16/1/14

Ελευθερία Ελευθερίου "Ρε αυτή έχει φωνάρα"

Η Ελευθερία Ελευθερίου γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1989 στο Παραλίμνι και μεγάλωσε στο χωριό Φρέναρος της Ελέυθερης Περιοχής Αμμοχώστου. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε μαθήματα θεωρίας μουσικής και πιάνου. Σε ηλικία 15 ετών παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής. Έπειτα από κάποιες εμφανίσεις σε μουσικά συγκροτήματα αλλά και ως σολίστας στην λαϊκή ορχήστρα του ΡΙΚ, ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγουδιού. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ (University of Surrey) της νότιας Αγγλίας στην Μουσική και στην Μουσική Εκτέλεση (Music and Performance) εργάστηκε σε μαγαζιά. Έγινε γνωστή από το ελληνικό X Factor όπου έφυγε στο 5ο Live. Η Ελευθερία προσπάθησε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision το 2010, αλλά το τραγούδι της διέρρευσε στο διαδίκτυο λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση των τραγουδιών και, εντέλει, αποκλείστηκε. Το 2012 με τηλεοπτική ψηφοφορία, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision με το "Aphrodisiac". Τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια του Ανδρέα Γεωργίου κάνει τα πρώτα της βήματα σαν ηθοποιός.

Special thanks to Britneakifan -University of Surrey

Ελευθερία Ελευθερίου - Χίλιες Σιωπές
http://www.youtube.com/watch?v=en79DhLOqpU
Στίχοι-Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης
Πρώτη Εκτέλεση: Ελένη Τσαλιγοπούλου


Ελευθερία Ελευθερίου - Tonight (Σήμερα)
http://www.youtube.com/watch?v=OhKmMnKNGSU
Στίχοι: Ελεάνα Βραχάλη Μουσική: Reamonn



Ελευθερία Ελευθερίου - Μισιρλού -Pump it
http://www.youtube.com/watch?v=Ol3fzfVuihQ    
Στίχοι-Μουσική: Νίκος Ρουμπάνης*
 
"Ξεκίνησε ως "Μουσουρλού" στα χείλη του Μιχάλη Πατρινού το 1927. Γρήγορα έγινε Μισιρλού και συντρόφευσε τη Ρόζα Εσκενάζυ, την Δανάη, την Σοφία Βέμπο, σε ρεμπέτικα στέκια και σε κοσμικά σαλόνια. Λαθρεπιβάτις, χωρίς χαρτιά και πασσαπόρτι, πέρασε τον Ωκεανό κι έγινε Misirlou, αλλά και Miserlou στη σύγχρονη γη της Επαγγελίας. Λικνίστηκε σε ρυθμούς οριεντάλ, αλλά και τζαζ. Χόρεψε σε εβραϊκούς γάμους. Έγινε η αγαπημένη των απανταχού surfer. Συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες. Έκλεισε την αυλαία των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Και στα στερνά της, τότε που οι άλλοι γίνονται χούφταλα, εκείνη γίνεται raper και gamer. Κατά βάθος όμως παραμένει πάντα η ίδια, η Μισιρλού, η μαγική, ξωτική, ομορφιά..."

http://4misirlou.blogspot.com/

2 σχόλια:

  1. Μισιρλού, που σημαίνει Αιγύπτια (από την τουρκική λέξη "Mısırlı"; που παράγεται από το αραβικό مصر, Miṣr, "Αίγυπτος" και σημαίνει "Αιγύπτιος/Αιγύπτια") είναι ο τίτλος ενός ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, που είναι σήμερα πολύ δημοφιλές σε τέσσερα εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής: στο ρεμπέτικο, στη λαϊκή μουσική της Μέσης Ανατολής, στην εβραϊκή μουσική που παίζεται σε γάμους και γιορτές (Κλεζμέρ), και στο surf rock.

    Το τραγούδι πρωτοπαίχτηκε από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού στην Αθήνα, το 1927. Όπως συνέβαινε και με σχεδόν όλα τα πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια, ο αυθεντικός συνθέτης του τραγουδιού έμεινε άγνωστος, και η σύνθεση κατοχυρώθηκε στον αρχηγό της κομπανίας. Η μελωδία κατά πάσα πιθανότητα συντέθηκε συλλογικά από τους μουσικούς, όπως συνέβαινε συχνά εκείνη την εποχή, ενώ οι στίχοι ήταν σχεδόν σίγουρα του Πατρινού. Στην αρχική έκδοση του τραγουδιού, το όνομα της κοπέλας του τίτλου προφερόταν από τον Πατρινό "Μουσουρλού", με βαριά Σμυρναΐικη προφορά.

    Το τραγούδι αρχικά γράφτηκε σαν ζεϊμπέκικο, σε πιο αργό ρυθμό και διαφορετικό τόνος απ' τη σημερινή "οριεντάλ" έκδοση χάρη στην οποία έχει γίνει γνωστό. Έτσι ακούγεται στην πρώτη γνωστή ηχογράφηση, που έκανε ο Πατρινός στην Ελλάδα γύρω στο 1930· μια δεύτερη ηχογράφηση έγινε απ' τον ίδιο στη Νέα Υόρκη, το 1931.

    Το 1941 ο Νικ Ρουμπάνης, ένας ελληνοαμερικάνος δάσκαλος της μουσικής, κυκλοφόρησε μια ορχηστρική τζαζ εκτέλεση του τραγουδιού, αναφέροντας τον εαυτό του σαν συνθέτη. Μια και ο ισχυρισμός του αυτός ποτέ δεν αμφισβητήθηκε, θεωρείται ακόμα και σήμερα σαν ο συνθέτης του κομματιού. Οι S. Russell, N. Wise και M. Leeds αργότερα έγραψαν αγγλικούς στίχους για το τραγούδι. Ο Ρουμπάνης άλλαξε επίσης τον τόνο και τη μελωδία, δίνοντας στο τραγούδι τον ανατολίτικο ήχο με τον οποίο είναι γνωστό σήμερα.

    Το τραγούδι διασκευάστηκε από τον surf κιθαρίστα Ντικ Ντέιλ (Dick Dale) στη δεκαετία του '60, όταν κάποιος απ' το κοινό του τον ρώτησε αν μπορούσε να παίξει ένα ολόκληρο τραγούδι πάνω σε μια μόνο χορδή της κιθάρας. Η εκτέλεση του Ντέιλ ήταν αυτή που έκανε γνωστό το τραγούδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντέιλ είχε Λιβανέζικες ρίζες και συχνά ανέφερε την επιρροή της Αρμένικης μουσικής στο κιθαριστικό του στυλ, κι έτσι πολλοί πίστεψαν κατά καιρούς ότι το τραγούδι ήταν Αρμένικο ή Λιβανέζικο. Η ανατολίτικη βερσιόν του τραγουδιού υπήρξε επί χρόνια πολύ δημοφιλής στη Μέση Ανατολή, κι έτσι αρκετοί από αυτή την περιοχή πιστεύουν ότι είναι παραδοσιακό τραγούδι της χώρας τους.

    Το 1963, οι Beach Boys στο άλμπουμ τους Surfin' USA παρουσίασαν μια εκτέλεση του τραγουδιού παρόμοια με αυτή του Ντέιλ, κάνοντας έτσι τη Μισιρλού ένα κομμάτι της surf παράδοσης αλλά και της Αμερικάνικης ποπ κουλτούρας. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες επανεκτελέσεις, από καλλιτέχνες όλων των ειδών.

    Το 1994 η Μισιρλού -στη βερσιόν του Ντέιλ- έγινε ξανά επιτυχία, καθώς ακουγόταν στο σάουντρακ της ταινίας Pulp Fiction. Το 2004, το τραγούδι επιλέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σαν ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών, και ακούστηκε στην τελετή λήξης των αγώνων από την Άννα Βίσση. Τελευταία, το 2006, η εκτέλεση του Ντέιλ ξανάγινε δημοφιλής, καθώς αποτέλεσε τη βάση για το single των Black Eyed Peas Pump It.

    Στην Ελλάδα, τη Μισιρλού έχουν τραγουδήσει αρκετοί καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίος η Σοφία Βέμπο και ο Νίκος Γούναρης. Οι Last Drive έκαναν μια ορχηστρική surf διασκευή στο κομμάτι στο πρώτο τους άλμπουμ Underworld Shakedown το 1986. Αργότερα άλλη μια γκαράζ μπάντα, οι Sound Explosion παρουσίασαν τη δική της εκδοχή, σε πιο αργό τέμπο και πιο κοντά στην αυθεντική εκτέλεση, με τίτλο Misirlou the Greek.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TONIGHT
    written by Kernaghan, Fiona Sheree.

    She never took the train alone
    She hated being on her own
    She always took me by the hands
    And say she needs me
    She never wanted love to fail
    She always hoped that it was real
    She'd look me in the eyes
    and said believe me.
    And then the night becomes the day
    And there’s nothing left to say
    If there's nothing left to say
    Then something’s wrong.

    Oh tonight, you killed me with your smile.
    So beautiful and wild, so beautiful.
    Oh tonight, you killed me with your smile.
    So beautiful and wild so beautiful and wild.

    And as the hands would turn with time
    She'd always say that she was mine
    She'd turn and lend a smile,
    To say that she's gone.
    But in a whisper she'd arrive
    And dance into my life.
    Like a music melody,
    Like a lovers song.

    Oh tonight, you killed me with your smile.
    So beautiful and wild, so beautiful.
    Oh tonight, you killed me with your smile.
    So beautiful and wild, so beautiful and wild.

    Through the darkest night
    Comes the brightest light.
    And the light that shines
    Is deep inside.
    It's who you are.

    Oh tonight, you killed me with your smile.
    So beautiful and wild, so beautiful.
    Oh tonight, you killed me with your smile.
    So beautiful and wild, so beautiful, beautifuuuuuuuuuuuuul

    Ooooh tonight, you killed me with your smile
    So beautiful and wild, so beautiful and wild
    So beautiful and wild
    So beautiful and wild

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες