22/7/22

Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941)

Ο Διονύσης Λαυράγκας θεωρείται ως ο θεμελιωτής του Ελληνικού μελοδράματος και από τους πρώτους συνθέτες που στα έργα τους ενσωμάτωσαν στοιχεία ελληνικής δημοτικής μουσικήςΟ Λαυράγκας υπήρξε πολυγραφότατος ως συνθέτης και κινήθηκε σε πολλά είδη μουσικής και σε διαφορετικούς χώρους δουλειάς. Αρχιμουσικός-ιμπρεσάριος όπερας, συνθέτης οπερετών, καθηγητής ωδείων, εκδότης μουσικής, κριτικός και υπεύθυνος μουσικής στα ΜΜΕ. Το συνθετικό του έργο απετέλεσαν κυρίως συμφωνική μουσικήμελοδράματα καθώς και τραγούδια, περισσότερο καντάδες. Έγραψε έργα, για βιολίπιάνο, καθολική λειτουργία και άσματα Θείας Λειτουργίας. Στο σύνολο του έργου του υπάρχουν επίσης τέσσερα γραπτά κείμενα: το Εγχειρίδιον Αρμονίας (1903), Στοιχεία Θεωρητικής και Πρακτικής Αναγνώσεως και Διαιρέσεως της Μουσικής (1937) και τα Απομνημονεύματά του (1940). Υπήρξε διευθυντής της Φιλαρμονική Εταιρεία Αθηνών και τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1860 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας από γονείς εύπορους αριστοκρατικής καταγωγής. Έλαβε τις πρώτες μουσικές σπουδές στην γενέτειρά και έπειτα στη Νάπολη, όπου εκεί γνώρισε και τον Ν. Λαπελέτ. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του έγραψε γύρω στις 20 τετράφωνες φούγκες με τέσσερα διάφορα αντιθέματα. Μετά τη Νάπολι ο Διονύσιος Λαυράγκας επέστρεψε για λίγους μήνες στο Αργοστόλι και στη συνέχεια αναχώρησε για το Παρίσι (1885), όπου κατόπιν διαγωνισμού έγινε δεκτός στο κονσερβατουάρ. Εκεί σπούδασε αρμόνιο, σύνθεση-ενορχήστρωση και εκκλησιαστικό όργανο με τον κορυφαίο καθηγητή Σεζάρ Φρανκ. Ως διευθυντής ορχήστρας ο Λαυράγκας έκανε το ντεμπούτο του στη γαλλική επαρχία στην πόλη Σανς, με την όπερα Τροβατόρε του Βέρντι. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Παρίσι, ο Λαυράγκας δημιούργησε τον χειμώνα μια άρτια χορωδία από 30 περίπου Κεφαλλονίτες ερασιτέχνες κανταδόρους. Ηπρώτη παράσταση του Ελληνικού Μελοδράματος δόθηκε το 1900 στο Δημοτικό Θέατρο με την όπερα Λα Μποέμ του Πουτσίνι και υπό τη διεύθυνση του Λ. Σπινέλλη. 

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1935 και πέθανε στις 18 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι. Ο Λαυράγκας ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή μουσική Σχολή, αν και πολλοί (περιορισμένα) τον κατατάσσουν και στην εθνική μουσική σχολή.


Λαλούν τ' αηδόνια
https://www.youtube.com/watch?v=z_Cg3QYE0Zo
Στίχοι-Μουσική: Διονύσης Λαυράγκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες