14/7/22

Ανδρέας Ντούζος - Στηβ Ντούζος - Τέτα Ντούζου

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρέας Ντούζος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1936 στην Αθήνα και απέκτησε δύο παιδιά, τον Στηβ το 1959 και την Τέτα το 1964, τα οποία ακολούθησαν και αυτά, για ένα διάστημα, το επάγγελμα του ηθοποιού. Η σύζυγος του, Αναστασία Ντούζου, ήταν γνωστή συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής.

Ο Ανδρέας Ντούζος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1936 στην Αθήνα. Σπούδασε ηθοποιία στη Σχολή του Τάκη Μουζενίδη. Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως την δεκαετία του '60, ενώ θεωρούνταν ένας από τους ζεν πρεμιέ της εποχής. Περιστασιακά από το 1963 και μόνιμα πλέον από το 1967 μετέβη με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, εγκαθιστώμενος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης για συνολικά 17 χρόνια ως το 1980, όπου μεταξύ άλλων έκανε σπουδές σκηνοθεσίας. Υπήρξε για αρκετό καιρό επιχειρηματίας του θεάτρου Σούπερ Σταρ (μετέπειτα Μπρόντγουεϊ) στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη, το οποίο ανέλαβε το 1982 και αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη το 1994, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε. Συμμετείχε ως guest star στις τηλεοπτικές σειρές Η Κωνσταντίνου και ΕλένηςΗ Λάμψη και Άκρως Οικογενειακόν. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία Μια μέρα τη νύχτα (2001). Τον Ιανουάριο του 2013 μετά από ατύχημα στο σπίτι του υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Δημιουργήθηκε αιμάτωμα και υπεβλήθη σε επέμβαση, μετά την οποία νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, όπου και απεβίωσε στις 29 Απριλίου του ιδίου έτους. Τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του έπασχε από την Νόσο του Αλτσχάιμερ.


Ο Στηβ (Ευστάθιος) Ντούζος γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1959 στην Αθήνα. Το 1963 βρέθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ακολουθώντας τον πατέρα του, που ζούσε κι εργαζόταν κατά διαστήματα εκεί, ενώ από το 1967 ως το 1980 η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί μόνιμα στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έχοντας ζήσει με την οικογένειά του αρκετά χρόνια στην Αμερική, εργαζόμενος ως ζαχαροπλάστης, επέστρεψε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1980 με αφορμή μια κινηματογραφική πρόταση που δέχτηκε. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στο νεανικό κοινό της εποχής, με συμμετοχή σε δεκάδες ταινίες (κινηματογραφικές και βίντεο) σαν ο "Μπίλιας". Κατά τη δεκαετία του '90 αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ επέστρεψε τον χειμώνα του 2010 για να συμμετάσχει στην δημιουργία του ριμέικ της ταινίας "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα", το οποίο βγήκε στις αίθουσες το 2011.

Η Παναγιώτα (Τέτα) Ντούζου γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1964 στην Αθήνα. Έφυγε με την οικογένεια της το 1967, σε πολύ μικρή ηλικία, για την Αμερική για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1980. Την δεκαετία του '80 δραστηριοποιήθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο. Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" (1982) που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Παράλληλα σπούδασε ψυχολογία. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στο κοινό μέσα απο δεκάδες ταινίες (κινηματογράφος και βίντεο) στις οποίες πρωταγωνίστησε, κυρίως χάρη στους αβανταδόρικους ρόλους της χαριτωμένης κοπέλας που υποδυόταν. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου όπως με Μίμη Φωτόπουλο, Νίκο Ρίζο, Μάρω Κοντού, Στάθη Ψάλτη και φυσικά με την Σοφία Αλιμπέρτη με την οποία υπήρξαν τα δύο sex symbol των 80s. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποφάσισε να αποσυρθεί απο το χώρο του θεάματος. 

Σερενάτα 
https://www.youtube.com/watch?v=KpqCv3Ao_oQ
Στίχοι: Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) 
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη Εκτέλεση: Ανδρέας Ντούζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες