6/9/22

Οι σημαντικότερες πόλεμοι στην μακραίωνη ελληνική ιστορία (Part 2)

Οι 100 σημαντικότερες και πιο ιστορία μάχες στην ελληνική ιστορία 

(με χρονολογική σειρά)

Part 2
 Κατάλογος με τις σημαντικότερες μάχες, που έγιναν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με έδρα την Κωνσταντινούπολη, από τον 6ο αι. ως τη λήξη της στα μέσα του 15ου αι και τις εξεγέρσεις που ξέσπασαν στην κυρίως Ελλάδα μέχρι τα Ορλωφικά


38) Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (626) από τους Σασσανίδες Πέρσες και τους Αβάρους, βοηθούμενοι από μεγάλους αριθμούς συμμάχων τους, Σλάβων, κατέληξε σε στρατηγική νίκη για τους Βυζαντινούς

39) Μάχη στον ποταμού Γιαρμούκ (636) παραπόταμου του Ιορδάνη, στη Συρία, ανάμεσα στα Βυζαντινά στρατεύματα του Αυτοκράτορα Ηράκλειου και τα αραβικά στρατεύματα του χαλίφη Ουμάρ ιμπν αλ-ΧαττάμπΗ μάχη διήρκεσε έξι ολόκληρες ημέρες (από τις 15 έως τις 20 Αυγούστου) και το αποτέλεσμα ήταν η ξεκάθαρη νίκη των Αράβων.

40) Οι τρεις Αλώσεις της Θεσσαλονίκης
Ως πρωτεύουσα του Ιλλυρικού Θέματος και σταθμός καίριος της Εγνατίας, της αρτηρίας που συνέδεε τις δύο αυτοκρατορικές πρωτεύουσες, την Κωνσταντινούπολη με την Ρωμη εξηγεί τη στρατηγική της θέση και τις πολυπληθείς πτυχές τής βυζαντινής ιστορίας τής πόλης αυτής.
 
Η πρώτη άλωση έγινε το 904 από τους Σαρακηνούς με αρχηγό τον εξισλαμισθέντα Λέοντα Τριπολίτη. 

Η δεύτερη άλωση έγινε από τους Νορμανδούς το 1185.

Η τρίτη το 1430 από τους Οθωμανούς υπό την ηγεσία του Μουράτ Β'

41) Μάχη του Μάτζικερτ (1071) Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

42) Μάχη του Μυριοκέφαλου (1176) αν και η μάχη αυτή έληξε ισόπαλη με τεράστιες απώλειες από την πλευρά των Σελτζούκων, το γεγονός ότι οι Σελτζούκοι κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις πολιορκητικές μηχανές των Βυζαντινών ακυρώνοντας την εκστρατεία τους πέρασε στην ιστορία ως "συντριπτική νίκη" του Σουλτάνου του Ικονίου Κιλίτς Αρσλάν Β΄ και ως "πανωλεθρία" του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού.

43) Η πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1204) 
Οι Σταυροφόροι, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό και τον Βαλδουίνο της Φλάνδρας, κατέλαβαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τμήματα της Κωνσταντινούπολης

44) Μάχη στην Αντιόχεια του Μαιάνδρου (1211) είναι μια σημαντική σύγκρουση μεταξύ της αυτοκρατορία της Νίκαιας και των Σελτζούκων Τούρκων. Έλαβε χώρα στην Αντιόχεια επί του ποταμού Μαιάνδρου, στη ΦρυγίαΗ ήττα των Σελτζούκων σταθεροποίησε την εξουσία της αυτοκρατορίας της Νίκαιας στη δυτική Μικρά Ασία.

45) Ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης - Επανίδρυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1261) Τον Ιούλιο του 1261 ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας Μιχαήλ Παλαιολόγος στέλνει τον στρατηγό του Αλέξιο Στρατηγόπουλο με μικρή δύναμη, για αναγνωριστική αποστολή στα σύνορα με τη Βουλγαρία με τη διαταγή να περάσει κοντά στην Κωνσταντινούπολη και να κάνει μία επίδειξη δύναμης. Περνώντας έξω από τα τείχη της Πόλης ο Στρατηγόπουλος πληροφορείται ότι το σύνολο της φρουράς της πόλης και του βενετικού στόλου έλειπαν σε μία επιχείρηση για την κατάληψη του νησιού Δαφνουσία του Ευξείνου Πόντου. Έτσι, με ξαφνική επίθεση στη σχεδόν αφύλακτη πόλη ο Στρατηγόπουλος καταλαμβάνει την Πόλη στις 25 Ιουλίου του 1261. Η λατινική κυριαρχία έφτασε έτσι άδοξα στο τέλος της ύστερα από 57 χρόνια.

46) Μάχη της Βαφέως (1302) έληξε με ήττα των Βυζαντινών, με αποτέλεσμα οι Οθωμανοί υπό τη διοίκηση του Οσμάν Α' να εγκαθιδρύσουν το κράτος τους και να καταλάβουν τελικά τη Βιθυνία από τους Βυζαντινούς.

47) Μάχη του Πελεκάνου (1329) στη μικρή πόλη Φιλοκρήνη της Νικομήδειας της Μικράς Ασίας, μεταξύ του εκστρατευτικού σώματος των Βυζαντινών υπό τις διαταγές του Ανδρόνικου Γ' και του οθωμανικού στρατού υπό τις διαταγές του Ορχάν Α'. Ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε και οι Βυζαντινοί δεν προέβησαν σε καμιά περαιτέρω προσπάθεια απελευθέρωσης των πόλεων της Ανατολίας που πολιορκήθηκαν από τους Οθωμανούς

48) Πολιορκία της Νίκαιας από τις δυνάμεις του Ορχάν έλαβε χώρα από το 1328 μέχρι το 1331 και έληξε με την κατάληψη της βυζαντινής πόλης από τους Οθωμανούς. Η κατάληψη της Νίκαιας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

49) Άλωση της Φιλαδέλφειας. Το 1390 πέφτει και ο τελευταίος εναπομείνας ανεξάρτητος βυζαντινός οικισμός της δυτικής Μικράς Ασία στους ΟθωμανούςΚατά τραγική ειρωνεία, αλλά και αντιπροσωπευτικό της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στα τέλη του 14ου αιώνα, τμήμα του οθωμανικού στρατού πολιορκίας αποτελούνταν από στρατιώτες στην υπηρεσία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

50) Άλωση της Κωνσταντινούπολης και κατάληψή της από τον Μωάμεθ Β΄(29/5/1453) σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πάρα την γενναιότατη στάση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου

51) Κατάλυση του Δεσποτάτου του Μυστρά από τον Μωάμεθ Β' (1460) 

52) Εξέγερση στη Μάνη (1457-1472) ήταν η πρώτη κατά χρονική σειρά απόπειρα των Ελλήνων να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό με ηγέτη τον Βησσαρίωνα.

53) Πολιορκία της Τραπεζούντας και κατάληψής της από τον Μωάμεθ τον Β' (1461)

54) Εξέγερση του Κορκόνδειλου Κλαδά εναντίον των Τούρκων στην Πελοπόννησο (1463-1465)

55) Εξέγερση στην Πάτρα υπό τον μητροπολίτη Πατρών Νεόφυτο (1466) 

 56) Επαναστατική απόπειρα από τον Κροκόδειλο Κλαδά στη Μάνη και Θεόδωρο Μπούα στο Άργος, καθώς και στη Μακεδονία.

57) Επαναστατική απόπειρα (1492-1496) Ελλήνων κατά Τούρκων από τον αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου, Ανδρέα Παλαιολόγο, Κωνσταντίνο Αριανήτη στην Ήπειρο και Θεσσαλία. Ακολούθησε σφαγή Ελλήνων και λεηλασία της χώρας.
 
58) Επαναστατική απόπειρα (1501) Ελλήνων κατά Τούρκων από Ευρωπαίους ηγεμόνες

59) Ελληνική επαναστατική απόπειρα (1503) Ελλήνων κατά Τούρκων από τον Μάρκο Μουσούρο

60) Ελληνική επαναστατική απόπειρα 1525 Ελλήνων κατά Τούρκων από τον Ιάννο Λάσκαρη

61) Ανακάλυψη της επαναστατικής απόπειρας στη Ρόδο και σφαγή του μητροπολίτη Ευθυμίου και άλλων

62) Επανάσταση στην Πάτρα (1532) με τη βοήθεια του ισπανικού στόλου υπό την ηγεσία του ναυάρχου Ανδρέα Ντόρια

 63) Επαναστατική απόπειρα 1565 στην Ήπειρο για το παιδομάζωμα.

64) Κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς (1570-71) Το τελευταίο χριστιανικό κράτος  

65) Οι Έλληνες σε πολλά μέρη έλαβαν θάρρος και έκαναν εξεγέρσεις με την υποκίνηση και των δυτικών δυνάμεων. Οι δυτικοί όμως δεν πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια και οι εξεγέρσεις κατανικήθηκαν σε λίγους μήνες. Εξεγέρσεις το 1571 έγιναν στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από τους Μελισσηνούς. Ακολούθησαν σφαγές στην Παρνασσίδα, Μακεδονία, Πελοπόννησο, τον Άθω και στα νησιά. Επανάσταση έγινε και στην Πάτρα υπό την ηγεσία του Παλαιών Πατρών Γερμανού Α' και προκρίτων.

66) Εξέγερση Βόνιτσας-Ξηρομέρου 1583 στην Ήπειρο, Αιτωλία, Ακαρνανία από τους Θεόδωρο Μπούα - Γρίβα, Πούλιο Δράκο, Μαλάμο.

67) Εξέγερση στη Χειμάρρα με συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Αθανάσιου (1596) 

68) Εξέγερση του μητροπολίτη Λαρίσης και Τρίκκης Διονύσιου και του μητροπολίτη Φαναρίου Σεραφείμ στη Θεσσαλία. (1600) 

69) Επανάστατική απόπειρα 1609 στην στη Μάνη.

70) Εξέγερση στην Ήπειρο από το Διονύσιο το Φιλόσοφο (1611)

71) Εξέγερση χωριών της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας με τη βοήθεια του ενετικού στόλου υπό τον Μοροζίνη. Στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου του 1659 καταλαμβάνεται για λίγο η Καλαμάτα.

72) Έκτος Βενετοτουρκικός πόλεμος (1684-1688) και κατάληψη Αιτωλοακαρνανίας,. Πελοποννήσου και Αθηνών με αρχηγό τον Φραντζέσκο Μοροζίνι. Στις εχθροπραξίες συμμετείχαν Έλληνες οπλαρχηγοί, με κυριότερο τον Μεϊντάνη στην Ανατολική Στερά, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία.

73) Επαναστατική απόπειρα 1696-1699 από τον Λιμπεράκη Γερακάρη και άλλους.

74) Πολιορκία του Χάνδακα (1666-1669)
E΄ Βενετοτουρκικός Πόλεμος, γνωστός και ως Κρητικός Πόλεμος από το κύριο θέατρο επιχειρήσεων, καλείται η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της δημοκρατίας της Βενετίας και των συμμάχων αυτής χριστιανικών δυνάμεων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έλαβε χώρα κυρίως έξω από τα τείχη του Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) αλλά και σε ολόκληρο το νησί και τις θάλασσες γύρω από την Κρήτη.

75) Εξέγερση της Ημαθίας του 1705 στην Ημαθία υπό τον αρματωλό Ζήση Καραδήμο για το παιδομάζωμα

76) Εξέγερση στη Μακεδονία (ΚοζάνηΒόιοΕορδαίαΚιλκίς κ.α.) υπό τον μητροπολίτη Ζωσιμά Ρούση (1716)

77) Επαναστατική απόπειρα 1717 στην Ακαρνανία από τον Τσεκούρα.

78) Επαναστατική απόπειρα 1749 στη Μακεδονία και τις Βόρειες Σποράδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες