3/6/19

Γιάννης Ντεγιάννης (1914-2006)

Γιάννης Ντεγιάννης, Αεροπαγίτης, βουλευτής και λογοτέχνης, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου που δίκασε το καλοκαίρι το του 1975 τους πρωταιτίους της Χούντας των Συνταγματαρχών (Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό, Νικόλαο Μακαρέζο, κ.λ.π.) τους οποίους καταδίκασε σε θάνατο, ποινή που μεταβλήθηκε μετά σε ισόβια κάθειρξη από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Γιάννης Ντεγιάννης γεννήθηκε το 1914 στους Στρόπωνες Εύβοιας και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος, αλλά το 1949 μπήκε στο Δικαστικό Σώμα. Η Δίκη των πρωταιτίων της Χούντας διεξήχθη από το πενταμελές εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού το καλοκαίρι του 1975 (28 Ιουλίου - 29 Αυγούστου) σε βάρος των υπευθύνων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Οι κατηγορίες που βάραιναν 24 απόστρατους αξιωματικούς του στρατού ξηράς και της αεροπορίας αφορούσαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης. 20 από αυτούς κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τρεις φυγοδικούσαν ενώ ένας, ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, δικαζόταν την ίδια περίοδο στο στρατοδικείο με κατηγορίες βασανισμών και η υπόθεσή του διαχωρίστηκε. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου προσήχθησαν μόνο οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος, διότι το αδίκημα χαρακτηρίστηκε στιγμιαίο -και όχι συνεχές- εξαιρώντας έτσι από τη δίκη την πλειονότητα των στελεχών της δικτατορίας. Στις 23 Αυγούστου του 1975, ο πρόεδρος του 5μελούς Εφετείου Αθηνών Γιάννης Ντεγιάννης εκφώνησε την υπ' αριθμόν 477 απόφαση του δικαστηρίου με την οποία καταδίκαζε εις θάνατον τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο και τους υπόλοιπους είτε σε ισόβια δεσμά ή 20ετή φυλάκιση ή και άλλες μικρότερες ποινές. Τελικά η πολιτική ηγεσία μετέτρεψε όλες τις θανατικές ποινές σε ισόβια. Ο Ντεγιάννης παρέμεινε στο Δικαστικό Σώμα μέχρι το 1981, οπότε συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Αρεοπαγίτη. Εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας το 1981 και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης το 1985 με το ΠΑΣΟΚ. Εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Ιστορικών Μελετών «Σταύρος Καλλέργης» και διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου. Το 1996 τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Τιμής. Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Κλεψύδρα» (1961), «Απόγευμα» (1963), υπό το ψευδώνυμο Γιάννης Μυράλης «Επιστροφή» (1978), «Προλεγόμενα κάθε μελλοντικής ευτυχίας» (1981) και το βιβλίο «Η Δίκη» (1991). Πέθανε το 2006 σε ηλικία 92 ετών και ετάφη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. 

Γιώργος Γιαννουλάτος - Η δίκη της χούντας - 1982 - Θεοδοσόπουλος - Πετρή Σαλπέα - Όλος ο δίσκος
https://www.youtube.com/watch?v=AXJkPPfRAlM


Tη χρονιά του 1981 προβάλλεται το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Η δίκη της χούντας» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου με την μουσική του συνθέτη Γιώργου Γιαννουλάτου.Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα με τίτλο «Η δίκη των βασανιστών» και με ευνόητο περιεχόμενο…Το 1982 θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο η μουσική του Γιαννουλάτου για το πρώτο ντοκιμαντέρ και με ερμηνεύτρια των τραγουδιών που ακούγονταν την Πετρή Σαλπέα παρόλο που στην μεγάλη οθόνη ακούγονταν η Άλκηστης Πρωτοψάλτη.Τους στίχους στα τραγούδια έγραψε ο Γ.Χριστόπουλος αλλά και ο ίδιος ο δημιουργός της ταινίας. Πολύ εκφραστική στα αφηγηματικά μέρη η Ρηνιώ Παπανικόλα,που έκρυβε τον Μίκη στο πλυσταριό της πριν τον στείλουν για… αναμόρφωση…

1 σχόλιο:

  1. Οι ποινές στους πρωταιτίους της Χούντας

    Γεώργιος Παπαδόπουλος: Στρατιωτική καθαίρεση και θάνατος.
    Στυλιανός Παττακός: Στρατιωτική καθαίρεση και θάνατος.
    Νικόλαος Μακαρέζος: Στρατιωτική καθαίρεση και θάνατος.
    Γρηγόριος Σπαντιδάκης : Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.
    Γεώργιος Ζωιτάκης: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.
    Οδυσσέας Αγγελής: Στρατιωτική καθαίρεση και 20ετής κάθειρξη.
    Ιωάννης Λαδάς: Στρατιωτική καθαίρεση και 20ετής κάθειρξη.
    Δημήτριος Ιωαννίδης: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.
    Νικόλαος Ντερτιλής: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.
    Μιχαήλ Μπαλόπουλος: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.
    Μιχαήλ Ρουφογάλης: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.
    Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (χουντικός) : Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.
    Κωνσταντίνος Ασλανίδης: Ερήμην σε ισόβια.
    Αντώνιος Λέκκας: Ισόβια.
    Γεώργιος Κωνσταντόπουλος: Ισόβια.
    Δημήτριος Σταματελόπουλος: Ισόβια.
    Στέφανος Καραμπέρης: Ισόβια.
    Ευάγγελος Τσάκας: Ισόβια.
    Νικόλαος Γκαντώνας: Ισόβια.
    Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος: Ισόβια. (Ο Θεοφιλογιαννάκος παραπέμφθηκε και στη Δίκη των βασανιστών).
    Ερήμην σε ισόβια καταδικάσθηκαν επίσης οι Ιωάννης Παλαιολόγος και Πέτρος Κωτσέλης.
    Από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες, σε έξι επιβλήθηκαν ποινές από 20ετούς καθείρξεως μέχρι 5ετούς φυλακίσεως, ενώ οι Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Κωνσταντίνος Καρύδας και έξι ακόμη κηρύχθηκαν αθώο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες