3/10/24

Σπυρίδων Βασιλειάδης (1845-1874)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Πατρινός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας ο οποίος πέθανε σε ηλικία 28 ετών. Ο Βασιλειάδης κατατάσσεται φιλολογικώς στην Α΄ Αθηναϊκή Σχολή με κύρια χαρακτηριστικά του τον ρομαντισμό και την χρήση της καθαρεύουσαςΟι ποιητικές του συλλογές αναγνωρίζονται στους διάφορους ποιητικούς διαγωνισμούς της εποχής. Στα ποιήματα του κυρίως υπάρχει η μελαγχολία και ο πόνος και κλίνει πιο πολύ προς την κενολόγο ρητορεία και την υπερβολή. Αργότερα θα εμπνευστεί και από τη δημοτική παράδοση. 

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1845 και ήταν το έκτο παιδί του Νικόλαου και της Δέσποινας Βασιλειάδη. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας της Πάτρας, η οποία όμως χρεοκόπησε όταν ο ποιητής βρισκόταν σε νεαρή ηλικία. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο Πατρών και κατόπιν σπούδασε νομική στην Αθήνα, όπου εκεί άσκησε και το επάγγελμα του δικηγόρου αργότερα. Ήταν συντάκτης της εφημερίδας Προμηθέας. Όταν ήταν φοιτητής έχασε τον πατέρα του και από τότε κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1874 ο Βασιλειάδης εμφάνισε τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα της φυματίωσης, μεταφέρεται στο Παρίσι όπου και πεθαίνει στις 30 Αυγούστου σε ηλικία 28 ετών. Πολλά από τα βιβλία, τα ποιήματα και θεατρικά έργα που έγραψε μεταφράστηκαν στα γαλλικά. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".

Ο Βασιλειάδης είχε μελετήσει όπως και πολλοί άλλοι βαθύτατα τους αρχαίους και τις παραδόσεις και είδε το κάλλος που έκρυβαν, ενώ συνέχεια αυτού του κάλλους θεώρησε τη δημοτική παράδοση και γι' αυτό αγάπησε ιδιαίτερα και το δημοτικό τραγούδι και υποστήριξε ότι η ελληνική ποίηση μπορεί να αντλήσει από την δημοτική μας παράδοση πολλά στοιχεία που θα της δημιουργήσουν μια νέα ποιητική αξία. Το δυστυχές είναι ότι αφού είχε πλέον αυτή την άποψη για το δημοτικό τραγούδι, ο ίδιος μόνο σε τρία έργα του πρόλαβε και χρησιμοποίησε την δημοτική γλώσσα, αφού πέθανε σε νεότατη ηλικία.


Σπυρίδων Βασιλειάδης -Τα γυναικόπαιδα
https://youtu.be/nMabHLu0gi4?si=tBIk_CoanB7PSAlh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες