19/3/20

Γιώργος Κατσάρης (1958-2020)

Στις 16 Μαρτίου 2020 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 χρόνων, νικημένος από τον καρκίνο, ο χοροδιδάσκαλος και τραγουδιστής Γιώργος Κατσάρης, ο οποίος έγινε γνωστός ανά το πανελλήνιο με το τραγούδι του Διονύση Τσακνή «Ο Μπαλαμός».
 
Ο Γιώργος Κατσάρης καταγόταν από το χωριό Μέλισσα της Καρδίτσας και είχε δική του σχολή παραδοσιακών χορών. Όπως εξομολογείται ο συνθέτης του τραγουδιού, επίσης Καρδιτσιώτης, Διονύσης Τσακνής οι προτάσεις που ο Κάτσαρης δέχτηκε εκείνη την εποχή  για να κατέβει στην Αθήνα ήταν πάρα πολλές. Εκείνος όμως αρνήθηκε. Προτίμησε να μείνει στην Καρδίτσα, στο σπίτι του, στην οικογένειά του, στη σχολή του.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τραγούδι πρωτακούστηκε το 1987 στην τηλεοπτική σειρά της ΕΤ2 «Το μπουρίνι» από τον Γιώργο Κάτσαρη με τον Παναγιώτη Πλακιά να παίζει κλαρίνο. Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε, πέντε χρόνια αργότερα, από τη δισκογραφική ετικέτα «Ακτή». Από τότε μέχρι σήμερα το ακούσαμε σε δεκάδες επανεκτελέσεις, με τη φωνή σπουδαίων ερμηνευτών, η ερμηνεία ωστόσο του Κατσάρη, παραμένει ανεπανάληπτη έως και ιστορική. Ο Μπαλαμός παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 50 διαφορετικές εκτελέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, 34 από τις οποίες στο Ισραήλ.

Δισκογραφία του Γιώργου Κατσάρη: "Ο Μπαλαμός" (1992), "Της χαράς και του καημού" (1993)

Μπαίνουν στον ύπνο μου πουλιά
https://www.youtube.com/watch?v=Q7p84Lf0iRY
Στίχοι: Γιώργος Κρητικός
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Εκτέλεση: Γιώργος Κατσάρης



Περιπλάνηση
https://www.youtube.com/watch?v=DCrH1klw88M
Στίχοι-Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Εκτέλεση: Γιώργος Κατσάρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες