Ο Νικόλας Αλεφαντινός είναι μια εμβληματική προσωπικότητα στην μουσική της Κρήτης και το όνομά του δηλώνει μια ολόκληρη σχολή για το κρητικό λαγούτο και πολλοί νέοι λαουτιέρηδες ακολουθούν ευλαβικά τον δρόμο που χάραξε με την ανεπανάληπτη ευχέρειά του και το μοναδικό συνθετικό του ταλέντο. Γεννήθηκε το 1959 και κατάγεται από το χωριό Αγιος Μάμας Μυλοποτάμου Ρεθύμνης. Ο πατέρας του Μανόλης, για πολλά χρόνια κατασκεύαζε παραδοσιακά μουσικά όργανα και ο ίδιος μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη (γνωστό λυράρη και τραγουδιστή), δημιούργησαν νέα μουσικά μοτίβα, τα οποία σήμερα θεωρούνται κλασικά και παίζονται από όλους τους νεότερους καλλιτέχνες. Η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση έγινε σε συνεργασία με τον αδελφό του, τον Μιχάλη το 1978, με τον δίσκο ''Πρώτο βήμα'' και ακολούθησε το 1982 ο δίσκος''Τσ αγάπης το μαξούλι''. Τελικά η επιτυχία θα έρθει μαζί με την κυκλοφορία των δίσκων ''Κρητικός κύκλος 1&2'', οι οποίοι και καταξίωσαν τους αδελφούς Αλεφαντινούς στην συνείδηση όλων των Κρητών. Το 1987 ο Νίκος Αλεφαντινός σε συνεργασία με τον μεγάλο καλλιτέχνη Μανώλη Κακλή κυκλοφόρησαν τον δίσκο ''Όλα για την αγάπη σου'' ενώ συνόδευσε με το λαούτο του, τόσο τον αδερφό του Μιχάλη, όσο και τον Κώστα Μουντάκη, τον Νίκο Σκευάκη, τον Γιώργο Παπαδάκη και πολλούς άλλους ακόμα μεγάλους λυράρηδες της Κρήτης. Εδώ και αρκετά χρόνια ο Νίκος Αλεφαντινός απέχει από κάθε είδους ζωντανή εμφάνιση και η μόνη παρουσία του στα μουσικά δρώμενα της Κρήτης γίνεται μέσω της δισκογραφίας και της μεγάλης του αγάπης της οργανοποιίας.
Αποκορύφωμα στο ταλέντο του στην οργανοποιία είναι και η κατασκευή ενός μουσικού οργάνου που φέρει το όνομα "ΝΙΚΑΛ" από τα αρχικά του ονόματός του και μοιάζει με λαγούτο αλλά έχει πολύ ιδιαίτερο ήχο που μοιάζει με του νησιώτικου λαγούτου. Με το ΝΙΚΑΛ έχουν ηχογραφηθεί πολλά κομμάτια του Νίκου Αλεφαντινού αλλά και από άλλους καλλιτέχνες.
Μιχάλης & Νίκος Αλεφαντινός - Λίμνες
Μιχάλης & Νίκος Αλεφαντινός - Λίμνες
https://www.youtube.com/watch?v=PqzQOjsRYMU
Στίχοι: Νίκος Αλεφαντινός
Μουσική: Μιχάλης Αλεφαντινός
Μανώλης Λιδάκης & Νίκος Αλεφαντινός -Πέρασε ΄κείνος ο καιρός
https://www.youtube.com/watch?v=8N0gN78qUoU
Στίχοι-Μουσική: Νικόλας Αλεφαντινός
Στίχοι: Νίκος Αλεφαντινός
Μουσική: Μιχάλης Αλεφαντινός
Μανώλης Λιδάκης & Νίκος Αλεφαντινός -Πέρασε ΄κείνος ο καιρός
https://www.youtube.com/watch?v=8N0gN78qUoU
Στίχοι-Μουσική: Νικόλας Αλεφαντινός
O Μιχάλης Αλεφαντινός γεννήθηκε στον Άγιο Μάμα Νομού Ρεθύμνης. Οι πρώτες του μουσικές μνήμες είναι στενά συνδεδεμένες με τον πατέρα του o οποίος έπαιζε λύρα. Ο πατέρας του Μανόλης ήταν επίσης ένας από τους πιο σπουδαίους οργανοποιούς στο χώρο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και ιδιαίτερα της κρητικής λύρας. Από το 1977 που ξεκίνησε επαγγελματικά μέχρι και σήμερα εμφανίζεται σε διάφορα κέντρα διασκέδασης αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και σ΄ όλη την Ελλάδα. Επίσης έχει ταξιδέψει και έχει εμφανιστεί σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κρητικούς και όχι μόνο στην Αυστραλία (Αδελαϊδα, Σίδνευ, Καμπέρα, Μελβούρνη, Νταργουϊν κ.α), στην και Β. και Ν. Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παρίσι στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο σε συλλόγους Γάλλων φιλοκρητικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1997 – 2000 διατέλεσε Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής (Π.Σ.Κ.Κ.Μ). Το διάστημα της θητείας του σαν Πρόεδρος του Π.Σ.Κ.Κ.Μ πραγματοποίησε πολλές συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις για καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει στη κρητική μουσική καθώς και αντιπολεμικές συναυλίες. Ήταν υπεύθυνος προγράμματος των πολύ επιτυχημένων συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη την Κρήτη: στο Ηράκλειο - Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, στα Χανιά - Θέατρο Ανατολικής τάφρου, στη Σητεία, στο Τυμπάκι, στο Πέραμα Μυλοποτάμου, στη Γέργερη Ηρακλείου, στη Χερσόνησο, στον Αγ. Νικόλαο, στην Επισκοπή Ηρακλείου κλπ. με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών (χορωδία – ορχήστρα 50 ατόμων) μέλη του Π.Σ.Κ.Κ.Μ.
Έχει συνεργαστεί και με το μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο σε συναυλίες στην Αθήνα. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που διοργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Σαν υπεύθυνος καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που έγιναν το Φεβρουάριο 2004 στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου πήρε το Α΄ βραβείο. Επίσης έχει ασχοληθεί και με τη διδασκαλία τη λύρας σε ωδεία στο Ηράκλειο και στο Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.