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2013. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικού κράτους του έδωσαν την ελληνική υπηκοότητα επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013, δηλαδή
ένα μήνα μετά την επιλογή του στα Ντραφτς. Πλέον ο Γιάννης (2.11.μ) παίζει σε όλες τις θέσεις και έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο παίκτη των Μπακς. Ο Γιάννης έχει παίξει δύο φορές στο NBA All Star και είναι ο ηγέτης της Εθνικής Ελλάδο. Στους Μπακς έχει τον αριθμό 34 στη φανέλα του και στις ΗΠΑ είναι γνωστός σαν The Greek Freak. Τέλος καλαθοσφαιριστής είναι και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που παίζει στον Παναθηναϊκό και είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. 

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, o εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1980 στη Καστοριά. Ο Δημήτρης ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ σε ηλικία 14 ετών και μέχρι τα 19 του αγωνίστηκε στην ομάδα της γενέτειρας του. Το καλοκαίρι του 1999, σε ηλικία 19 ετών, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, όταν πήρε μεταγραφή για να αγωνιστεί στον Ηρακλή όπου και παρέμεινε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Με την ομάδα του Ηρακλή συμμετείχε σε 124 παιχνίδια πρωταθλήματος σκοράροντας 1121 πόντους με 592 ριμπάουντ, 225 κλεψίματα και 413 ασίστς. Το καλοκαίρι του 2004 υπογράφει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Με τον ΠΑΟ ο Διαμαντίδης (1.96 μ.) θα κερδίσει κυριολεκτικά τα πάντα αφού έχει τις περισσότερες διακρίσεις σε ατομικό, επίπεδο για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε συνολικά 22 τίτλους (9 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 10 Κύπελλα Ελλάδος και 3 Πρωταθλήματα Ευρώπης). Αποτελεί μέλος της καλύτερης δεκάδας για την πρώτη δεκαετία στην ιστορία της Ευρωλίγκα (2001-2010), ενώ ήταν υποψήφιος για να αναδειχθεί μία από τις πενήντα σημαντικότερες προσωπικότητες της Ευρωλίγκα ,για τα πενήντα χρόνια της διοργάνωσης (1958-2008). Επίσης ο ρόλος του στην επανάκαμψη της εθνικής ομάδας μπάσκετ, υπήρξε καθοριστικός για τις μεγάλες επιτυχίες με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών 2006. Ο Διαμαντίδης, σφράγισε με τον πολυδιάστατο τρόπο παιχνιδιού του μια ολόκληρη εποχή, μένοντας στην ιστορία του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού μπάσκετ και αποτελώντας πρότυπο αθλητή για τις επόμενες γενιές καλαθοσφαιριστών.

Tο τραγούδι του Ζουγανέλη για τον Γκάλη 27/9/15
https://www.youtube.com/watch?v=MagMY5PuBSA


My Top5
Παναγιώτης Γιαννάκης
Παναγιώτης Φασούλας
Φραγκίσκος Αλβέρτης
Γιώργος Σιγάλας
Γιάννης Σπανούλης 

Κορυφαίοι Ξένοι που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα
Ντέγιαν Μποτίρογκα 
Πέτζα Στογιάκοβιτς 
Ντομινίγκ Ουίλκινς
Σαρούνας Γιασκεβίτσιους
Μάικ Μπατίστ

Καλύτεροι Προπονητές
Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς
Ντούσαν Ίβκοβιτς
Παναγιώτης Γιαννάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες