3/3/22

Τα τρία καλύτερα ελληνικά podcast

Τpodcasting είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε χρήστες η οποία τους επιτρέπει να ακούσουν μια συζήτηση όποτε το ζητήσουν. [Αντίστοιχα όταν υποστηρίζεται βίντεο ονομάζεται vidcasting ή video podcasting, videocasting, και vodcasting.] Ο όρος ραδιόφωνο έχει χαρακτηριστεί λανθασμένος για την περιγραφή ενός podcast καθώς τα podcast είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα, και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στον χρόνο, και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους, αντίθετα τα podcast μπορούν να δημιουργηθούν από καθένα που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης και σύνδεση στο internet. 

Τα τρία καλύτερα ελληνικά podcasts

1) Διορθωτικά μαθήματα Ιστορίας, με τον καθηγητή Γιώργο Μαυρογορδάτο

"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και η ψευδής Ιστορία γίνεται κάποτε εξίσου επικίνδυνη με τις ψευδείς ειδήσεις – τα λεγόμενα fake news."

https://pod.gr/diorthotika-mathimata-istorias/




2) Apla Kai Andrika με τον Σπύρο Ανδριανό και τον Χρήστο Παπανίκα

"Podcast της Αυτοβελτίωσης. Φλερτ, σχέσεις, ανθρώπινη συμπεριφορά και επικοινωνία και ό,τι απασχολεί τον σύγχρονο Άντρα αναλύεται Απλά + Ανδρικά."

http://www.aplakaiandrika.gr/


3) Για Πες Καμιά Ταινία

"Ο Στάθης Κόλιας και ο Φίλιππος Χατζίκος κάνουν αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος, ή σχεδόν αυτό μιας και σχολιάζουν ταινίες που παίζουν τώρα (αλλά και παλαιότερες) χωρίς spoiler δίνοντάς απάντηση στο αιώνιο ερώτημα που στοιχειώνει τις νύχτες στην καραντίνα: «Τι ταινία να δω»;"

https://podcasts.apple.com/us/podcast/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1/id1483534133


Τέλος άλλα πολύ δημοφιλή ελληνικά podcasts είναι του Άρη Δημοκίδη, της Σεμίνας Διγενή, του Θόδωρου Παπακώστα και του John Taramas. 

1 σχόλιο:

  1. Ο όρος podcasting αναφέρεται πρώτη φορά το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στη Guardian. Ο όρος "podcast" είναι παράγωγος του iPod της φορητής συσκευής μουσικής της Apple και του broadcast. Αν και είναι σαφές και κοινώς αποδεκτό ότι ο όρος έχει να κάνει με το iPod που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Apple, για να αποφευχθούν προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων το podcast αποκαλείται και Personal On Demand broadCAST. Ο Adam Curry, ο οποίος δημιούργησε το δημοφιλές πρόγραμμα iPodder το οποίο είναι λογισμικό podcatcher, αυτοαποκαλείται «podfather» («πατέρας των podcast») και έχει γίνει γνωστός για παραποίηση άρθρων για το podcasting στην αγγλική Βικιπαίδεια, τα οποία προσπαθούσε να κάνει να υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο πρώτος παραγωγός. Στην πραγματικότητα, αν και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του podcasting δεν ήταν ο πρώτος podcaster.

    Υπάρχουν επίσης πολλά videocast και podcast τα οποία έχουν δημιουργηθεί από οργανισμούς όπως το BBC, και την Deutsche Welle.


    Τρόπος μετάδοσης των podcast
    Η λειτουργία του έχει ως εξής: Ο παραγωγός ηχογραφεί τις εκπομπές του και τις ανεβάζει στο Ίντερνετ (συνήθως σε μορφή MP3 ή M4A) -- στον διαδικτυακό εξυπηρετητή του ή σε ένα διαδικτυακό αρχείο όπως το Internet Archive -- απ' όπου οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν και να το ακούσουν όποτε θέλουν. Για να γίνεται αυτόματα η μετάδοση των podcast συνήθως χρησιμοποιούνται blogs (για αυτό και τα podcast ορισμένες φορές ονομάζονται «audioblogs» («ακουστικά blogs»), στα οποία υπάρχουν άρθρα με συνδέσμους με το αρχείο ήχου. Υπάρχουν podcatchers, προγράμματα δηλαδή που λαμβάνουν podcast. Αυτά χρησιμοποιούν τα RSS feeds των blogs που συνήθως χρησιμοποιούνται για podcast, και βρίσκουν το αρχείο ήχου, το οποίο κατεβάζουν αυτόματα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να το μεταφέρουν σε ένα κινητό ή σε μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου και να το ακούσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.x

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες