20/8/13

POLL 1970-1972

POLL (Μέλη)

Σταύρος Λογαρίδης (κιθάρα, φωνή)
Κώστας Τουρνάς (κιθάρα, φωνή)
Robert Williams (κιθάρα, φωνή)

"Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 στην Αθήνα οι τρείς (Λογαρίδης, Τουρνάς, Ουίλλιαμς) ενώνουν τις δυνάμεις τους και ένα χρόνο αργότερα με την προσθήκη στα φωνητικά της Νάσιας Σάνδη και στα τύμπανα του Κώστα Παπαϊωάννου, μέλος μέχρι τότε των «Cinquetti» ξεκινούν τις παραστάσεις στο κλάμπ «Ελατήριο». Δίνοντας και το στίγμα των μουσικών επιρροών τους, που προέρχονται από τους Crosby, Stills, Nash and Young και από το κίνημα (γενικότερα) του Woodstock και το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης που έβγαινε από τα ποπ ακούσματα εκείνης της εποχής. Η πρώτη τους δουλειά που θα καταγραφεί σε δίσκο 45 στροφών με τίτλο «Άνθρωπε Αγάπα» αναδεικνύεται σε χρόνο ρεκόρ σε ύμνο της νεολαίας. Παράλληα, ακολουθεί και η εμφάνιση του εξαιρετικού ομότιτλου LP τους, που κυκλοφόρησε μέσα σε ένα ταγάρι, προκαλώντας έκπληξη αλλά και ενθουσιασμό. Μετά από δύο καταπληκτικές συναυλίες τους στον «Ορφέα» των Αθηνών και στο Παλέ ντε σπόρ της Θεσσαλονίκης. Το ΄72 το συγκρότημα θα λάβει μέρος στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Μολυβιές Φωτογραφίες», το οποίο αποτέλεσε και το επόμενο δισκάκι 45 στροφών του συγκροτήματος. Το δεύτερο LP τους κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, θεωρήθηκε συγκριτικά «κατώτερο» από το εμπνευσμένο ντεπούτο τους, αλλά και αυτό εμφανισιακα πρωτοτύπησε μιάς και το αλμπουμ συνοδευόταν απο ένα πολυσέλιδο κομικ. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς και ενώ το συγκρότημα ακολουθεί ανοδική πορεία, εντελώς ξαφνικά ανακοινώνουν την διάλυση τους, αφού είχαν αρχίσει να εκδηλώνουν προσωπικές επιθυμίες για σόλο καριέρα. Έτσι οι POLL διαλύθηκαν, αφήνοντας τον κόσμο τους με πολλά ερωτηματικά. Αμέσως μετα την διάλυση των POLL, o Τουρνάς κυκλοφορεί τα "ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ" ενα αριστούργημα της ελληνικης μουσικής και ο Λογαρίδας το "Ακρίτας", εξίσου σπουδαίο!

Δέκα χρόνια μετά την διάλυση τους, οι τρεις παλιοί φίλοι θα ξανασμίζουν για μια συναυλία στο Λυκαβητό, χώρο πραγματικά ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο. Στιγμες νοσταλγίας με όλα τα παλιά τους τραγούδια. Μια πραγματικά καταπληκτική βραδιά. Ο κόσμος δεν είχε ξεχάσει και αποδείκτηκε μάλιστα ότι τα κομμάτια τους είχαν μείνει κλασσικά και άφθαρτα στο χρόνο. Οι Poll ξανάσμιξαν το Σεμπτέμβριο του 1991 και πάλι στο Λυκαβητό σε μια ακόμα μεγαλειώδη συναυλία, η οποία και ηχογραφήθηκε και αυτή και θα κυκλοφορήσει σε αντίστοιχο album, ενώ την ίδια δεκαετία θα επανεκδοθούν και τα δύο πρώτα τους LP, αφού για χρόνια αποτελούσαν το αντικείμενο αναφοράς των συλλεκτών μουσικής! " Maria Roukou

POLL Άνθρωπε αγάπα & Έλα Ήλιε μου
https://www.youtube.com/watch?v=CSggayaYyzw
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Τουρνάς
Εκτέλεση: Ρόμπερτ Ουίλιαμς

 

POLL & Δέσποινα Γλέζου - Στην πηγή μιά κοπέλα 
https://www.youtube.com/watch?v=z49kQEc87is
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Τουρνάς

1 σχόλιο:

  1. Ρόμπερτ Ουίλιαμς / Robert Williams
    Δημοφιλής σύγχρονος τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός της «ροκ» και της ελαφράς μουσικής, με 30ετή επιτυχημένη θητεία στις «πίστες» και τη δισκογραφία. Από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, όταν τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε στη Ροδεσία για να εργαστεί. Έμεινε εκεί επί διετία κι όταν επέστρεψε στην Αθήνα, σχημάτισε το αξιόλογο Συγκρότημα των «Poll» (με Κώστα Τουρνά και Σταύρο Λογαρίδη).

    Προηγουμένως, στα εφηβικά του χρόνια, έπαιζε στους «Teenagers» και στους «Dino and the X-Rays». Μετά τη διάσπαση των «Poll», ακολούθησε ατομική σταδιοδρομία. Με τη βοήθεια του εφήμερου Συγκροτήματος «Plum» δισκογράφησε το 1973 τον πρώτο δίσκο του δίσκο 45 στροφών (με τα τραγούδια «Αγάπη» και «Σαν τη δεις»), ενώ το 1974 ηχογράφησε τον πρώτο LP δίσκο του με τίτλο «Robert Williams» (ανατυπώθηκε το 1976 και το 1978).

    Κατόπιν συνεργάστηκε στενά με τη Μπέσσυ Αργυράκη (και μάλιστα το 1975 πήραν το Α΄ βραβείο στο 14ο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης με το τραγούδι του «Σαν ένα όνειρο»). Το 1977 μετέσχε στο «τημ» που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ της Εουροβίζιον (με το "Μάθημα Σολφέζ" του Γ. Χατζηνάσιου).

    Στους λοιπούς ατομικούς LP δίσκους του: «Εσύ κι εγώ» (1976), «Χωρίσαμε» (1984), «Λάθος/Πάθος» (1989), «Τα ωραιότερά μου τραγούδια» (1995), «Keys of emotions» (1995, ορχηστρικά), κ.λπ.

    Μετέχει επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους (είτε ως τραγουδιστής είτε ως τραγουδοποιός). Μεταξύ αυτών και οι: «Επί γης Ειρήνη» (1974), «Robert & Μπέσσυ» (1975), «Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ’75» (1975), «Επί σκηνής» («live», 1975), «Τρωικός Πόλεμος» (1975), «Μπέσσυ» (1980), «Σε πρώτο πλάνο» (1992), «Διάθεση κάτω απ’ το φεγγάρι» (1993), «Ραντεβού στ’ αστέρια» (1994), κ.λπ.

    Είναι πολιτικά ενταγμένος στη ΝΔ και έχει γράψει τον ύμνο της, τα τραγούδια «της Γαλάζιας Γενιάς», κ.λπ.

    Έχει επίσης γράψει το σήμα της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς του Ν. Φώσκολου «Λάμψη» (1992).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες