Οι 25 σημαντικότεροι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι
Με αλφαβητική σειρά
Arcadia
Αστήρ
Gutenverg
Διόπτρα
Ελεύθερη σκέψις
Ελευθερουδάκη
Θεμέλιο
Ιανός
Ισοκράτης
Κάκτος
Καστανιώτη
Κέδρος
Κ. Επιφανίου (Λευκωσία)
Λιβάνη
Μεταίχμιο
Νέα θέσις
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ)
Παπαζήση
Πατάκη
Ποντίκι
Ρέμπελ
Ρίζες
Σαββάλας
Φάρος
Φυτράκη
Ψυχογιός
Οι εκδόσεις γεννήθηκαν με την εφεύρεση της γραφής και έγιναν πιο πρακτικές με την εφεύρεση της τυπογραφίας. Πριν από την τυπογραφία, τα διανεμόμενα έργα αντιγράφονταν με το χέρι από γραφείς. Χάρη στην τυπογραφία, οι εκδόσεις αναπτύχθηκαν παράλληλα με την ανάπτυξη βιβλίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κινέζος εφευρέτης Μπι Σενγκ κατασκεύασε κινητά στοιχεία από πηλό π. 1045, αλλά δεν υπάρχουν σωζόμενα παραδείγματα του έργου του. Ο Κορεάτης δημόσιος υπάλληλος Τσόε Γιουν-ούι, ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Γκοριέο, εφηύρε τα πρώτα μεταλλική κινητά στοιχεία το 1234–1250 μ.Χ.
Γύρω στο 1450, ο Γουτεμβέργιος ανέπτυξε τον κινητό τύπο στην Ευρώπη (κάτι που συνήθως θεωρείται ανεξάρτητη εφεύρεση) μαζί με καινοτομίες στη χύτευση των στοιχείων με βάση ένα καλούπι. Η εφεύρεση του τυπογραφικού πιεστήριου έκανε σταδιακά τα βιβλία λιγότερο δαπανηρά στην παραγωγή και πιο ευρέως διαθέσιμα.
Τα πρώτα τυπωμένα βιβλία, οι μεμονωμένες σελίδες και οι εικόνες που δημιουργήθηκαν πριν από το 1501 στην Ευρώπη είναι γνωστά ως αρχέτυπα. «Ένας άντρας γεννημένος το 1453, το έτος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μπορούσε να κοιτάξει πίσω στα 50 χρόνια της ζωής του και να δει ότι είχαν τυπωθεί περίπου οκτώ εκατομμύρια βιβλία, περισσότερα ίσως από όσα είχαν εκδώσει όλοι οι γραμματείς της Ευρώπης από τότε που Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε την πόλη του το 330 μ.Χ.».
Τελικά, η εκτύπωση επέτρεψε και άλλες μορφές εκδόσεων εκτός από βιβλία. Η ιστορία της σύγχρονης έκδοσης εφημερίδων ξεκίνησε στη Γερμανία το 1609, ενώ ακολούθησε η έκδοση περιοδικών το 1663.
Οι ιεραπόστολοι εισήγαγαν τα τυπογραφικά πιεστήρια στην υποσαχάρια Αφρική στα μέσα του 18ου αι.
Ιστορικά, οι εκδόσεις γίνονταν από εκδότες, αν και ορισμένοι συγγραφείς έκαναν αυτό εκδόσεις. Η ίδρυση του Παγκόσμιου Ιστού το 1989 σύντομα κατέστησε τον ιστότοπο το κυρίαρχο μέσο εκδόσεων. Σύντομα αναπτύχθηκαν τα Wiki και τα ιστολόγια, ακολουθούμενα από τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις διαδικτυακές εφημερίδες και τα διαδικτυακά περιοδικά.