9/3/23

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ αποτελούνται από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ. 

1) Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια. Διευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλλιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Ανδρέας Πυλαρινός, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδη. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες και πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης ενώ με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ και πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2006, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα πραγματοποίησε συναυλία στην ςαίθουσα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο του 2007, στο Polytheater του Πεκίνου, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα. Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας. Από τον Ιούλιο του 2020 αρχιμουσικός της ορχήστρας έχει αναλάβει ο διεθνώς βραβευμένος και καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου.

2) Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα Κώστα Γιαννίδης και τον μουσικοσυνθέτη Άκη Σμυρναίο. Γνωστή ως “Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ” αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξ’αιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασσικά έργα, οπερέττα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι η εποχή που ο ήχος της Ορχήστρας καταγράφεται και συνοδεύει πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Κορυφαία  υπήρξε η συμμετοχή της στα πρώτα “Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού” όπου σε αυτά τραγουδήθηκαν οι πρώτες επιτυχίες του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Η αναβίωση του ”Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης” το 2005 σηματοδότησε την επιστροφή  και συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής στον ιστορικό θεσμό. Πολλές κι αξιόλογες ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές της Ορχήστρας ζωντανές και ηχογραφημένες από το Α’ και το Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι οποίες είχαν συντελέσει στη δημοφιλία της. Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ” κι εμπλούτησε το σχήμα και το ρεπερτόριο της. Συνέχισε τις συνεργασίες της με τους δόκιμους καλλιτέχνες της εποχής καταγράφοντας το μουσικό γίγνεσθαι εκείνης της περιόδου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, το σύνολο των πνευστών της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής μαζί με το rhythm section αποτέλεσαν την “Big Band”, το μοναδικό οργανικό σύνολο στον Ελλαδικό χώρο που ειδικευόταν στην εκτέλεση έργων μουσικής jazz  και είχε ευρύτατη απήχηση κυρίως στο νεανικό κοινό. Καλλιτεχνικοί διευθυντές της Ορχήστρα ς Ποικίλης Μουσικής διετέλεσαν οι: Μιχάλης Ροζάκης, Κυριάκος Σφέτσας και Βασίλης Τενίδης ενώ μόνιμος αρχιμουσικός της ήταν ο Λευτέρης Χαλκιδικής. Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα απέκτησε αριθμητικά την φυσιογνωμία ενός πλήρους οργανικoύ συνόλου αποτελούμενου από 70 μουσικούς και μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.” Ως αποτέλεσμα, το ρεπερτόριο της καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα: μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, οπερέττα, συμφωνική Jazz, ελληνικό και ξένο rock, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια, λαικά ορατόρια κ.ά. Σταθμός στην ιστορία της  “Ορχήστρας Σύχρονης Μουσικής” ήταν η περιοδεία της με τον Μ. Θεοδωράκη το 1994 στα μεγαλύτερα θέατρα της Β. Αμερικής όπου είχε ερμηνεύσει το «Άξιον Εστί» κι άλλα έργα του συνθέτη. Μοναδική κι εξαιρετική είναι η ηχογράφηση ολοκλήρου του έργου του Δ. Σολωμού “΄Υμνος εις την Ελευθερία» από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ σε συνεργασία  με το Κεντρο Χορωδιακής Πράξης το 1999 υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά. Από τον Ιούλιο του 2020 Αρχιμουσικός της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής έχει αναλάβει ο καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

3) Η Χορωδία της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1977 από τον Μάνο Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας, ως «χορωδία του Τρίτου» σε συνεργασία με τον Αντώνη Κοντογεωργίου που υπήρξε οργανωτής και βασικός διευθυντής της. Σύντομα αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα της χώρας. Στο ρεμπερτόριό της που περιλαμβάνει πάνω από 900 συνθέσεις. Στη διαμόρφωση του ρεμπερτορίου της δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε πρώτες εκτελέσεις ελληνικών έργων (240 έργα που περιλαμβάνουν συνθέσεις για χορωδία κ ορχήστρα καθώς και χορωδιακά a capella). Η δραστηριότητα της χορωδίας στο εξωτερικό αυξήθηκε εντυπωσιακά την περίοδο 1993-94 επί Γενικής Διεύθυνσης Μίκη Θεοδωράκη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εμφανίσεις της εκτός Ελλάδος. Η χορωδία της ΕΡΤ κατά την πολυετή δραστηριότητά της έχει συνεργαστεί με όλους τους καταξιωμένους Έλληνες καθώς και με κορυφαίους ξένους μαέστρους. Κατά τα τελευταία χρόνια Μουσικοί Διευθυντές της έχουν διατελέσει οι Δημήτρης Μπουζάνης, Δημήτρης Κτιστάκης και η Αγγελική Πλόκα.

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες