Τέλος η οικογένεια Σοφιανού έχει δημιουργήσει το STUDIO MABRIDA, όπου γυρίζονται τα προγράμματά της για την Ελλάδα και το εξωτερικό και πλέον ασχολείται με το ανέβασμα παραστάσεων κουκλοθεάτρου για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και τα σχολεία μέσα στην εβδομάδα. Οι παραστάσεις συνοδεύονται με περιήγηση στο μουσείο κούκλας. Επίσης λειτουργεί εκδοτικό οίκο με την επωνυμία "Εκδόσεις Mabrida" και έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία: Τη "Βασίλισσα της Θάλασσας" της Ήβης Σοφιανού και το βιβλίο "Από 'δω ως το σύννεφο μας" της Ηδύλης Κυριακίδη και τα δύο με την εικονογράφηση της Καλλιρόης Παναγοπούλου.
Ονειρεμένη Φρουτοπία (Ο ύμνος της Φρουτοπίας)
https://youtu.be/4hGKiqW8rVk?si=iCy1L5hmPe4XKDq3
Στίχοι: Ήβη Σοφιανού
Μουσική: Φαίδων Σοφιανός
Στίχοι: Ήβη Σοφιανού
Μουσική: Φαίδων Σοφιανός
Εκτέλεση: Φαίδων Σοφιανός & Ήβη Σοφιανού
Η Φρουτοπία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης. Όλες οι κούκλες και τα σκηνικά που κατασκευάστηκαν ήταν χειροποίητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πολυάριθμα ντεκόρ με έμφαση σε λεπτομέρειες (π.χ το Φρουτοπία γραμμένο σε τοίχο, με το Α γραμμένο όπως το σύμβολο της αναρχίας). Η μουσική ήταν αυθεντική, γραμμένη σε τζαζ και ροκ μονοπάτια από το Φαίδωνα Σοφιανό. Στη Φρουτοπία συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το Μήλο), ο Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), η Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα η Ντομάτα), η Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη το Σπαράγγι) και ο Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης ο Μανάβης). Η σειρά προβλήθηκε σε χώρες του εξωτερικού και συνεχίζει να προβάλλεται συχνά από την ΕΡΤ.
Του κουτιού τα παραμύθια
https://youtu.be/9IagUCfrg-U?si=EXHikmCbpWx5XKX4
Στίχοι: Ήβη Σοφιανού
Μουσική: Φαίδων Σοφιανός
Μουσική: Φαίδων Σοφιανός
Εκτέλεση: Φαίδων Σοφιανός, Ήβη Σοφιανού, Παύλος Χαϊκάλης, Παύλος Κοντογιαννίδης
Το αντίπαλο δέος της Φρουτοπίας σε δημοτικότητα, στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων για παιδιά, ήταν η σειρά Του Κουτιού Τα Παραμύθια. Η ιδέα και το σενάριο της εκπομπής ήταν της Ήβης Σοφιανού, η μουσική της γράφτηκε από τον συνθέτη Φαίδωνα Σοφιανό και οι στίχοι από την στιχουργό Ήβη Σοφιανού. Η σειρά σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή της.
Οικογένεια Σοφιανού
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέλη
Ο σκηνοθέτης, συνθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός, Φαίδων Σοφιανός γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1952 στην Κωνσταντινούπολη από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα. Αδερφή του είναι η Ήβη Σοφιανού και γονείς του η Μπριγκίτε Σοφιανού και ο Δήμος Σοφιανός. Όταν ήταν εννέα ετών, όλη η οικογένεια ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη. Τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε στην Νομική Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο δίκαιο εταιρειών στο Freiburg της Δ. Γερμανίας. Συνεργάστηκε σαν καθηγητής Γερμανικών με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και με τα Εκπαιδευτήρια Μωραϊτη, Μαρούδα και Κολλέγιο Αγ. Παρασκευής. Σπούδασε δ/νση φωτογραφίας στη Σχολή Σταυράκου, Επικοινωνία στο ανοικτό Πανεπιστήμιο του Hagen της Δ. Γερμανίας και Φιλοσοφία στο Ανοικτό Παν/μιο Αθηνών. Από το 1975 εργάζεται αποκλειστικά για τις οπτικοακουστικές παραγωγές των εταιρειών της Οικ. Σοφιανού σαν παραγωγός, σκηνοθέτης και συνθέτης. Έχει συνεργαστεί με ελληνικούς και ξένους τηλ/κούς σταθμούς και μεγάλες διεθνείς εταιρείες των ΜΜΕ με αρκετές διακρίσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Από το 2005 έχει αναλάβει την διεύθυνση των studios και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Πολυχώρου Τέχνης Mabrida στο Κορωπί Αττικής όπου γυρίζονται τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες και φιλοξενούνται εκτός από την μεγάλη έκθεση κούκλας της Οικ. Σοφιανού διάφορες εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις θεάτρου και κουκλοθέατρου, συναυλίες, συνέδρια και ειδικά σεμινάρια αλλά και τμήματα φιλοσοφίας, δημιουργικά εικαστικά εργαστήρια και ειδικά προγράμματα γεωπονία. Ασχολείται με την μουσική σύνθεση με κύριο όργανο την κιθάρα, την συγγραφή, την γλυπτική, την ζωγραφική και την φροντίδα εγκαταλειμμένων ζώων που φιλοξενούνται στους στάβλους του Πολυχώρου Mabrida.
Η Ήβη Σοφιανού (γεν. 20 Μαΐου 1955 στην Κωνσταντινούπολη) είναι Ελληνίδα σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης, μέλος της γνωστής οικογένειας Σοφιανού. Σε δικές της ιδέες βασίστηκαν οι σειρές Οι Μύθοι του Αισώπου, Του Κουτιού τα Παραμύθια, Ψαροκωστούλα, αγάπη μου και Κουκλομέγαλοι και Πολυσπόρια. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα και τηλεόραση στο Λονδίνο. Μαζί με τον αδερφό της (σκηνοθέτη, παραγωγό και μουσικό) Φαίδωνα Σοφιανό θεωρούνται δύο από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες και τα τηλεοπτικά τους προγράμματα έχουν διακριθεί στο εξωτερικό και έχουν προβληθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το ελληνικό κοινό τούς γνώρισε μέσα από εκπομπές, όπως η Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά, το Μυστικό του Μπρουμ, το Στούντιο Φούσκοι, το Disney club, του Κουτιού τα παραμύθια, τα παραμύθια του Ευγένιου Χρυσοβελόνη, Κλείτος και Σια, Ποπ και Πάμε, η Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα, Κουκλομέγαλοι και Πολυσπόρια, οι Μύθοι του Αισώπου και την εκπομπή Σεφ Πάστα Βράστα. Η Σοφιανού ασχολείται πολύ με τις χειρουργικές κούκλες. Με τα χρόνια, χειρίζεται κούκλες σε πολλές παιδικές εκπομπές στην ΕΡΤ και τον ΑΝΤ1. Λειτούργησε, μεταξύ άλλων, κούκλες στις τηλεοπτικές εκπομπές Ψαροκωστούλα, αγάπη μου και Χιλιοποδαρούσα.
Το Κουκλοθέατρο είναι ένα είδος θεάτρου διαφορετικό απο το κανονικό.Οι πρωταγωνιστές του κουκλοθέατρου μοιάζουν με τους ανθρώπους δηλαδή ειναι κούκλες,ζώα ή αντικείμενα.Ο παίκτης του κουκλοθέατρου μέσο μιας άψυχης κούκλας πρέπει να της δώσει ζωή.Ο ρόλος του κουκλοθέατρου αρχικά ήταν θρησκευτικός αλλα στη συνέχεια μετατράπηκε σε καθημερινό μέσο ψυχαγωγίας για ενήλικες και παιδιά.Κατέχει σημαντική θέση στην ψυχαγωγία ενός μικρού παιδιού και χρησιμοποιήται συνήθως σε νηπιαγωγεία.Το κουκλοθέατρο όχι μόνο ψυχαγωγεί τα παιδιά αλλα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους κούκλες και να παίξουν κουκλοθέατρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙστορική εξέλιξη
Το κουκλοθέατρο στα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε μέσο ψυχαγωγίας κυρίως για μεγάλους. Η τέχνη αυτή χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια και αναπτύχθηκε σ'όλο τον κόσμο.Στοιχεία λένε πως η τέχνη αυτή εμφανίστηκε στην Αίγυπτο,στη Ρώμη,στην Άπω ανατολή ,στην Ινδία καθώς και σε ολη την Ευρώπη.Ο ρόλος εκείνου του θεάτρου ήταν θρησκευτικός,μάλιστα είχαν βρεθεί σε τάφους της Αιγύπτου διάφορα μικρά αγαλματάκια,φιγούρες που κρεμιώντουσαν απο σχοινιά και είχαν την δυνατότητα να πηγαίνουν μπρος και πίσω επίσης τα χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι σε θρησκευτικές τελετές.Οι μαριονέτες πρωτοεμφανίστηκαν στην Αίγυπτο και έπειτα στην Ελλάδα.Το κουκλοθέατρο ήταν ένα καθημερινό μέσο ψυχαγωγίας για τους αρχαίους Έλληνες.Τις αρχαίες κούκλες τις έφτιαχναν απο κερί και ξύλο