8/8/13

Μελίνα Ασλανίδου

Γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη
Πραγματικό ονομα Σιμέλα
"Η Μελίνα Ασλανίδου, χρόνια τώρα, μας ταξιδεύει με τη μελένια φωνή της σε υπέροχα μουσικά μονοπάτια και μας μαγεύει με τις ερμηνείες της. Παρόλο που σπούδασε βοηθός μικροβιολόγου, οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες την οδήγησαν στο τραγούδι και την έφτασαν σήμερα να έχει μια αξιόλογη καριέρα με συνεργασίες επί σκηνής που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί της. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, από το… ήσυχο κορίτσι στη ζωή μεταμορφώνεται σε μια γυναίκα γεμάτη πάθος επάνω στη σκηνή, που δεν αφήνει κανέναν ακροατή ασυγκίνητο, ερμηνεύοντας από ελαφρολαϊκά, λαϊκά και φτάνοντας στα δικά της τοπικά ακούσματα, τα ποντιακά." thesout.gr Αγγελική Δρακοπούλου


Η Μελίνα την περίοδο 2000 - 2002 άνηκε στο συγκρότημα "Οι Απέναντι", με το οποίο κυκλοφόρησε μόνο ένα άλμπουμ το 2000. Έκτοτε η Ασλανίδου ακολούθησε solo καριέρα. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο "Το Πέρασμα". Το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2005 τιτλοφορούμενο "Παιχνίδι Είναι". Το 2007 κυκλοφόρησε ένα Cd-Single με τρία τραγούδια με τίτλο "Ψηλά Τακούνια", τα τραγούδια του οποίου δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιο ολοκληρωμένο άλμπουμ. Το 2008 κυκλοφόρησε ένα Greatest Hits άλμπουμ με τίτλο "Στο Δρόμο" με τις καλύτερες στιγμές της από το εντυπωσιακό της ξεκίνημα με τους «Απέναντι» (Τι σου κανα και πίνεις, Το παρελθόν θυμήθηκα κ.α.) καθώς και από τα solo album της (Πάει καιρός, Το τσιγάρο βαρύ, Ψηλά τακούνια, Αόρατη πληγή κ.α.). Περιέχει επίσης 3 νέα, ακυκλοφόρητα, τραγούδια: το «Πόσο πόσο» σε μουσική του Zeliko Joksimovic και στίχους του Νίκου Μωραΐτη, καθώς και δυο εξαιρετικές εκτελέσεις στο «Ενα χειμωνιάτικο πρωί» της Ελένης Βιτάλη και την «Πριγκιπέσα» του Σωκράτη Μαλαμα. 

Ένα χειμωνιάτικο πρωί
http://www.youtube.com/watch?v=QF0HESRU4ZI
Στίχοι-Μουσική: Ελένη Βιτάλη
Πρώτη Εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη
Αόρατη Πληγή
https://www.youtube.com/watch?v=J4YVn4bgvZc&spfreload=10
Στίχοι: Βίκυ Γεροθόδωρου
Μουσική: Αντώνης Βαρδής
Πρώτη εκτέλεση: Μελίνα Ασλανίδου


1 σχόλιο:

  1. Η Μελίνα Ασλανίδου γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη και πολύ σύντομα επέστρεψε με την οικογένειά της στην Ελλάδα όπου μεγάλωσε στην Παραλίμνη Γιαννιτσών. Η πρώτη της επαφή με τη μουσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία με τη συμμετοχή της στη χορωδία Παραλίμνης. Εκεί ήρθε σε επαφή με τη μουσική του Πόντου, με τη βυζαντινή μουσική και την παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Στη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση χορωδιών και θεατρικών παραστάσεων.

    Σε ηλικία 18 ετών πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, ενώ λίγο μετά ξεκινά να τραγουδάει στα μουσικά φοιτητικά στέκια. Το 1996 γνωρίζει τον Χρήστο Μητρέντζη και ένα χρόνο μετά συνεργάζεται μαζί του στη μουσική σκηνή "Κεπέγκια". Το 1998 συνεχίζουν την ίδια συνεργασία στο "Πέτρινο" του Μύλου, ενώ το 1999 στην παρέα μπαίνει ο Φώτης Θεοδωρίδης και ο Γιάννης Κίρμος. Την ίδια χρονιά συμμετέχουν στο WOMAD FESTIVAL του Βερολίνου ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Μουσικής.

    Το 2000 η Μελίνα, ο Φώτης και ο Γιάννης δημιουργούν το συγκρότημα "Εμπρός Εμείς" και συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στον ίδιο χώρο.

    2001, η χρονιά σταθμός! Δημιουργούνται οι "Απέναντι" και κυκλοφορούν το cd single "Το παρελθόν θυμήθηκα" με το τραγούδι "Τι σου 'κανα και πίνεις" του Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, που γνωρίζει μοναδική επιτυχία. Αυτή είναι η πρώτη επαφή της Μελίνας με τη δισκογραφία. Παράλληλα πραγματοποιούν ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και την Κύπρο.

    Το 2002 η Μελίνα αποχωρεί από το γκρουπ και κατηφορίζει στην Αθήνα. Τον ίδιο χειμώνα ο Γιώργος Νταλάρας της προτείνει συνεργασία. Το καλοκαίρι πραγματοποιεί στο πλάϊ του συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο και Βουδαπέστη).
    Ο επόμενος χειμώνας τη βρίσκει για μια ακόμη χρονιά στο "Ζυγό" στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα. Μαζί τους ο Στέλιος Βαμβακάρης και το ισπανικό flamengo συγκρότημα Roda Αl Αlba.
    Απρίλιος 2003. Κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά της Μελίνας, με τίτλο "Το Πέρασμα". Τους στίχους έγραψαν η Σμαρώ Παπαδοπούλου, η Λίνα Δημοπούλου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Σωτήρης Βώπης και η Φωτεινή Λαμπρίδη, ενώ τη μουσική υπογράφουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Τάκης Μπουρμάς και ο Θοδωρής Παπαδόπουλος. Η ενορχήστρωση ανήκει στον Τάκη Μπουρμά. Στο album περιλαμβάνεται επίσης μία διασκευή του Σερβοβόσνιου τραγουδοποιού Sabah Bajramovic σε στίχους της Λίνας Δημοπούλου.

    Νοέμβριος 2003 Η Μελίνα Ασλανίδου πραγματοποιεί τις πρώτες της προσωπικές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στα τραγούδια από το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο "Το Πέρασμα". πλαισιωμένη από εκλεκτούς συνεργάτες. Μαζί της σε αυτές τις εμφανίσεις και ο Τάκης Μπουρμάς. Ο συνθέτης που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε σημαντικά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, όπως το "Μη γυρίσεις" και το "Θάρθω να σε βρω", καθώς και στο πρώτο προσωπικό δίσκο της.

    To χειμώνα 2004 - 2005 συνεργάζεται με τον Γιάννη Κότσιρα, το Μ. Φάμελλο και τη Ραλλία Χρηστίδου, στο FIX της Θεσσαλονίκης και στον ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ.Το καλοκαίρι του 2005, δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο album της, "Το Πέρασμα", η Μελίνα Ασλανίδου επιστρέφει με το cd single "3 ευχές", τρία τραγούδια του Αντώνη Βαρδή με στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου. ("Συνθήματα", "Αόρατη Πληγή" και "Το Λάθος"). Σεπτέμβριος 2005. Κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό της album με τίτλο "Παιχνίδι είναι" και η Μελίνα Ασλανίδου δίνει τον ορισμό της σύγχρονης ερμηνεύτριας που έχει βαθιές ρίζες στο λαϊκό τραγούδι αλλά αφομοιώνει με τον πιο προσωπικό τρόπο τα σημεία των καιρών.

    Και σε αυτό την στηρίζουν δημιουργικά ο Αντώνης Βαρδής και ο Στέφανος Κορκολής που έχουν γράψει τη μουσική για τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Τους στίχους έχουν γράψει οι Βίκυ Γεροθόδωρου, Βασίλης Γιαννόπουλος, Νίκος Μωραϊτης, Ρεβέκκα Ρούσση, Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, Πάνος Φαλάρας και Γιάννης Γούνας.

    Πηγή Musicorner.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες