24/7/20

Η φόλα της μεταπολίτευσης (1974--2010)

Με τον όρο Μεταπολίτευση ή Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία εννοείται η περίοδος μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1974, και αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αν και η αρχή της ιστορικής περιόδου της μεταπολίτευσης βρίσκεται ξεκάθαρα στο καλοκαίρι του ΄74 και την ανάληψη της εξουσίας από τους πολιτικούς, υπάρχουν διαφωνίες για το πότε και εάν αυτή τελείωσε. 

Η "λύση Καραμανλή": Η μεταπολίτευση ξεκινάει με το που αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρχηγός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις 24 Ιουλίου 1974. Η μεταβατική πολιτική αυτή κυβέρνηση σχηματίστηκε όπως είπαμε με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μέλη κάποια στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων ΕΡΕ και ΕΚ και μερικά στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα. Στόχος της ήταν η διαχείρηση του Κυπριακού, η ανασυγκρότηση της πολιτικής ζωής, η κατάργηση ανελεύθερων νόμων, η οριστική απομάκρυνση του στρατού από την πολιτική και η νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Αντί αυτών δημιουργήθηκαν δύο νέα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Το πρώτο ήταν η Νέα Δημοκρατία με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου, διακηρύσσοντας την ανάγκη σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας, ιδρύοντας το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Από τα άλλα σημαντικά πολιτικά κόμματα, επανεμφανίζεται η προδικτατορική Ένωση Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο ΜαύροΗ κυβέρνηση αυτή διήρκεσε ως τις 21 Νοεμβρίου 1974 ενώ καμπή υπήρξε το δημοψήφισμα της 22 Νοεμβρίου 1974 για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ βασιλευομένης και αβασίλευτης δημοκρατίας με την αβασίλευτη να επικρατεί με 69,18%. Έτσι θεσπίστηκε το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που ισχύει μέχρι και σήμερα στην ΕλλάδαΣτις δε εκλογές που ακολούθησαν αναδείχθηκε Κυβέρνηση, πάλι υπό τον Καραμανλή, μετά από τη νίκη του νεοϊδρυθέντος κόμματός του, της ΝΔ.

Διάφοροι πολιτκοί, ιστορικοί και δημοσιογράφοι κατά καιρούς έχουν διαφωνήσει στο κατά πόσον η μεταπολίτευση υπήρξε πετυχημένη δεδομένου ότι και η Κυβέρνσης Ενότητας έληξε χωρίς να πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό για τον οποίο ανέλαβε καθώς δεν κατάφερε ούτε στο ελάχιστο να πετύχει την απάλυνση των πληγών που είχαν ανοίξει οι ιδεολογικές διαμάχες από την απελευθέρωση μέχρι το 1974 ή την κάθαρση του στρατού από τα στελέχη τα οποία είχαν εμπλοκή στην στην προδοσία της Κύπρου αλλά και οι Κυβερνήσεις που ακολούθησαν στα επόμενα πολλά χρόνια φάνηκαν χειρότερες και από τους ίδιους τους δικτάτορες αφού οδήγησαν την χώρα και τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που εκδηλώθηκε φανερά το 2009 και οδήγησε πολλούς παρατηρητές να κάνουν λόγο για το ξεκίνημα μιας νέας ιστορικής περιόδου. Εαν λοιπόν κάποιος θέλει να δει σε φάσεις ή τμηματικά την Μεταπολίτευση, θα πρέπει να διαχωρίσει σε δύο μεγάλες υποπεριόδους: Α) «Η πρώτης μεταπολίτευσης» ξεκινά με την Κυβέρνσηη Εθνικής Ενότητας στις 24 Ιουλίου 1974 και τελειώνει ουσιαστικά με τον θάνατο των δύο ιστορικών ηγετών και ιδρυτών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της χώρας ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και Β) «Η δεύτερη μεταπολίτευσης» ξεκινά με την Κυβέρνηση Σημίτη το 1996 και τα Ίμια και φτάνει μέχρι την εκλογή του Τζέφρυ Παπανδρέου και την υπαγωγή της χώρας στις 23 Απριλίου 2010 στη δίνη των Μνημονίων. 


Το ρέκβιεμ της μεταπολίτευσης 
https://www.youtube.com/watch?v=DL1fUmBW15w
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες